Všímate si pri kúpe nábytku aj kovanie? Ak nie, mali by ste

Čo je pre vás dôležité pri kupovaní nábytku? Určite dizajn, veď hlavne väčšie kusy nábytku určujú štýl miestnosti. Tak isto vás bude celkom iste zaujímať aj praktickosť, aby ste svoju domácnosť „nezastavala“ nábytkom, ktorý bude viac zavadzať ako pomáhať.

shutterstock_kitchen_422

O kovanie sa často nezaujímame až do okamihu, kým nevznikne problém

A čo kovanie nábytku? To vás pri kúpe nezaujíma? Nie ste jediná, málokto rieši takýto zdanlivý detail. Avšak to, že kovanie nábytku rozhodne nie je detail, si naplno uvedomíte, keď vám začnú ostávať v ruke úchytky zásuviek a začnú sa diať podobné situácie.

Kovanie je veľmi namáhanou súčasťou nábytku. Zoberte si už len spomenuté zásuvky. Koľkokrát za deň otvoríte napríklad zásuvku kuchynskej linky, v ktorej máte príbor? A priznajme si, nie vždy sa k svojmu nábytku správame úplne šetrne.

Ak je vám už jasné, prečo je pri kúpe nábytku dôležité prihliadať aj na kvalitu kovania, môžeme prejsť k tomu, čo si na kovaní všímať. Pri spomínaných úchytkách ide samozrejme aj o dizajn, ale tentokrát sa zameriame na funkčnú stránku veci.

Zamerajte sa na tieto vlastnosti

Ostaňme ešte chvíľu pri úchytkách. Aj keď (najmä pri kuchynských linkách) je populárne bezúchytkové otváranie, stále sa nájdu aj vyznávači „klasiky“. V takom prípade je dôležitý nielen vzhľad, ale aj ergonómia úchytiek. Nemali by byť klzké, či sa nepríjemne zarezávať do kože.

Pri úchytkách zásuviek je dôležité zvážiť, čo v daných zásuvkách bude. Čím ťažie veci v zásuvke, tým pevnejšia musí byť úchytka. Pozor aj na výsuvy. Výrobcovia kvalitného kovania, napríklad HETTICH, vám ponúkajú možnosť vybrať si čiastočné výsuvy, či plnovýsuvy. Ak je to možné, dobrou voľbou sú plnovýsuvy, vďaka ktorým budete do zásuvky vidieť oveľa lepšie.

Čo sa závesov na dvierka týka, dôležitý je uhol, v akom bude možné dvierka otvoriť. Užitočný je aj postupný tlmený doraz (to platí aj pre výsuvy). Vyhnete sa tak nechcenému „tresnutiu“ dvierkami pri nešetrnejšom zatváraní.

Pri výklopoch, obzvlášť tých väčších a ťažších, je dôležité, aby kovanie v maximálnej miere uľahčovalo otváranie a zatváranie. Aj k veciam uloženým za týmito výklopmi sa tak dostanete ľahko a bez námahy.

Zdroj obrázka: Autor: F8 studio / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.