Láska kvitne v každom veku

Napísal Michaela Conzarová 04. február 2017

Možno o tom hovoriť aj o dvojici - Marika Godová (72) a Anton Čukan (79). O aktívnych, stále duchom mladých a pracujúcich ľudí. Bez prestávky rozdávajú radosť svojim fanúškom ako hudobné zoskupenie Synthetic Classic Duo.

Temperamentná Marika spieva operetné, muzikálové, ľudové a cigánske pesničky, evergreeny v slovenčine, maďarčine, nemčine, rómštine a Tonko ju doprevádza na syntetizátore. Chodia k školopovinným deťom, kde vystupujú na hudobno výchovných koncertoch - Hudba bez hraníc, medzi mládež, dospelých i seniorov, do domov dôchodcov a kúpeľných miest.

Študentka a učiteľ
Zoznámili sa, keď bola Marika študentka a on učil hudbu mládež. Ich cesty sa však rozišli, obaja vkĺzli do manželského zväzku s niekym iným. Speváčkiným manželom sa stal sólista opery SND Štefan Janči, ich manželstvo ale nebolo obdarené deťmi. Tonko sa tiež oženil a stal sa otcom dvoch dcér. Speváčka stále vystupovala, či už v Bratislave na Novej Scéne, alebo vo Viedni, dokonca aj celý rok vo Fínsku s rôznymi kapelami. Po tridsiatich rokoch, keď obaja ovdoveli, sa ich cesty opäť spojili. Na jednom jej koncerte ho požiadala o aranžovanie pesničiek a on súhlasil. Onedlho nato, sa rozhodli zdielať spoločnú budúcnosť v útulnom domčeku v Tomášove... Vystupovať začali od roku 1992. Ako usilovné včeličky vystupovali ročne vyše stokrát.

Dobrodružstvá na cestách
Keď vlani vystupovali v Jahodnej ukradli hudobníkovi gitarový syntetizátor, ktorý si dal doviezť z USA. Hlavu mal dlho v smútku, lebo ich nástroj živil. Anton sa venuje vlastnej tvorbe a ako hudobník programátor dokáže na svojom syntetizátore vylúdiť tony mnohých nástrojov. Pesničky z Hello Dolly, Najkrajší kút, Čardášová princezná, Grofka Marica, ktoré chytajú ľudí za srdcia. Marika neúnavne spieva v rôznych žánroch a na koncertoch sa prezlieka do mnohých rób, ktorých má doma už do stovky. Chodia po celom Slovensku, pokiaľ zdravie slúži, chcú spievať až do smrti a pokiaľ bude o nich záujem. Občas sú pozývaní aj do zahraničia Viedne a francúzskeho Lyonu, vtedy Marika, stále plná energie šoféruje cestu sama.

Zaskočila ich rakovina
Jedného dňa pred trinástimi rokmi sa Tonko dozvedel hroznú správu – karcinóm hrubého čreva. Podstúpil náročnú operáciu. Marika sa o neho s láskou starala, pomáhala mu zo všetkých síl. Tonko sa jej za starostlivosť odmenil tým, že začali opäť vystupovať. Vlani sa choroba vrátila a s ňou aj úspešná operácia. Tonko si dnes hovorí, že je onkologicky zdravý pacient, vďaka šikovným lekárom. Láska prenesie všetko. Tak ako aj v prípade Tonka a Mariky. Už dnes sa tešia na Valentína ako ho spolu oslávia.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.