Účinné riešenia na chladenie bytu v lete

Letné mesiace so sebou prinášajú vysoké teploty, ktoré môžu z našich domovov urobiť horúce peklo. Hľadanie spôsobov, ako ochladiť náš byt, sa preto pre mnohých z nás stáva prioritou. Našťastie je v súčasnosti k dispozícii široká škála riešení...

0_hornbach_724

..., ktoré vám pomôžu udržať váš byt príjemne chladný aj počas najväčších horúčav. Od moderných slnečných ochrán, ktoré blokujú spaľujúce lúče, cez účinné a tiché klimatizačné zariadenia až po prírodné spôsoby, ako napríklad používanie rastlín.

Ochrana pred slnkom

Správna ochrana pred slnkom je nevyhnutná pre udržanie príjemnej teploty vo vašom byte. Investícia do kvalitných žalúzií, roliet alebo závesov môže výrazne znížiť množstvo slnečného svetla, ktoré preniká do interiéru. "Moderné materiály a technológie umožňujú blokovať až 90 % škodlivých UV lúčov, čo nielen ochladzuje miestnosť, ale aj chráni nábytok pred vyblednutím," hovorí Tadeáš Tenkl, odborník na bytové zariadenie v projektových marketoch Hornbach. Výborne fungujú vonkajšie rolety, ktoré okrem tienenia poskytujú aj zvukovú izoláciu a zvyšujú bezpečnosť. Na dosiahnutie maximálnej účinnosti kombinujte rôzne typy ochrany pred slnkom, čo znamená napríklad, že vonkajšie rolety môžete doplniť interiérovými závesmi.

1_hornbach_724

Klimatizácia

Ďalšou možnosťou, ako ochladiť svoj domov, je inštalácia klimatizácie, ktorá je čoraz obľúbenejšou voľbou pre tých, ktorí hľadajú okamžité a účinné riešenie. Moderné klimatizačné jednotky sú tiché, energeticky účinné a ponúkajú funkcie, ako je čistenie a odvlhčovanie vzduchu, ktoré zvyšujú komfort bývania. Okrem toho sú k dispozícii prenosné modely, ktoré si nevyžadujú zložitú inštaláciu. Pri výbere klimatizácie je dôležité zvážiť veľkosť priestoru, ktorý chcete chladiť, a vybrať jednotku s vhodným výkonom. Investujte aj do pravidelnej údržby a čistenia filtrov, aby klimatizácia fungovala efektívne a hygienicky. Novinkou na trhu sú klimatizácie s technológiou invertora, ktorá umožňuje plynulú reguláciu výkonu, čím sa znižuje spotreba energie. Táto technológia nielen šetrí peniaze, ale aj predlžuje životnosť zariadenia.

3_hornbach_724

Ventilátory

Pre tých, ktorí uprednostňujú menej invazívne metódy, môžu byť ideálnou voľbou ventilátory. Ventilátory sú skvelým doplnkom ku klimatizácii alebo ako samostatné riešenie pre menšie priestory. "Stojanové, stolové alebo stropné ventilátory sú cenovo dostupné a dokážu výrazne zlepšiť cirkuláciu vzduchu v miestnosti a v kombinácii s otvorenými oknami v noci môžu váš domov príjemne ochladiť," vysvetľuje Tadeáš Tenkl. Ventilátorový priemysel stále pracuje na technológiách na zníženie hlučnosti a zvýšenie účinnosti, takže sa nemusíte obávať, že by vás rušili a v skutočnosti nemali veľký účinok.  Niektoré modely dokonca ponúkajú možnosť simulácie prirodzeného vetra, čo zvyšuje komfort používania. K dispozícii sú aj ventilátory s integrovanými zvlhčovačmi, ktoré pomáhajú udržiavať optimálnu vlhkosť v miestnosti. Niektoré modely sa dodávajú s diaľkovým ovládaním, takže si teraz môžete ešte pohodlnejšie nastaviť príjemnú intenzitu fúkania.

2_hornbach_724

Prírodné riešenie

Ak nechcete investovať do technológií, ale hľadáte skôr prírodné riešenie, môžete na chladenie svojho domova využiť silu rastlín. Zelené steny a balkónové rastliny môžu slúžiť ako prirodzená bariéra proti slnečným žiarením a zároveň zlepšujú kvalitu vzduchu. Okrem toho rastliny ako levanduľa, mäta alebo rozmarín prinášajú príjemnú vôňu a odpudzujú hmyz. "Strategické umiestnenie rastlín okolo okien a na balkónoch môže znížiť okolitú teplotu a vytvoriť príjemnú mikroklímu. Zvážte aj použitie vodných prvkov, ako sú malé fontány alebo jazierka, ktoré môžu pomôcť ochladiť priestor a zvýšiť estetickú hodnotu vášho domova," dodáva odborník z Hornbachu.

Bez ohľadu na to, aké konkrétne riešenie si vyberiete, je dôležité mať na pamäti, že najlepšie výsledky sa dosiahnu kombináciou rôznych metód. Ideálne je kombinovať viacero prístupov - mechanický, technologický a prírodný. Napríklad kombinácia klimatizácie a ventilátora môže zlepšiť účinnosť chladenia a znížiť spotrebu energie. Pridanie ekologických prvkov a kvalitného tienenia môže ďalej zvýšiť komfort a tiež dodať vášmu domovu pekný vzhľad.

Viac informácií nájdete na: www.hornbach.sk

 Zdroj foto: Hornbach

Pridajte sa k nám na Facebooku – https://www.facebook.com/HornbachSK

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.