Hygiena v minulosti a dnes – novovek a súčasnosť

Dnes vo všeobecnosti platí, že si bez problémov môžeme dožičiť každodennú sprchu či kúpeľ, čo pred vyše storočím nebolo možné. Rovnako ako v staroveku, i dnes je väčšina z nás závislá na vôňach a čistote.

Nástupom osvietenstva dochádza aj k zmene postoja v osobnej hygiene.  „Maskovacie“ parfumy a púdre vystriedal zdravý rozum.  Ľudia začali viac dbať o telesný vzhľad, hygienu a tí čo si to mohli dovoliť, dožičili si pravidelný kúpeľ vo vlastnej vani.

V Európe sa šampón po prvýkrát objavil vďaka britským kolonialistom, ktorí ho v roku 1759 priniesli z Indie. Revolučný zlom v umývaní vlasov priniesol rok 1904. Hans Schwarzkopf drogista z Berlína vynašiel špeciálnu zmes na umývanie, ktorá sa rozpúšťala vo vode. O pár rokov neskôr ponúkol práškové šampóny pre rôzne typy vlasov. Prvý tekutý šampón bol predstavený v roku 1927.  K zdokonaleniu výrobkov na umývanie vlasov došlo okolo roku 1949, kedy spoločnosť Schauma predstavila šampón v tube, ktorý sa jednoduchšie aplikoval na vlasy.

Prvý patent na zubnú kefku bol zaevidovaný v roku 1857 v USA. Spočiatku sa štetinky vyrábali zo zvieracích štetín, nylonové sa používajú od roku 1938 vďaka firme DuPont. Názov prvého komerčne vyrábaného deodorantu sa nazýval Mum. Patent na výrobu deodorantu, ktorého účinnú  látku tvorí zlúčenina zinku, získala v roku 1880 Edna Murpheyová z Filadelfie.  Zo začiatku sa výrobok predával ako krém v poháriku a aplikoval sa prstami. K zjednodušeniu jeho použitia prispela koncom 40.rokov 20.storočia Helen Disersenová. Ponúkla aplikátor, ktorý fungoval na princípe guľôčkového pera. Ďalší pozitívny prelom pre spotrebiteľov priniesla spoločnosť Bristol-Myers v roku 1952 s výrobkom Ban Roll-On. Prvý aerosolový antiperspirant Right Guard uzrel  svetlo sveta začiatkom 60.rokov  vďaka spoločnosti Gillette.

Zaujímavosti...

-       Ženy, ktoré sa neumývajú. Áno, je to realita aj v súčasnej dobe a nejde len o niektoré bezdomovkyne. V namíbijskom kmeni Himba ženy od určitého veku nepoužívajú vodu k očiste. Po prvej menštruácii, začnú nosiť nový účes a absolvujú rituálny obrad, na ktorom dostanú kravský roh naplnený zmesou  (otjize) prírodného pigmentu a tuku s parfumovanou aromatickou  živicou. Ženy sa natierajú spomínanou zmesou, ktorá ma červené pigmenty, súčasne si dezinfikujú telo dymom z byliniek. Oba tieto postupy očisty slúžia na zahnanie telesných pachov, zbavenia sa špiny a nepríjemného hmyzu.

-       Náboženský rituál Kumbhaméla. V rámci hinduistickej púte Kumbhaméla, ktorá patrí k najväčším náboženským zhromaždeniam na svete, sa najmenej tri milióny veriacich každoročne ponárajú do vôd rieky Ganga, plnej špiny a splaškov. Púť trvá 55 dní, počas ktorých Hinduisti rituálne zmývajú zo seba hriech a oslobodzujú sa tak od cyklu smrti a znovuzrodenia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.