Ako si maximalizovať priestor a vytvoriť praktickú a útulnú spálňu?

Napísal Dominika Blchová 09. február 2023

Navrhovanie dokonalého usporiadania spálne môže byť tak trochu hádankou a zábavnou výzvou zároveň. Ak ste sa pustili do zariaďovania spálne po prvýkrát, pravdepodobne budete potrebovať pomoc a užitočné rady.

Či už sa snažíte zväčšiť priestor v malej spálni alebo vytvoriť relaxačný priestor v spálni s maximálnym komfortom na odpočinok, tento článok vám pomôže zodpovedať kľúčové otázky a ponúkne tipy potrebné na plánovanie vašej útulnej spálne.

Výzdoba spálne

1. Farba

Farba steny vašej spálne môže úplne zmeniť jej vzhľad, no tento fakt je často prehliadaný. Väčšina ľudí sa rozhodne pri maľovaní stien pre bledé farby. Napríklad svetlomodrá sa tiež môže ukázať ako skvelá voľba, pretože pomáha navodiť dobrý spánok. Biele a modré odtiene sú vo všeobecnosti bezpečnou voľbou pre steny spálne. Navyše vám poskytujú väčšiu flexibilitu, pokiaľ ide o hru s dekorom.

Ak ste odvážni, môžete si vymaľovať spálňu tmavou alebo výraznou farbou, ako je červená alebo kráľovská modrá. No mali by ste vedieť, že pri tomto rozhodnutí musí do vašej izby prúdiť veľa prirodzeného svetla. V opačnom prípade by to mohlo zaťažiť vašu spálňu depresívnym dojmom.

Počet farieb v spálni by nemal prekročiť viac ako tri odtiene.

2. Svetlo

Rovnako ako farba, aj svetlo je ďalším dôležitým faktorom pre vašu spálňu. Prirodzené svetlo by nemalo byť ničím blokované, preto sa neodporúča umiestňovať žiadny nábytok ani posteľ pred okno alebo k nemu.

Treba sa uistiť, že vaša spálňa bude správne osvetlená. Najlepšou možnosťou je centrálne umiestnené stropné svietidlo. Okrem hlavného lustra môžete pridať tiež napríklad stmievateľnú nočnú lampu na nočný stolík alebo komodu, aby ste si v prípade potreby vytvorili menšie množstvo svetla.

V spálni by ste sa určite mali vyhnúť studenému ostrému svetlu, ktoré môže nepriaznivo vplývať na váš spánkový cyklus. V súčasnosti sú veľkým hitom aj reťazové a rozprávkové žiarovky spustené zo stropu po stranách postele. Jemné svetlo dokáže navodiť tú správnu intímnu atmosféru, vďaka ktorej sa budete môcť v spálni uvoľniť a kvalitne vyspať.

3. Posteľ

Pre mnohých je posteľ prvá vec, na ktorú pri zariaďovaní spálne myslia. Ale verte, že postele by ste mali začať hľadať až potom, čo zvážite farbu stien a svetelnú situáciu vašej spálne. Posteľ musí fungovať v spojení s farbou steny a prirodzeným osvetlením. Akonáhle budete vedieť, aký štýl a tému spálne chcete, môžete začať hľadať postele, ktoré budú zodpovedať vašej predstave.

Posteľ môže mať rôzne podoby:

●      Tradičné postele s dreveným rámom

●      Posteľ s úložným priestorom

●      Jednolôžkové a rozkladacie postele

●      Viacposchodová posteľ

●      Manželská posteľ s opierkou hlavy

●      Boxspring postele

●      Futónové postele a ďalšie

Pri výbere postele sa neunáhlite a doprajte si čas. Urobte si prieskum a nerobte žiadne impulzívne nákupy. Posledná vec, ktorú chcete je riskovať dobrý spánok.

Pri výbere postele venujte tiež pozornosť matracu. Pretože hlavne tá bude zodpovedná za vaše pohodlie po každej, keď si ľahnete. Odporúčame nekupovať zajaca vo vreci a posteľ s matracom si vyskúšať priamo v obchode.

4. Sedenie

Či už ide o stoličku v rohu alebo lavicu na konci postele, vždy je praktické mať v spálni aspoň jedno miesto na sedenie. Taburetky a podnožky poslúžia ako miesto na oblečenia, aj pri obúvaní a vyzúvaní topánok.

5. Úložný priestor

V spálni budete musieť zvážiť aj to, aký druh úložného priestoru bude potrebný na usporiadanie oblečenia a osobných vecí. Minimálne by ste si mali kúpiť komodu a nočný stolík. Ak máte priestor, mali by ste zvážiť investíciu do praktickej šatníkovej skrine, do ktorej sa vám zmestí nielen oblečenie, ale aj posteľná bielizeň, prikrývky a ďalšie veci.

V košíkoch a krabiciach udržujte poriadok, aby spálňa nevyzerala chaoticky.

6. Skriňa

Pri skrini ešte zostaneme. Ak sa rozhodnete pre kúpu šatníkovej skrine, treba si premyslieť aj to, ako a na čo ju používať. Pravdepodobne vám bude treba niekoľko vešiakov na uloženie oblečenia. Môžete tiež zvážiť nízky stojan na topánky, závesné police alebo dokonca sadu zásuviek, aby ste maximalizovali úložný priestor.

