Sila kolektívu

Napísal Ingrid Abrahámfyová 08. apríl 2010

Ak náhodou narazíte na interiérové doplnky dizajnérskej skupiny Comunistar - ( Comunistar = Marián Laššák, Roman Ficek, Peter Jakubík),...


... nevyhnutne si položíte otázku, prečo v obchodoch nachádzate len hriešne drahé talianske či nemecké produkty, ktorých jediným konkurentom, aj to len cenovým, sú „vecičky“ v Ikea.

femme: Prečo „Comunistar“?

Marián Lašák: Názov sa rodil postupne, v diskusiách medzi Romanom Ficekom a Petrom Jakubíkom. Neskôr som sa pridal aj ja a všetci traja sme sa zhodli, že by sme chceli byť „comunistické hviezdy“ - čiže Comunistar. Je to slovná hračka, ktorú si každý ľahko zapamätá. Nejde o žiadnu reminiscenciu nedávnej doby, sme generácia, ktorá bola v čase zmien v školskom veku. Takže názov je skôr identifikačným znakom, že dizajn ktorý robíme pochádza z postkomunistickej krajiny, čo ešte stále môže byť príťažlivé pre zahraničné publikum. Našim hlavným cieľom je, popri interiéroch, robiť hlavne autorský dizajn, ktorý by mal byť prezentovaný pod jasne profilovanou značkou. Z tohto pohľadu sa ukázalo, že takýto názov bola dobrá voľba.

femme: Cieľ je jasný, aká je zvolená cesta?

Marián Lašák: Stretli sme sa na VŠVU, v ateliéri produktového dizajnu a táto skutočnosť do značnej miery predurčila aj charakter tvorby, ktorej sa venujeme. Boli sme vedení ku konceptuálnej tvorbe, stierajúcej hranice medzi voľným umením a dizajnom a v tejto polohe sa snažíme zotrvať aj pri budovaní vlastnej značky. Každý z nás sa venuje vlastným témam a zároveň sa vzájomne dopĺňame. Peter skúma vplyv erotiky na dizajnérsku tvorbu, Roman experimentuje s materiálmi a mňa zaujala „domáca“ poetika. Vo svojich návrhoch sa snažíme provokovať i prekvapiť a samozrejme, humor v našej tvorbe považujeme za podstatný.

femme: V praxi ste ešte pomerne krátky čas, aký ste zaznamenali ohlas?

Marián Lašák: Reakcie na našu tvorbu si overujeme na domácich aj zahraničných prehliadkach. Minulý rok sme sa zúčastnili Bienále v Saint - Etienne, predtým výstavy „Talenty“ vo Frankfurte a vystavovali sme aj v múzeu dizajnu v Gente. Veľa ohlasov na našu tvorbu máme aj z webovej stránky. Ohlasy sú pozitívne a množstvo fanúšikov na facebooku stále stúpa...:) Naším cieľom je, samozrejme, produkty predávať. Preto je dôležité, aby nás poznala nielen odborná verejnosť, ale aj obchodníci. A ešte ideálnejšie by bolo, keby sme mohli obchodníkov nazvať aj „ odbornou verejnosťou“.

femme: A čo širší kontext?

Marián Lašák: Pokiaľ hovoríme o kontexte vnímania dizajnu v naších podmienkach, je to aj problém kultúrnej úrovne spoločnosti. Pokiaľ je kultúra, a tým aj dizajn, vnímaný spoza akýchsi bariér, takže nie je súčasťou života, predstavuje iba atrakciu, na ktorú hľadíme s nedôverou. Aj keď nás zaujíma, nerozumieme jej a hovieme si v pohodlnom, pasívnom prijímaní, bez možnosti výberu. Obchod z dizajnom je v mnohých prípadoch prehliadkou luxusného nevkusu pre solventných spotrebiteľov, ktorí nemajú potrebný rozhľad na to, aby zistili, že peniaze môžu investovať aj lepšie. Na druhej strane sa nachádza komunita dizajnérov, odbornej verejnosti či inštitúcii, ktorá zápasí o prežitie a nedokáže presvedčiť „tých z druhej strany“, aby investovali peniaze aj ináč.

femme: Máte v celku široký rozsah od drobných interiérových kúskov až po exteriérové realizácie. Neuvažovali ste o „komplexnom“ interiérovom programe aj s porcelánom, textilom, svietidlami......

Marián Lašák: Radi by sme navrhovali čoraz širší sortiment, sme však limitovaní výrobnými, technologickými a obchodnými možnosťami. Snažíme sa vytvárať veci, ktoré sú jednak technologicky nenáročné a zároveň uplatnitelné na trhu. Sú to spravidla drobné bytové doplnky a menší nábytok. O komplexnom interiérovom programe môžme zatiaľ len snívať...


 





Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.