Uniká vám z domu teplo? Dajte si pozor, nech vás zima nestojí priveľa!

Napísal Trumpeter 13. január 2022

Ceny energií stúpajú závratným tempom a už je jasné, že ich rast sa nezastaví ani v nasledujúcich rokoch. Existuje viacero spôsobov, ako ušetriť. Dnes sa pozrieme na úniky tepla z obydlia a na to, ako ich odstrániť. Lebo vykurovať ulicu je drahé a zbytočné.

termovizia_home22

Teplo z domácností najčastejšie uniká cez konštrukcie stavby - steny, strechu, podlahu –, ale aj okolo okien a dverí. Vyriešiť tieto problémy v zime je takmer nemožné, napriek tomu sa dá urobiť pár vecí, ktoré ušetria eurá už túto vykurovaciu sezónu. Zároveň sa v zime môžete psychicky aj finančne pripraviť na to, čo bude treba urobiť od jari do jesene – teda pred začiatkom ďalšej drahej vykurovacej sezóny.

Pravá miera

Určite ste už počuli, že najefektívnejší spôsob vykurovania je udržiavať miestnosti alebo celý byt/dom relatívne v teple. Aj keď odchádzate preč na niekoľko dní či týždňov, kúrenie nevypínajte. Ohriať studený vzduch a vychladnuté steny je totiž oveľa zdĺhavejšie, a teda drahšie, ako mierne zvýšiť teplotu po návrate do nevychladnutého domova.

Rozumné je tiež vetrať nárazovo, krátko a prievanom. Ale určite vetrať. Inak hrozia napríklad plesne na stenách, čo sú zase ďalšie problémy a peniaze.

Bez väčšej námahy sa môžete presvedčiť, či vám teplo neuniká okolo okenných rámov a dverí, prípadne popod prah. Keď počas chladných dní priložíte k týmto miestam ruku a pocítite prievan, je to jasné, treba investovať pár chvíľ a niekoľko drobných do výmeny nových tesnení. A keď už budete v obchode s materiálom pre domácich majstrov, kúpte aj klapku na vonkajší vývod digestora. Po týchto malých úpravách bude váš tepelný komfort doma určite vyšší.

Presné merania

Vykurovacia sezóna je ideálnym obdobím na presnú identifikáciu tepelných mostov – teda miest, kadiaľ teplo uniká. Nepôjde to však bez termovízie. Meranie si môžete buď objednať u odborníkov, ktorí sa tým zaoberajú, alebo si môžete zaobstarať vlastnú termokameru. Existujú aj modely, ktoré sa dajú jednoducho spojiť so smartfónom, no treba rátať s investíciou 200 € a viac. Za meranie externou spoločnosťou zaplatíte o niečo menej. Cena závisí od počtu snímok.

Nech sa k dátam dopracujete tak alebo onak, budú to tie najlepšie podklady na návrh riešení, ktoré sa budú realizovať nasledujúci rok. „Vďaka termovízii vidíte nielen miesta, kde teplo uniká zvnútra von, ale na základe rôznych farieb je zrejmé, či ide iba o malý alebo zásadný únik, ktorý treba riešiť v období, keď sa dajú robiť na dome alebo bytovom dome sanácie a opravy,“ hovorí Ing. Branislav Augustín zo spoločnosti Sika.

Dobre investované peniaze

Údaje z merania by mali slúžiť ako podklad na vypracovanie projektu opravy, sanácie alebo zateplenia. Určite to nie je ani zbytočné zdržanie, ani vyhadzovanie peňazí von oknom. Naopak, projekt a plán sú v súlade s porekadlom o dvoch meraniach a jednom strihaní.

„Určite odporúčam už v projektovej fáze žiadať návrh riešenia všetkých detailov. Iba tak bude odstránenie problému s únikom tepla efektívne a komplexné a investícia bude mať rýchlejšiu návratnosť,“ je presvedčený odborník zo Sika.

Čo bude treba riešiť?

Pokiaľ vám doma reálne uniká teplo, podľa toho, kde sú vytvorené tepelné mosty, bude treba riešiť výmenu nových okien, zateplenie fasády alebo izolovanie strechy.

Robiť tieto veci svojpomocne sa neodporúča, pretože ide o odborné práce s relatívne vysokými nákladmi. V prípade nedokonalostí je dobré mať nárok na záruku. „Na všetky tieto problémy existujú systémové riešenia, ktoré sa oplatí využiť. Materiály v nich navzájom dobre spolupracujú a dopĺňajú sa. Vďaka tomu sa šetria financie aj čas na rekonštrukciu a obnovu a predlžuje sa jej životnosť,“ dáva dobrú radu na záver B. Augustín.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.