Ako a čím sa postarať o vašu strechu?

Patrí k samozrejmostiam, že streche nad hlavou sa venuje veľká pozornosť. Niet sa čomu čudovať, veď strechy a strešné krytiny sú vystavené záťaži 24 hodín denne, 7 dní v týždní po celé roky. Preto je pri ich montáži dobré pamätať aj na tieto veci, ktoré sme pre vás zosumarizovali do krátkych a stručných rád.

project home 1200x800

Kvalitné odvodnenie ako základ

O 24 hodinovej záťaži už bola reč. Je to tak, strechy čelia výkyvom teplôt a poveternostným zmenám, ktoré pri dlhodobom pôsobení môžu narúšať ich povrch a funkčnosť. To platí aj o vode, ktorá sa na strechu znáša v rôznych skupenstvách. Na dobrom odvodnení strechy by preto malo záležať každému, kto nechce riešiť dôsledky nahromadenej vlhkosti v podobe plesní a machov. TIP: dažďovú vodu zveďte do nádrží na vodu, napríklad tých z ponuky Vsetkoprestrechu.sk. Sú nie len efektívne, ale aj efektné na pohľad.

Aby vtáctvo sadalo inde ako na strechu vášho domu

Strechy domov a bytoviek neraz slúžia operencom ako ideálne vyhliadkové miesta v krajine. Ich sadanie na strechy je prirodzené rovnako ako fakt, že ich sem-tam „pošpinia“. Vtáčí trus má ale na strechu devastačné účinky, rozleptáva povrch krytín a tým znižuje ich životnosť. Tomu sa dá zabrániť montážou protivtáčích hrotov a sietí na strechy. V zásade nejde o nijak nákladnú položku, pol metra vtáčích hrotov stojí zopár eur. Strešné krytiny a ich ochrana za to stoja.

Snehové zábrany na strechu patria

To je jednoznačná vec najmä v prípade, že je na dome šikmá strecha. Rozmiestnenie, ako aj množstvo snehových zábran, závisí od sklonu strechy, typu a formátu krytiny ale aj od oblasti, kde sa dom ako taký nachádza. Na strechách (v závislosti od ich plochy) sa počas zimy môže nachádzať sneh o hmotnosti 500kg, ale pokojne aj niekoľko desiatok ton (20cm vrstva snehu na streche s plochou 150m2 môže vážiť až 20ton!). Nie je lepšou možnosťou nechať túto masu postupne roztopiť ako ju nechať samovoľne spadnúť?

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.