Ako žiť so stresom?

Až dve tretiny z celkového počtu návštev u lekára súvisia so stresom. Najčastejšími príčinami stresu sú pracovné a finančné problémy. So stresom sa stretávame denne: príčinou je dopravná špička, kvôli ktorej meškáme; mobilné telefóny,...

freepik_stress_23

... ktoré nerozlišujú hranicu pracovnej a súkromnej sféry; množstvo pracovných povinností, ktoré zo sebou nosíme i domov; nepríjemní kolegovia či nedorozumenia a napäté vzťahy v rodine.

Stres však nie výhradne negatívna záležitosť - má zápornú aj kladnú stránku. Mohli by sme ho prirovnať k palici - tá dokáže podoprieť i zabiť. Pozitívnu úlohu zohráva stres vo chvíľach, keď potrebujeme aktivovať svoje sily a možnosti, teda vo chvíľach žiaducej výkonnosti; je to stres situačný, prichádza a odchádza.

Negatívny stres, to je stav trvalého napätia a úzkosti, ktorý môže vyústiť do chronického strachu, depresie a rôznych fyzických problémov (t.j. do fixácie telesných zmien, ktoré súvia so stresom: bolesti hlavy, poruchy spánku, poruchy trávenia a bolesti žalúdka, bolesti chrbtice, kožné zmeny...).

K najvážnejším príčinám negatívneho stresu patria všetky zásadné zmeny v rodine a na pracovisku: jedna až dve takéto zmeny, paralelne prebiehajúce, bývajú pre väčšinu ľudí zvládnuteľné; tri stresové udalosti spôsobujú zväčša veľmi vážne zdravotné ťažkosti; viac ako tri stresujúce skutočnosti v jednom časovom úseku človek jednoducho nezvládne(!).

Ako predchádzať negatívnemu stresu?

- Neodkladajte riešenie problémových vzťahov - ani doma ani na pracovisku.

- Pravidelne si vydeľujte čas len pre seba

- relaxujte sebe vlastným spôsobom (nenechajte sa ovplyvňovať predstavami a požiadavkami iných), v danom čase nechávajte myseľ voľne sa vznášať a neriešte žiadne problémy.

- Pestujte telesné cvičenia, doprajte si masáže, perličkové kúpele, prechádzky v prírode, ak sa len trochu dá, zaobstarajte si zvieracieho člena rodiny.

- Vyskúšajte to, čo na väčšinu žien pôsobí preukázateľne osviežujúco: dajte si urobiť nový typ účesu, zaexperimentujte s novou kozmetikou, vneste do svojho šatníka štýlovú zmenu...

- Nezabudnite si občas pripomenúť múdre slová českého filozofa Bondyho: (Vyberte si!) Kto spozná svet, má len štyri možnosti - zábavu, zúfalstvo, šialenstvo alebo zánik.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.