Pre „dospelákov“ drobnosť, no pre deti dôležitá vec.

Napísal Kristína Chudá 19. júl 2022

Šťastie je zmysel a účel života, celý cieľ a koniec ľudskej existencie,“ povedal veľký mysliteľ Aristoteles. Spomínate si často na detstvo? Cítili ste sa ako dieťa milovaní? Premýšľajte o tom? Aj keď sa Vám v detstve možno nedostalo toľko pozornosti a lásky, ako ste chceli nedopusťte, aby takéto pocity mal aj váš drobec.

rodina_1219

Vypnite svoj smartfón.

Keď sa dostanete domov alebo Vaše deti prídu späť zo školy, vypnite telefón a dajte im plnú pozornosť. Deti to milujú, pretože vedia, že v ten moment ste len ich. Švédska vláda uskutočnila prieskum verejnej mienky a zistila, že až 33% detí sa sťažovalo, že ich rodičia sa venujú viac smartfónom ako im. Veľmi smutná štatistika.

Televízia pri jedle? Nie!

Vychutnajte si vzájomnú spoločnosť spolu so skvelou večerou. Deti rodinné raňajky, obedy či večere milujú, užívajú si spoločnosť svojich rodičov.

Z obyčajného večera vzácny moment.

S deťmi je to vždy vzácny moment, keď ich ukladáte do postele a čítate im rozprávku na dobrú noc. Pôsobí to nesmierne ukľudňujúco. Je to jedinečný moment pre deti a rodičov, kedy sa Vaše puto upevňuje. Extra bonusom je, že s čítaním rozprávok rozvíjate fantáziu Vášmu drobcovi.

Objímajte sa.

Nespočetné štúdie ukázali, že deti milujú objatia, teplo domova a náklonnosť rodičov. Keď sa dieťa cíti milované, v dospelosti bude mať väčšie sebavedomie. Bozk alebo objatie dokáže veľmi veľa. Znižuje to šance, že Vaše dieťa, bude agresívne. Ak už Váš drobec, nie je tak celkom drobcom ale pubertiakom, slová podpory a empatie sú dobrou voľbou.

Spoločné okamihy.

Dajte deťom svoj čas. Pre dieťa je to nenahraditeľné, ak s ním obaja rodičia trávia voľné chvíle. Hrajte sa s nimi, pretože nie je lepší spôsob ako deťom ukázať, ako ich veľmi milujete.

Nechávajte odkazy.

Stačí aj maličký odkaz pod vankúšom, či na chladničke. Deťom tak dáte pocit, že na nich stále myslíte.

Pozrite sa deťom do očí.

Oči sú bránou do duše. A tá detská dušička je nesmierne krehká. Očný kontakt je v tomto veku veľmi dôležitý.

Uložte a vystavte si kresby Vašich drobcov.

Keď Vám dieťa dá svoj umelecký výtvor, nikdy ho nezahoďte. Uložte si ho do špeciálnej zásuvky alebo si ho vystavte. Dávate dieťaťu veľký pocit úspechu.

Nikdy neprerušujte detské rozprávanie.

Keď Vám chce dieťa povedať svoj príbeh, či zážitok zo školy, nikdy ho neprerušujte, ale pozorne počúvajte. Bude sa cítiť milované a chcené. Ak ich rodičia ignorujú alebo sú zaneprázdnení, deti s tým veľmi trpia.

Láska a náklonnosť sú základom šťastia. Ak im lásku prejavíme každý deň svoju lásku, dávame im najväčší dar zo všetkých.


Zdroj: https://www.lifehack.org/articles/communication/15-small-things-parents-should-their-children-every-day-make-them-feel-loved.html

http://www.kdejsitato.cz/rodina/rodina-zaklad-statu.html

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.