Kozmetické fámy? (II.)

Deväť hodín spánku odstráni kruhy pod očami... Umývanie mydlom pleti neškodí... Očné krémy sú zbytočné... K večernému ošetreniu pleti patrí nočný krém...

female profil 2017

Deväť hodín spánku odstráni kruhy pod očami...

Ponocovanie alebo krátený spánok na kráse ešte nikomu nepridali, no pokiaľ ide o kruhy pod očami, spánkom ich "odstrániť" nemožno. Nevhodný životný štýl síce kruhy pod očami zvýrazní, ale nie je ich príčinou. Na svedomí ich má dedičnosť, štruktúra pokožky, farba pokožky, príliš hlboké očné jamky alebo intenzívnejšia lokálna pigmentácia. Do určitej miery sa dajú kruhy pod očami "zjemniť" studenými obkladmi a korektorom.

Umývanie mydlom pleti neškodí...

Mydlo má zásaditú pH hodnotu, preto môže poškodiť kyslý ochranný plášť pokožky; čo sa prejaví dehydratáciou, a to najmä v oblasti očí. Mastná pokožka a dostatočne hydratovaná pokožka (ako majú napríklad Aziati) nemá s mydlom väčšinou žiadne problémy, ale aj v takýchto prípadoch sa odporúča pokožku okolo očí mydlom neumývať.

Pre typ žien, ktorým pleťové mlieko a tonikum nedávajú dostatočný pocit čistoty, boli vyvinuté jemné čistiace gély (s neutrálnym alebo mierne kyslým pH), ako aj špeciálne čistiace mydlá v podobe "klasickej kocky" (Clinique; Dior).

Očné krémy sú zbytočné...

Pokožka okolo očí je v porovnaní s ostatnými časťami tváre výrazne jemnejšia (má menej mazových žliaz) a preto vyžaduje náročnejší spôsob starostlivosti. Myslí sa tým nielen "delikátnejšie" zaobchádzanie (bez naťahovania, stláčania, trenia...), ale aj používanie krémov so špeciálnym zložením. Úlohou takzvaných očných krémov je teda zásobiť pokožku v oblasti očí špeciálnymi zvlhčujúcimi a výživnými látkami, a tiež vytvoriť okolo očí akúsi "ochrannú zónu", aby sa k nim nedostali látky z pleťových krémov, ktoré majú dráždivý charakter (ovocné kyseliny, ochranné filtre...).

K večernému ošetreniu pleti patrí nočný krém... 

Význam používania nočných krémov je stále predmetom diskusie odborníkov. Niektorí sú presvedčení, že špeciálne zloženie nočných krémov zintenzívňuje prirodzené regeneračné procesy pokožky prebiehajúce počas spánku; pričom vychádzajú z poznania, že činnosť buniek je v noci iná ako cez deň. Oponenti nočných krémov sú zasa presvedčení, že zachádzať pri ošetrovaní pleti do takýchto detailov je celkom zbytočné, pretože nočné krémy neurobia v porovnaní s dennými krémami žiadnu "nadprácu". A tak nezostáva nič iné, ako vyskúšať oboje a spoľahnúť sa na svoj pozorovací talent...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.