Od A do Z

Napísal Ingrid Abrahámfyová 09. október 2012

U nás sa už tradične futbalu a móde rozumie každý. Ale sú aj takí, ako Ľubica Poncik, ktorí sa jej rozumejú predsa len o trochu viac.


femme: Navrhujete si potlač textílií, vytvárate kolekcie odevov a venujete sa tiež tvorbe šperku...

Ľubica Poncik: Vyštudovala som textilný dizajn a táto špecializácia sa prirodzene prekrýva s odevnou tvorbou, ktorej súčasťou býva aj textilný šperk. Priťahuje ma robiť súčasne viacero vecí, preto mi vyhovuje navrhovať textílie, odevné kolekcie i šperky. Som rada, že môžem robiť aj styling pre časopisy, čo je vlastne pohľad na módu z opačnej strany. Určite nie som jediná multifunkčná tvorkyňa, aj preto máme spolu s kolegyňami rozpracovaných viacero plánov, ako dostať našu módu medzi ľudí. Niekoľko rokov spolupracujem so šperkárkou Hany B. Kašičkovou pod spoločnou značkou „lubi _ hany“. Kolekcie našich šperkov sú vytvorené z kontrastných materiálov, akými sú napríklad textil a striebro.

femme: Venujete sa stylingu, ako sa podľa vás obliekajú naše ženy?

Ľubica Poncik: Myslím, že naše dievčatá a ženy sa vo všeobecnosti obliekajú čoraz vkusnejšie. Nevydarený outfit nie je len ekonomický či sociologický problém. V mladosti sa viac experimentuje, ale v strednom veku už treba mať vyjasnený vlastný štýl. Aj keď sa často kritizuje uniformita, pozorujem dosť individualít medzi mladými, ktorí robia všetko pre to, aby svoj estetický názor odvážne projektovali do zaujímavých kreácií. Väčšina Sloveniek však stále uprednostňuje známe svetové značky, len málo z nich vyhľadáva mladých dizajnérov, ktorí vo svojich kolekciách ponúkajú jedinečnosť a originalitu.

femme: V nedávnej minulosti u nás fungovali textilky produkujúce kilometre metráží. Kde sa dnes môže uplatniť návrhárka látok?

Ľubica Poncik: V zahraničí, alebo si vytvorí vlastné textílie. Ja som počas vysokoškolského štúdia vyskúšala viacero druhov potlače. Najskôr to boli návrhy na interiérový textil, konkrétne obrusy, a neskôr som vyskúšala aplikáciu tradičných ľudových motívov, najmä určitých typov plnej a plastickej výšivky. Myslím, že vďaka týmto motívom, pre našu krajinu typických, ich posune v špecifickej technológii a v kombinácii so súčasnými strihmi, sa stali práve tieto modely určitým spôsobom nadčasové. V poslednej kolekcii som sa inšpirovala vtáčou ornamentikou z výšiviek. Štylizovala som ju do podoby, ktorá je typická pre „tetovací“ rukopis, pričom som sa snažila o zachovanie jej ľudového charakteru a symboliky.

femme: Značná časť vašich odevov je zhotovená z pružných úpletov, aj pri tvorbe šperkov dávate prednosť „pružnej“ technike - háčkovaniu. Pohodlie nadovšetko?

Ľubica Poncik: Keďže som na Strednej priemyselnej škole textilnej v Ružomberku vyštudovala odbor pletiarstvo, mám k úpletom blízky vzťah.  Pleteniny, úplety a rôzne textilné techniky poznám dôverne, viem aké majú vlastnosti a preto ich často vo svojej tvorbe využívam. Vyhovuje mi ich prispôsobivosť a tvárnosť.

femme: Prenikli ste aj do zahraničia?

Ľubica Poncik: Moje práce boli predvedené na predajných výstavách a prehliadkach v Čechách, Francúzsku, Belgicku, Nemecku, Rakúsku i Taliansku. V Ríme mám obchodnú zástupkyňu, ktorá prezentuje moje modely a šperky značky "lubi_hany", pričom je to zároveň moja veľmi dobrá zákazníčka. Potlače výšiviek jej pripomínajú Slovensko, má k nim teda okrem úžitkového vzťahu aj vzťah citový. Taktiež prostredníctvom internetového predaja sa odevy i šperky dostali do vzdialených krajín akými sú napríklad Dubaj, Južná Amerika, Austrália…

Foto: Petra Bošanská a arch. L.P.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.