Príznaky lásky

Skúmate intenzitu vašej lásky? Všímajte si: obzeranie, "zrkadlenie", blízkosť, zorničky, dotýkanie, obliekanie, signály a starostlivosť.

Obzeranie. Lúčite sa so svojou láskou - hoci len na pár hodín - spôsobom dva kroky vpred, dva kroky vzad? Nemôžete od seba odtrhnúť oči a stále znova a znova k sebe vystierate ruky? Po niekoľkonásobnom rozlúčení si ešte chvíľu mávate a pokiaľ máte to šťastie, že vás medzitým nezrazí žiadny dopravný prostriedok či nepovalí nič netušiaci chodec, obzeráte sa so svojim milovaným po sebe až kým niektorý z vás nezájde za roh nepriehľadnej budovy? Odpovedáte áno, áno, áno? Tak potom v prípade, že už máte za sebou etapu zamilovanosti a vstupujete do fázy lásky, sa dá predpokladať, že sila vašej vzájomnej príťažlivosti vydrží ešte dlho, predlho, ba možno aj "navždy". Proces fyzického vzďaľovania sa dvoch ľudí, ktorých spája sila lásky, je totiž komplikovaná záležitosť a či už si to pár uvedomuje alebo nie, automaticky ho sprevádzajú všetky uvedené príznaky.

"Zrkadlenie". Opriete sa lakťami o stôl alebo prehodíte nohu cez nohu a váš partner o chvíľu urobí to isté? Nie to náhoda. Vedci zistili, že ľudia, ktorí k sebe cítia príťažlivosť, podvedome napodobňujú svoje pohyby a gestá. Vypovedá to nielen o výraznom vplyve jedného na druhého, ale aj o vzájomnej zladenosti; alebo inak povedané o súlade a dopĺňaní sa, čo znamená, že dvojicu, ktorá sa takto prejavuje, spája niečo naozaj silné a neprehliadnuteľné. Mimochodom, zistilo sa, že rovnakým spôsobom sa prejavujú aj zvieratá; tie, ktoré k sebe cítia sympatie a náklonnosť sa navzájom kopírujú. Napríklad "zamilovaný" párik kačíc skláňa hlavu a ponára do vody zobák v rovnakom rytme.

Blízkosť. Tisnete sa k sebe so svojou láskou nielen vtedy, keď ste osamote, ale celkom inštinktívne aj vtedy, keď je okolo vás viac ľudí? Ak áno, tvoríte zohraný tím. Ide o prirodzenú reakciu byť si oporou v "cudzom svete". Tento inštinkt sa vyvinul v dávnych časoch, keď tesné telesné zomknutie pomáhalo úspešne čeliť nepriateľom a predstavovalo spolupatričnosť a vzájomnú podporu.

Zorničky. Rozširujú sa vám pri pohľade na partnera zorničky a platí to aj opačne? Rozšírené zorničky vášho partnera pri pohľade na vás signalizujú, že fascinácia vyvolaná vašou blízkosťou stále funguje. Ide o dôkaz existencie tých najpríjemnejších pocitov - lásky, túžby, oddanosti. Uvedený dôkaz nadšenia a záujmu má dlhodobý charakter a je spoľahlivým emocionálnym indikátorom. Využívajú ho napríklad aj skúsení hráči pokeru, ktorí podľa veľkosti zorničiek spoznajú, aké karty majú spoluhráči v rukách.

Dotýkanie. Máte vy a váš partner tendenciu nakláňať k sebe hlavy? Ak je tak, dôverujete si. Do blízkosti svojej hlavy totiž nepúšťame hocikoho. Celkom inštinktívne si svoju drahocennú "mozgovňu" neustále chránime. Dôvera a citová blízkosť však núti k presnému opaku - k nakláňaniu až dotýkaniu sa hláv a hľadeniu do očí zblízka. Telo a duša tým dáva najavo svoju odovzdanosť a vyzýva toho druhého k rovnakej reakcii: poď bližšie...

Obliekanie. Snažíte vy aj vaša láska celkom mimovoľne zladiť svoje oblečenie tak, aby už na prvý pohľad bolo zjavné, že patríte k sebe? Aj to je dôkaz lásky. Obaja cítite prirodzenú potrebu vytvoriť vonkajšiu jednotu. Samozrejme, nejde o infantilné nosenie rovnakých tričiek, svetrov, vetroviek a podobne. No v prípade, že váš milovaný vedľa vás kráča "piatok-sviatok" v pračudesných "kraťasoch", vystavujúc za každých okolností na obdiv svoje krivé nôžky a vy sa vedľa neho vznášate na ihlových podpätkoch, niečo veľmi, veľmi dôležité nie je v poriadku.

Signály. Dokážete s partnerom komunikovať prostredníctvom tajných signálov? Máte svoj vlastný dorozumievací jazyk, ktorému okrem vás dvoch nikto nerozumie? Spája vás naozaj silné puto. Dohovoriť sa bez slov, na základe nepatrných náznakov, totiž svedčí o veľkej vzájomnej súhre. Stačí sa napríklad chytiť za špičku nosa alebo si prejsť prstom po brade a ten druhý vie, že máte chuť okamžite opustiť túto nudnú a hlučnú spoločnosť a uchýliť sa do vytúženej samoty vo dvojici...

Starostlivosť. Vy mu odhrniete z čela prameň vlasov a on vám v letnej páľave fúkne na čelo, vy mu napravíte golierik na tričku a on vám zmetie z rukáva smietku... Čiže, záleží vám na sebe, dávate na seba pozor a prejavujete si jemnú starostlivosť. Na verejnosti je súčasťou tejto starostlivosti zároveň informácia o láskyplnom majetníctve. Rovnakým spôsobom prejavujú svoj partnerský vzťah aj ďalšie cicavce či vtáky, ktoré sa navzájom upravujú olizovaním a obhryzkávaním, starajúc sa tak o svoju čistotu, zdravie a pohodlie. Všetky tieto prejavy hovoria jasnou rečou: si môj, milujem ťa, záleží mi na tebe.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.