Keď muž so ženou rodí ...alebo čosi pre oteckov

Napísal Kristína Chudá 18. jún 2024

Muž pri pôrode je určitým fenoménom dnešnej doby. Zo štatistík vyplýva, že stále viac budúcich oteckov chce takto podporiť svoju partnerku. Presné čísla neexistujú, no odhaduje sa, že na pôrodnú sálu sprevádza svoje ženy približne päťdesiat percent mužov.

freepik_father_at_birth

Prinášame vám 4 body, prečo by mal byť novopečený otecko pri pôrode.

1. Morálna podpora

Porozprávajte sa so svojou milovanou partnerkou vopred o tom, čo chce a čo nechce počas svojho pôrodu. Vy ste ten, ktorý sa možno bude musieť ujať kormidla a podieľať sa na príchode nového človiečika na svet. Počas pôrodu má pravdu vždy vaša žena! Neraďte jej prosím, neprotirečte, nenavrhujte, nevypytujte sa. Buďte JEJ oporou fyzicky ale i psychicky. Ak máte vypracovaný dajaký plán pôrodu, uistite sa, že si ho máte so sebou.

2. Starostlivosť

Dieťatku je jedno, či je deň a či noc. Keď to na mamičku príde, treba vziať už nachystanú tašku a utekať. Rátajte s tým, že v nemocnici ostanete aj celú noc a možno že aj celý nasledujúci deň. A nezabudnite na pohodlné topánky, sú nevyhnutné. „Začali kontrakcie a museli sme chodiť. Chodili sme celú a prešli sme aj tri kilometre. Nemocničné chodby sú ako labyrint. Na druhý deň ma neskutočne boleli nohy, no najprv som nemohol zistiť, že prečo,“ hovorí Andrew. Zabaľte si aj čisté tričko. Keď nemáte možnosť sprchy, je to skvelý pocit, keď si dáte čisté tričko. Taktiež nezabudnite na občerstvenie, v nemocnici totiž môžete ostať s partnerkou ešte dobrú chvíľu. 

3. Vie, čo bude nasledovať

Úloha otecka pri pôrode? Počas samotného pôrodu sa môže všetko zmeniť, no v prvom rade by sa mal sústrediť na plnenie želaní svojej partnerky. Niekedy je muž len "tichá podpora" a ženu drží za ruku a upokojuje ju svojou prítomnosťou a vlastným pokojom. Inokedy funguje ako veľmi akčná fyzická podpora, kedy ženu podopiera pri kontrakciách, masíruje ju, pomáha jej s chôdzou a pod. No môže byť komunikačný prostredník medzi ženou a lekárskym personálom, preto by mal presne poznať ženine priania a zvládať čítať jej emócie. Funguje aj ako servisná podpora, pretože pôrod môže byť celkom dlhá záležitosť, počas ktorej je nutné starať sa o príjem tekutín, jedlá, vytváranie prostredia príjemného pre ženu.

4. Neľutovať mamičku NIKDY!

Vo chvíli pôrodu nepotrebuje ľútosť, ale povzbudenie. Namiesto „och, moje chúďatko, ako ťa to bolí“ skúste „ si silná a verím ti, že to dokážeš, ide ti to úžasne.“

Zdroj foto: Freepik


https://www.babycentre.co.uk/a1072/dads-10-ways-to-be-the-perfect-birth-partner

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.