Máme radi dobrý dizajn?

Napísal Ingrid Abrahámfyová 18. marec 2012

O dizajne a jeho podobách, sme sa porozprávali s dizajnérkou Ladislavou Repkovou.


Sú medzi nami takí, čo reči okolo dizajnu považujú za mlátenie prázdnej slamy. Málokto si však kúpi produkt, ktorý sa mu nepáči. Veď každý z nás, aj keď to niektorí popierajú, sa pri kúpe riadi nielen funkčnosťou, ale aj vlastným vkusom.

femme: V súčasnosti ešte pôsobíte na VŠVU, ktorej ste absolventkou. Ako sa študuje dizajn?

Ladislava Repková: U nás, na VŠVU, majú študenti možnosť študovať dizajn v troch ateliéroch. Po prvom ročníku sa rozídu do ateliéru transport dizajnu, kde sa sústreďujú najmä milovníci áut, do ateliéru priemyselného dizajnu, zameraného na tvorbu pre masovú výrobu za pomoci moderných technológií a do ateliéru  produkt dizajnu, v ktorom tvorba hraničí s voľným umením. Veľmi zjednodušene by sa dalo povedať, že „priemyselníci“ navrhujú veľké stroje a „produktári“ malé veci do interiéru. Aj keď, pravdou je, že priemyselní dizajnéri navrhujú aj predlžovačky, poháre, plastové fľaše.... a „produktári“ sa pomerne často venujú tvorbe nábytku. Exaktný popis to síce nie je, ale pre hrubú orientáciu hádam postačí.


femme: Čo povedať na časté námietky nesúladu vzhľadu a funkcie výrobkov?

Ladislava Repková: Ak máte na mysli, že predmet je síce krásny, ale používať sa nedá, tak príčin môže byť viacero. Mohlo dôjsť k zlyhaniu, teda, že dizajn nebol zvládnutý, alebo došlo k nežiaducim zmenám v procese výroby produktu, alebo to bol zámer. V posledne menovanom prípade by som ako reprezentatívny príklad uviedla ikonický lis na citrusy od P. Starka. Je to taká krásna kuchynská plastika, ale keďže horná časť lisu je plochejšia než dolná, ťažko sa vytláča šťava, chýba sitko, tak sa vám do pohára dostanú okrem šťavy aj dužina a kôstky a šťava pri lisovaní steká kade tade, teda aj po nožičkách.... Je síce krásny, lesklý, štíhly a vysoký, ale nestabilný. Napriek tomu sa stal slávnym a žiadaným.


femme: Zaujímavý dizajn je osviežujúci, ale funkčne dokonalá vec poslúži a pretrvá aj napriek svojmu nevábnemu vzhľadu...

Ladislava Repková: Tu treba spomenúť tri základné línie dizajnu. Prvú skupinu tvoria produkty, pri ktorých  je dominantnou funkčnosť - ergonómia a technické parametre, pričom estetická stránka produktu ustupuje do úzadia. V ďalšej sa nachádzajú produkty, v ktorých sú dizajn s funkciou harmonicky vyvážené a napokon, je tu kategória dizajnu na hranici voľného umenia, ktorá má takpovediac inú pridanú hodnotu. Hranice medzi nimi nie sú pevne určené, takže dochádza v rôznej miere k prelínaniu. Ako príklad prvej alternatívy by mohla poslúžiť stolička Cinto od firmy Human Scale. Je ergonomická, flexibilná a stohovatelná, ale či je aj esteticky príťažlivá, na to sa nedá jednoznačne odpovedať.

Cinto - firma Human Scale

Druhú líniu dizajnu by mohla reprezentovať stolička Lotus z tvorby Rene Holtena. Je pohodlná, príťažlivo tvarovaná, ľahko sa čistí a je zároveň vyrobená zo stopercentne recyklovateľného materiálu. Lotus - Rene Holten

Stolička Tree chair, ktorej autorom je Nacho Carbonell je skôr plastikou a umeleckým objektom, ako nábytkom a ako taká, nám poslúži na predstavenie tretej línie dizajnérskej tvorby. Tri stoličky - tri odlišné prístupy. Tree chair - Nacho Carbonell

femme: Do ktorej kategórie by ste zaradili vašu tvorbu?

Ladislava Repková: Svoju tvorbu by som zaradila do druhej a tretej línie tak, ako sme ich predstavili. Vždy sa snažím zachovať funkčnosť produktov, ale dominantnou je pre mňa vizuálna stránka. Tento spôsob tvorby mi umožňuje čerpať inšpiráciu z najrôznejších oblastí umenia a života vôbec. Snažím sa, aby veci, ktoré vytváram mali určitú poetiku a aby divákovi nechávali priestor pre individuálnu interpretáciu toho, čo vidí.

foto: archív  Ladislava Repková


femme: Sympatickým prvkom časti moderného dizajnu je humor, často spájaný najmä s eko dizajnom či redizajnom. Vlastníte aj vy niečo také vo svojom portfóliu?

Ladislava Repková: Áno, táto oblasť dizajnérskej tvorby má v sebe určitú dávku humoru, zvláštnej poetiky a aj štipku irónie. Tento spôsob vytvárania predmetov si vyžaduje značnú dávku predstavivosti a schopnosti vidieť potenciál a kvality tam, kde ostatní vidia len odpad. V tomto ohľade som veľkým fanúšikom tvorby Karen Ryan a Stuarta Haygartha. Veľká časť mojej dizertačnej práce je zameraná práve na túto oblasť dizajnu.


femme: V našej „stredoprúdovo“ orientovanej populácii sa na eko dizajn a redizajn pozerá často cez prsty, ako na niečo pre „zelených“ a kutilov. Trochu osvety nezaškodí....

Ladislava Repková: Toto je jeden z najväčších omylov. Mnohé dizajnérske kúsky, vytvárané v duchu eko dizajnu či redizajnu, sú rovnocennými konkurentmi iných, takzvaných exkluzívnych dizajnérskych vychytávok. Takto vytvorené predmety sú rovnako funkčné, esteticky zaujímavé a spotrebiteľsky obľúbené ako tie továrensky vyrábané.

Eko dizajn, alebo redizajn má viacero stránok. Od návratu k remeselnej výrobe, práci s prírodnými materiálmi až po prácu s odpadom. Od sériovej výroby, cez umelecké remeslo až po kutilstvo. Úžasným príkladom je severský, alebo škandinávsky dizajn, ktorého jednoduché a úsporné tvaroslovie, uprednostňovanie prírodných materiálov a nevtieravá funkčnosť zmenili pohľad na dizajn v Európe a v konečnom dôsledku aj vo svete.

Súčasťou filozofie eko dizajnu je aj využívanie dostupných miestnych zdrojov, čím sa znižuje znečisťovanie krajiny z dôvodu prepravy. Zdá sa, že „zelený dizajn“ začína byť „in“. Umožňuje tvorcom experimentovať, objavovať v starom nové a zároveň byť ohľaduplný k našej zemeguli.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.