Osvetlenie III.

Časy, keď nám stačila jedna lampa uprostred miestnosti sú však dávno preč. Osvetlenie by malo spĺňať viacero funkcií – úžitkovú, estetickú , bezpečnostnú.

>> Móda >> Aktuálne >> Osvetlenie III.

Spálňa

K vytvoreniu príjemnej a relaxačnej atmosféry v spálni môže výrazne prispieť práve vhodné osvetlenie. Stropné svietidlo nie je pri osvetľovaní priestoru spálne podmienkou.
Naopak, silnejší pocit intimity a psychickej pohody dosiahnete použitím niekoľkých nástenných lámp alebo stojanového osvetľovacieho telesa so svetlom nasmerovaným na strop či steny miestnosti.
Na zlepšenie viditeľnosti pri vykonávaní rôznych činností sú vhodné prídavné zdroje – nástenné svetlá alebo nočné lampy. Najlepšie osvetlenie sprostredkujú polohovateľné svietidlá, ktoré možno nastaviť do potrebnej výšky a vzdialenosti či dokonca posúvať na špeciálne prispôsobených vodiacich lištách.
Nezabúdajte na bočné osvetlenie postele, ktoré by malo byť variabilné a bezprekážkové. Ranné obliekanie si spríjemnite aj tým, že do šatníkovej skrine umiestnite bodové zdroje.

Detská izba

Ak je vaše dieťa ľavákom, svetlo na písacom stole by malo dopadať z pravej strany a naopak. Výskumy očných lekárov potvrdili, že pre deti a mladých ľudí je lepšie, keď večer čítajú pri nedostatočnom osvetlení, než pri príliš silnom. Čítanie v posteli zrak nepoškodzuje, a pri výbere lampičky na čítanie do postele treba pozerať najmä na to, či na nej možno meniť uhol dopadu svetla - aby sa ľahko prispôsobila, keď meníme polohu pri sedení a tiež aby nesvietila na susednú posteľ. Vhodnejšie ako klasická stolná lampa sú otočné lampičky umiestnené na záhlaví postele, poličke či stene.
Na cielené osvetlenie si vyberte 60 – 100 W žiarovky alebo žiarivky s krycím sklom alebo bez neho.
Pozor: Lampička pri posteli by sa nemala príliš zohrievať, lebo pri dlhšom náhodnom dotyku (napríklad s páperovými vankúšmi), môže spôsobiť požiar.

Pokračovanie nabudúce...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.