Rozhovor s dizajnérkou Monikou Seleckou

Napísal Ingrid Abrahámfyová 22. júl 2015

Hovorí sa, že doma nie je nikto prorokom, tak aj Monika Selecká nedostala za svoju semestrálnu prácu vysoké ohodnotenie.


Súťaž o nový vzhľad ortopedických pomôcok však s touto prácou vyhrala.

femme: Ste jednou z dvoch ocenených autoriek, obidve, jedna ešte študentka, druhá absolventka Ústavu dizajnu STU...

Monika Selecká: Štúdium je zamerané viac technicky a ja som vždy inklinovala k tvorbe predmetov každodennej potreby, takže chuť na nejaké úlety smerom k drobnému dizajnu či nebodaj k textilným produktom, som si mohla nechať zájsť. Preto som sa potešila súťažnému projektu „Ortopedická pomôcka ako módny doplnok“. Mne osobne pomohlo aj to, že zadanie bolo jasné a mantinely úzke, takže som nestrácala zbytočne čas tápaním a rozmýšľaním o všetkých možných alternatívach. Zároveň sú to zmysluplné, užitočné predmety a vedela som, že ak uspejem, zaradením do výroby nájde moja práca uplatnenie v praxi.


femme: Ako teda vznikala ocenená práca?

Monika Selecká: Mojim cieľom bolo priniesť variabilitu do zapínania korzetu, aby si k nemu nositelia vytvorili bližší vzťah a nehanbili sa zaňho. Ako hlavný problém dnešných korzetov som určila ich zapínanie, ktoré je riešené pomocou suchých zipsov. Hľadala som teda alternatívne materiály, ktoré by som mohla využiť. „Gumy“ sú momentálne veľmi obľúbeným trendom, či už v podobe hodiniek, alebo náramkov, práve preto som zvolila silikónový materiál. Zároveň som navrhla nový tvar spojovacieho článku. Výrezy v tvare púpav nemajú len evokovať jemnosť a ľahkosť, ale ich tvar uľahčuje zapínanie silikónových gúm a zároveň korzet prevzdušňujú. Silikónové gumy sa tiež lepšie udržujú vo funkčnom stave. Otvory v korzete sú umiestnené tak, aby si ho pacientka mohla podľa potreby stiahnuť alebo uvoľniť a tiež umožňujú rôzne spôsoby zapínania korzetu. Gumy sa vyrábajú v rôznych farbách, čo zároveň umožňuje pacientke zladiť svoj korzet s oblečením.



femme: Spolupracovali ste s ortopedickými technikmi a riešili možnosť uplatnenia nových materiálov...

Monika Selecká: Vo výrobe mi jedna ortopedická technička dobre zrazila sebavedomie. Vymyslela som si totiž netradičný vyrezávaný dezén, ktorý by zároveň slúžil ako záchytné otvory pre upevnenie zapínania i vetracie otvory a jej sa zdalo, že by to pacientku tlačilo a vôbec moju prácu skritizovala tak, že mi bolo všelijako. Zapínanie je totiž štandardne riešené pomocou suchých zipsov, ktoré, ak sa vyjadrím slušne, v tejto súvislosti postráda akékoľvek estetické hodnoty, okrem toho za doňho zachytávajú vlákna, vlasy a iné drobné nečistoty, čím sa znefunkčňuje. Vymyslela som si zapínanie pomocou silikónových úponov, takže som musela hľadať vhodný materiál a možnosti jeho úpravy na tento účel. Napokon som v tvorbe ortopedických pomôcok pokračovala aj v letnom semestri a riešila som nový tvar kolennej ortézy. Možno sú mi ortopedické pomôcky súdené, keďže zvažujem, že by som robila aj diplomovú prácu v tejto oblasti.


femme: Spejete k zavŕšeniu štúdia, čo potom?

Monika Selecká: Zdá sa, že koniec je už za dverami, ale pravdepodobne ma čaká búrlivý rok, pretože sa chystám v rámci študijného pobytu na semester do Portugalska. Neskoro, ale predsa stihnem využiť túto vymoženosť a keď sa vrátim, bude to naozaj jazda „ z kopca“. Pedagógovia nás celé štúdium strašia tým, že ak nebudeme dostatočne originálni a usilovní, nenájdeme si miesto. Pravdepodobne ide o snahu dostať z nás maximum, ale ako sa blíži koniec štúdia, hľadím s čoraz väčšími obavami na možnosť uplatnenia sa v zvolenom odbore. No, uvidíme.

femme: K dizajnérskej práci patrí nielen predpokladaná invenčnosť v myslení, ale aj remeselná zručnosť a technická vynaliezavosť. Čo z uvedeného vám ide najlepšie?

Monika Selecká: Rada prijímam výzvy vytvoriť niečo kreatívne a inovatívne. Práve preto je pre mňa najjednoduchšia prvá fáza navrhovania, kde sa rodia nové nápady a myšlienky v mojej hlave. Keďže som absolventkou gymnázia, nemám v ruke žiadne remeslo, ale ako študentka techniky mám blízko k tej technickej vynaliezavosti. Aj prácu v počítačovej grafike som si vyskúšala a v súčasnosti sa chcem venovať mne blízkej téme, navrhovaniu šperkov. Pri navrhovaní chcem spojiť tradičné slovenské prvky s modernými technológiami výroby ako je laser alebo 3d tlač.

Viac o súťaži Ortopedická pomôcka sa dočítate v článku Ortopedická pomôcka ako módny doplnok.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.