Päť krokov k pozitívnemu mysleniu

Napísal Kristína Chudá 14. marec 2022

Myslieť pozitívne nie je ľahké, najmä pre ľudí, ktorí majú tendenciu byť pesimisti od prírody. Ale v skutočnosti je to všetko len otázka uhla pohľadu. Každý z vás už počul o sile pozitívneho myslenia a každý to už minimálne pár dní skúšal. Zväčša neúspešne.

smile_emotikon19

Zmeniť svoje celoživotné naladenie, ktoré ste získali zrodením, stavom svojich orgánov, pomerom hormónov, výchovou, vzťahom k okoliu, životnou filozofiou, formovaním škôl … Kvalita života závisí od schopnosti preciťovať radosť a vďačnosť. Pre tých, čo to nedokážu, je zbytočné veriť v radostné zajtrajšky.

Či už je to nepretržitý dážď alebo pokazený bicykel, náladu vám väčšinou pokazia maličkosti. Pozitívne myslenie nie je pilulka. Zhltnete, zapijete a je to. Pozitívne myslenie musí vychádzať zvnútra. Je ho vidieť v očiach, v gestách, vo vyžarovaní. Celý človek je ním prešpikovaný. Pozitívne myslenie a šťastný život idú ruka v ruke. To neznamená, že šťastie nájdete vo veľkom aute, rodinnom dome, práci snov, krásnom partnerovi… Tieto veci môžu priniesť krátkodobé šťastie, po ktorom opäť prichádza stav duševnej ničoty. Šťastie z pohľadu vesmíru je schopnosť prijať veci, ktoré zmeniť nemôžeme a zmeniť to, čo zmeniť dokážeme. Prvým krokom na tejto ceste je pocit radosti.

Tieto tipy vám môžu pomôcť pozerať sa na deň optimisticky.

1. Netrápte sa

Vstúpili ste do psieho výkalu cestou do práce? Je pravda, že je to nepríjemná vec. Ale nie je dôvod sa tým príliš dlho trápiť, pretože to len zhoršuje náladu. Pamätajte: čo sa stane, to sa stane, aj tak to nemôžete zmeniť.

2. Neporovnávajte sa s ostatnými

Kolegyňa jazdí na drahšom aute ako vy a po kariérnom rebríčku stúpala ešte rýchlejšie: porovnávanie s ostatnými vás môže rýchlo stiahnuť a treba sa mu preto vyhnúť! Radšej sa pozerajte na seba a tešte sa z toho, čo ste už dosiahli – a čo ešte chcete vo svojom živote dosiahnuť.

3. Si dobrý – ver tomu

Neúspechy s vami zostanú dlho, kým na úspechy sa rýchlo zabudne. V záujme vašej dobrej nálady by to však malo byť presne naopak: snažte sa rýchlo odškrtávať chyby, ktoré ste urobili, a radšej sa tešte zo svojich úspechov. Myslite aj na malé úspechy, ako je rastlina, ktorá vám začala opäť kvitnúť vďaka vašej starostlivosti alebo pochvala od šéfa.

4. Čeliť novým výzvam

Ak neprevezmete zodpovednosť za strach z neúspechu, nemôžete sláviť úspech, aj keď je výsledok pozitívny. Čeľte neznámym výzvam. Ak urobíte chybu, jediné, čo môžete urobiť, je poučiť sa z nej a nabudúce to urobiť lepšie.

5. Žiadne ale, prosím

Slovo „ale“ by ste mali vypustiť zo svojho slovníka, aspoň ak myslíte na niečo pozitívne. Dôvod: S „ale“ uvádzate iba opak, teda niečo negatívne, ako v tomto príklade: „Mám sa dobre, ale ...“


https://www.fem.com/leben-familie/in-5-schritten-positives-denken-lernen

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.