Žiaľ

Po smrti blízkeho človeka, ktorý nám bol blízky nastupuje smútok a prázdnota, ktorá sa prejavuje žiaľom a prechádza niekoľkými fázami. Štádia žiaľu sa prejavujú pocitmi, ktoré sa môžu prekrývať a preto sú ťažko rozoznateľné

freepik_sad_woman_1123

Preto je dobre vedieť o ktoré sa jedná, aby sme vedeli pomôcť naším blízkym alebo aby sme ani my neboli zaskočení.

Prvé štádiu je ochromenie zo smrti blízkeho. Môže sa prejaviť popieraním skutočnosti, ako vnútorná obrana pred žiaľom. V tomto štádiu sa prejavujú pocity osamotenosti, prázdnoty a nervového otrasu. Po tomto ochromení spravidla dochádza k sebaspytovaniu a výčitkám, či sme urobili toho dosť, aby sme smrti zabránili. Zároveň sa niekedy objavuje neoprávnený hnev na lekárov a ľudí, ktorí nám chcú pomôcť. Depresívne pocity nastupujú automaticky po psychickom vypätí. Prejavom depresie a osamelosti sú únava, vyčerpanosť, smútok, beznádej a strata záujmu o prácu. Dobrou terapiou je keď sa v danom období môže smútiaci vyrozprávať a je vypočutí priateľmi. Ak pretrváva však takýto stav neprimerane dlho, je nutné vyhľadať odbornú pomoc u psychiatra. Ide hlavne o neutíchajúci žiaľ, keď dochádza k izolácii od ľudí a sebadeštrukcii (pravidelné utápanie smútku v alkohole...).
Po zvládnutí štádia osamotenosti, ktoré je prechodným obdobím, postupne dochádza k prijatiu danej situácie a k zmiereniu. Posledným štádiom je prijatie a návrat do pôvodného psychického stavu. Ešte aj v tomto období sa môžu prejaviť chvíle hlbokého zármutku a spomienky na zosnulého. Tieto príznaky zmierňujú prechádzky, stretnutia s priateľmi a krátkodobé užívanie liekov na depresiu.

Intenzita a spôsob žiaľu sa prejavuje u každého človeka individuálne. Môže trvať od niekoľkých týždňov až po niekoľko rokov, kým sa s daným stavom vyrovná. Dôležitým faktorom je aj spôsob smrti, či ide o náhle úmrtie alebo koniec bol očakávaný následkom choroby alebo veku.Okrem psychických problémov sa prejavujú aj fyzické. Dochádza k poruche spánku, zažívacím problémom, intenzívnym bolestiam hlavy, pocitom zvierania v hrudi a búšeniu srdca.

Najvhodnejšou pomocou, ktorú môžeme postihnutému poskytnúť je náš a čas a vypočutie. Nesnažte sa za každú cenu odvrátiť jeho pozornosť na iné veci. Žiaľ má svoj prirodzený priebeh, ktorý raz určite skončí.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.