Šperk s tajomstvom

Napísal Ingrid Abrahámfyová 29. marec 2010

Osobitou kategóriou šperkárskej tvorby, ktorej sa venuje aj Jana Machatová, je autorský šperk.


Ten je často šitý na mieru nositeľa a viac, ako prvoplánovo atraktívna forma, je uňho dôležité posolstvo, ktoré skrýva. Jana Machatová sa našla práve v tvorbe takýchto skvostov, a aj keď občas odbočí a vytvorí súpravy iného charakteru, jej srdcovou záležitosťou zostáva práve „socha v malom“.

femme: Dnes sa už za šperk považuje všeličo, pričom tradičnejšie orientovaní nositelia, zostávajú verní drahým kovom, vzácnym kameňom a klasickej forme. Ako sa môžeme v jednoduchosti zorientovať?

Jana Machatová: S vyhraneným vkusom sa dá asi robiť máločo a pokiaľ šperky nekupujete výlučne ako investíciu, kde sa ako laik potrebujete oprieť o radu odborníka, tak najjednoduchšie je postupovať ako pri kúpe umeleckého diela. Teda vybrať to, čo vás na prvý pohľad upúta. V ponuke je totiž moderná bižutéria, niekedy sa prelínajúca s kategóriou šperku, teda lepšej i horšej kvality, potom šperky bežne dostupné v klenotníctvach, ktorých cenu určuje súčet cien materiálu, práce.... Tu je tiež úroveň „komerčná“ a ďalšie, v ktorej sa uplatňujú vyspelí dizajnéri a napokon, je tu kategória takzvaného umeleckého šperku, ktorý kúpite v galériách, na výstavách či v ateliéroch výtvarníkov.

femme: Prečo a kedy zvoliť autorský šperk?

Jana Machatová: Príležitosť je taká istá ako u iných druhov, je to individuálne zameraná voľba, alebo ak chceme, vec vkusu a samozrejme, aj peňaženky, keďže takýto šperk je často „urobený na mieru“. Je to však výsostne osobitá záležitosť, akýsi trojdialóg medzi obdarujúcim, tvorcom šperku a obdarovaným. Takouto cestou by mali vznikať dynastické šperky, ktoré sa dedia a aj keď nie vždy skončia na klope kabáta či malých čiernych, pri vhodnej adjustácii z nich môžete vytvoriť doma hodnotnú galériu.

femme: V súčasnosti spracúvate do formy šperku staré fotografie....

Jana Machatová: Ešte počas študentských čias som urobila zopár kusov „šperkov s tajomstvom“, to znamená, že som použila zväčšujúce sklíčko na zvýraznenie určitého detailu znázorneného na striebornej plôške.... Po niekoľkých odbočeniach som začala spracúvať staršie pohľadnice, ktoré som najskôr vkladala do striebra a neskôr som vyselektovala postavy či detaily...Vzniká osobité dielo šperk – dokument, ako istý druh upomienkového predmetu.

femme: Autorský šperk sa pravdepodobne nepredáva ako rožky, čomu ďalšiemu sa ešte venujete?

Jana Machatová: Pracujem najmä so striebrom a navrhujem a vyrábam klasické súbory, pričom ma zaujímajú a inšpirujú najmä štruktúry a „vzorce“ – tak som použila štruktúru paličkovanej čipky, diamantový výbrus.... Na zákazku som tiež robila strieborné kľúčenky či primátorskú reťaz.

femme: Vytvorili ste aj atypické svadobné obrúčky...

Jana Machatová: Áno, pre jeden svadobný salón som vyvzorovala sadu obrúčok, typických práve netypickosťou. Dvojica prsteňov je „kombinovatelná“, pričom často používam text. Dá sa povedať, že aj v tomto prípade sa jedná o prstene s tajomstvom. Nemusia to však byť len svadobné prstene, ľudia sa nimi obdarúvajú pri rôznych výročiach alebo, keď nadíde čas vymeniť staré obrúčky za nové...


 



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.