• V okolí Trnavy chystajú stavanie májov

    V okolí Trnavy chystajú stavanie májov

    Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou a Biely Kostol. O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan. Čítať viac
  • Severské krimi Dievča v orlích pazúroch. Séria Millennium pokračuje!

    Severské krimi Dievča v orlích pazúroch. Séria Millennium pokračuje!

    Stieg Larsson napísal 3 diely svetoznámej krimi série Millennium, potom tragicky zahynul. Ďalšie 3 knihy napísal David Lagercrantz a teraz vychádza siedmy diel s názvom Dievča v orlích pazúroch. Autorkou je švédska spisovateľka Karin Smirnoff. Čítať viac
  • 1
  • 2

Vianočné pečenie pre diabetikov

Napísal Štefáková Mária 09. december 2018

Vianoce  už klopú na dvere a nás čaká každoročné pečenie. Koláče nechýbajú ani na stoloch diabetikov, nechajte sa inšpirovať niektorými z nich, ktoré pre vás pripravila pani Mária Štefáková.Vianočné sviatky sú pre diabetika nielen o jedení, ale hlavne o pohode a dobrej glykémii.

dia 1 1218

Medvedie labky (Celá dávka zodpovedá 20 SJ)

Na medvedie labky potrebujeme: 

250 g celozrnnej hladkej múky, 50 g steve v prášku, 180 g masla, 1 PL kakaa, 100 g mletých orechov, 1 kypriaci prášok do pečenia, rumová aróma, 1 lyžička škorice, 1 vajce. 

POSTUP: Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme odležať asi 30 min. Formičky na labky omočíme do múky a naplníme cestom. Nie po okraj, lebo pri pečení napuchnú. Dáme na plech a pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180°C cca 20 minút. Po upečení vyklopíme z formičky. Môžeme, ale aj nemusíme posypať steviou. 

Spočítame počet kusova vypočítame, koľko kúskov pripadá na 1 SJ (počet ks : 20 SJ). 

dia 2 1218

Tvarohová DIA bublanina

Na bublaninu potrebujeme: 

100 g špaldovej alebo polohrubej múky, 100 g kukuričnej krupice, 4 lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžička vanilkového extraktu, 500 g tvarohu, 140 g masla, 2 vajcia, 150 ml (12 lyžíc) agávového sirupu, 4 lyžice citrónovej šťavy, drobné ovocie asi 500 g (čučoriedky, ...) 

POSTUP:  Rúru predhrejeme na 180°C. Tvaroh s maslom vymiešame ručným šľahačom dohladka. Všetky suroviny, okrem ovocia, pridáme k tvarohu a spracujeme hladké cesto.

Do menšej formy dáme papier na pečenie, potrieme trochu maslom a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a poukladáme navrch ovocie. Pečieme asi 30 minút. Koláč po upečení a vychladení rozkrájame na 10 rovnakých časti po 3 SJ. 

Keď pokrájame na 16 menších porcii, 1 porcia bude zodpovedať 2 SJ, 7,8 g bielkovín, 9,1 g tukov a 190 kcal.

dia 3 1218

Bábovka (Celá dávka zodpovedá 24 SJ)

Na bábovku potrebujeme: 6 vajec, 50 g fruktózy, 100 g oleja, 100 ml horúcej vody, 250 g polohrubej múky, 1 puding – zlatý klas, 1 PL kakaa, 2 PL rumu, pol prášku do pečiva, citrónovú kôru. 

POSTUP: Žĺtka vymiešame so sladidlom, pridáme po častiach olej a horúcu vodu. Zmes šľaháme do zhustnutia. Múku preosejeme, zmiešame s pudingom, práškom do pečiva a zľahka zmiešame s vyšľahanou zmesou. Vaječné bielka vyšľaháme na hustý sneh so štipkou soli, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a po lyžiciach pridávame do pripravenej zmesi. Zľahka zamiešame. Z kakaa a rumu vymiešame kašičku, ktorú spojíme s časťou cesta. Do vymastenej a múkou vysypanej formy lejeme striedavo svetlé a tmavé cesto (kakaové). Pečieme v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút. Ihlicou vyskúšame, či je cesto prepečené. Keď sa na ihlicu cesto nalepí, vrch prikryjeme alobalom a dopečieme. Po vychladení rozdelíme bábovku na 16 rovnakých kúskov po 1,5 SJ.

Energetická a výživová hodnota 1 porcie zodpovedá:  158 kcal, 3,9 g bielkovín, 8,5 g tukov

Šťastné a veselé Vianoce. 

Štefáková Mária 

NEDÚ, n.o. Ľubochňa

2018

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.