7. Nábytok

Jedna vecí, z ktorej bude aj malá spálňa profitovať je prehodnotenie usporiadania nábytku. Naučte sa, ako ho usporiadať tak, aby ste sa v spálni cítili menej stiesnene. Väčšinu nábytku sa snažte umiestniť len na jednu stenu, najlepšie na tú, ktorú v priestore vidíte čo najmenej.

Pokúste sa minimalizovať množstvo nábytku, buďte vynaliezaví a kreatívni vďaka šikovným multifunkčným kúskom.

Aký štýl do spálne si môžete zvoliť?

●      Vidiecky štýl

●      Minimalistický štýl

●      Stredomorský štýl

●      Spálňa v štýle vintage

●      Štýl Boho

●      Spálňa v námorníckom štýle

●      Provensálsky štýl

●      Industriálny štýl

●      Škandinávsky štýl a mnohé iné

pexels_090223_1

8. Dekor

A teraz tá zábavnejšia časť. Zariadiť si spálňu tak, aby odrážala váš osobný štýl a vkus je dôležité a prinesie vám to dobrý pocit. Môžete sa rozhodnúť pre určitú tému alebo sa držať skupiny farieb, ktoré sa vám naozaj páčia. Tu je niekoľko dekoratívnych akcentov spálne, ktoré môžete zvážiť:

●      Koberec

●      Nástenné umenie, obrazy, fotografie

●      Zrkadlo

●      Sviečky

●      Nemý sluha

●      Knihy

●      Stropný baldachýn

Tipy pre malú spálňu

Premýšľate o tom, ako oživiť svoju spálňu alebo len chcete vedieť, ako maximalizovať priestor v malej izbe? Potom by vám nasledujuce nápady mali poskytnúť dokonalú inšpiráciu.

Usporiadanie

V prvom rade sa pokúste v spálni minimalizovať neporiadok, aby bola miestnosť aj vďaka tomu priestrannejšia. Poriadok v spálni je tiež kľúčom k dobrému spánku. V malej spálni obmedzte aj nábytok na minimum.

unsplash_090223_2

Tip: Ideálnym pomocníkom na optické zväčšenie miestnosti je zrkadlo.

Práve do malých miestností môžu byť perfektným riešením posuvné dvere do steny, ktoré, na rozdiel od klasických dverí, nezaberajú ani centimeter priestoru v miestnosti. Vďaka tomu budete mať aspoň o trochu voľnejšiu ruku vo voľbe a usporiadaní nábytku.

Pri plánovaní a usporiadaní vášho priestoru nezabúdajte ani na výhody nábytku vyrobeného na mieru. Vstavaný nábytok je možné nakonfigurovať do akejkoľvek veľkosti a tvaru miestnosti, dokonca aj do výklenkov.

Uistite sa, že vaše veci sú vždy uložené mimo dohľadu, napríklad v úložnom priestore pod posteľami. Okrem toho, že tento priestor má byť praktický, chcete, aby bol aj príjemný a krásny a je dôležité, aby ste dosiahli rovnováhu medzi týmito dvoma faktormi.

Medzi nábytkom udržujte medzery, aby bol tak umožnený pohodlný pohyb. Uistite sa, že vybrané kusy dobre slúžia svojmu účelu.

Farba

Výber farebnej schémy pre malú spálňu je prvým krokom k maximalizácii priestoru. Vo všeobecnosti sú biela a neutrálna farba považované za najlepšie pre malé priestory.

Spálňa bude vzdušnejšia a miestnosť bude vyzerať opticky väčšie a priestrannejšie. Ak biela nie je podľa vášho osobného vkusu, môžete zvážiť svetlé farby, ako je nebeská modrá alebo jemná zelená.

unsplash_090223_3

Tip: Ak máte radi výrazné potlače alebo textúru, nevyhýbajte sa svojmu obľúbenému štýlu ani v malej spálni. Či už ide o steny alebo bytový nábytok, urobte si z nich osobitý prvok. Buďte kreatívni a využite svoju fantáziu. I keď by mal byť priestor v malej izbe funkčný a praktický, v prvom rade by mala byť spálňa útulná.

Úložný priestor

Ako pri každom malom priestore, kľúčom k úspešnej kompaktnej spálni je vytvorenie primeraného úložného priestoru v rámci funkčného usporiadania. Investujte do vysokej skrine, aby ste ušetrili cennú podlahovú plochu. Využite priestor v šatníku, aby ste vytvorili ďalší úložný priestor pre boxy a koše a zaistili čo najlepšie využitie každého centimetra priestoru - od podlahy po strop.

Na záver...

Spálne sú miestom, ktoré ponúkajú útulné útočisko pred vonkajším svetom. Môžu byť tiež ideálnou hosťovskou izbou, úkrytom pre malé deti alebo priestorom na zaslúžený čas osamote.

Dokonca aj tá najskromnejšia izba sa dokáže premeniť na pohodlné čarovné miesto a šikovné usporiadanie nábytku z nej môže urobiť multifunkčný priestor.

Dominika Blchová, obsahový a SEO špecialista

Zdroj foto: Pexels, Unsplash

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.