Poznáte výhody a nevýhody pri vykurovaní radiátormi a podlahovým kúrením?

Napísal Michal Oravec, Špecialista na optimalizáciu webov 22. marec 2023

Stojíte pred voľbou, či vo vašej domácnosti nainštalovať radiátory alebo podlahové kúrenie? Dlhé roky boli jasnou voľbou práve radiátory, no dnes nemusí byť voľba úplne jednoznačná. Stále ale platí, že všetko má svoje pre a proti.

Preto sa v tomto článku bližšie pozrieme, v čom ktorý spôsob vykurovania vyniká a čo vám zabezpečí maximálnu spokojnosť.

freepik_energy_0323

Zdroj foto: Freepik

Ľudia sa častokrát pozastavujú nad otázkou, aký je najlepší spôsob vykurovania domu. Zodpovedanie tejto otázky závisí na mnohých faktoroch, akými sú veľkosť domu, umiestnenie, izolácia, klimatické podmienky a v poslednom rade preferencie majiteľov spolu s finančným očakávaním.

V dnešnej dobe existuje pomerne množstvo spôsobov, ako zabezpečiť vykurovanie vašej domácnosti či samotnej budovy. Do úvahy tak prichádzajú klasické radiátory, elektrické či plynové vykurovanie alebo aj tepelné čerpadlá. Každopádne výber tej, pre vás najlepšej, možnosti by mal byť dôkladne konzultovaný s odborníkmi na vykurovanie, ktorí pomôžu určiť ten najefektívnejší a najekologickejší spôsob vykurovania pre konkrétnu budovu či domácnosť.

Radiátorové kúrenie

Pravdepodobne každý z nás sa už s radiátorovým kúrením stretol. Už dlhú dobu je považovaný za najrozšírenejší vykurovací systém a jedná sa o zaužívaný spôsob kúrenia, ktorý je často používaný v domácnostiach a budovách. Pre niekoho by sa mohlo zdať, že radiátorové kúrenie bolo prekonané a nahradené modernejšími a finančne nenáročnejšími systémami, akými sú práve podlahové kúrenie či stenové kúrenie, ale nemusí tomu tak byť.

Každopádne, radiátorové kúrenie je stále považované za veľmi účinný a rýchly nábeh kúrenia v budovách, kde sú vyššie tepelné straty a nároky na tento nábeh. Veľakrát dochádza aj k tomu, že pri rekonštrukcií kúrenia sa majitelia rozhodnú len vymeniť staré radiátory za nové a problém je tak ľahko a rýchlo vyriešený.

Typy radiátorov

Dnes je na trhu k dispozícií pomerne široká škála radiátorov v rôznych tvaroch, farbách a prevedeniach vyrobených z rôznych materiálov. Pri výbere toho správneho je vhodné sa primárne zamerať na rýchlosť ohrevu, reguláciu tepla a tiež schopnosť, ako čo najrychlejsie ohriať miestnosť.

Oceľové radiátory

Tento typ radiátorov býva častokrát označovaný za najpoužívanejší, a to kvôli svojej spoľahlivosti, odolnosti a estetickému vzhľadu. Oceľové radiátory sa využívajú ako v budovách, tak aj v domácnostiach. Vďaka patrí najmä jeho cene, ktorá je v porovnaní s inými typmi nižšia.

Oceľové radiátory sa vyznačujú tým, že majú pomerne vysoký tepelný výkon a rýchlo sa ohrievajú, čo umožní rýchle a efektívne vyhriatie miestnosti. Okrem toho sú odolné voči poškriabaniu a dnes sú mnohé modely vybavené aj ochrannými vrstvami, ktoré chránia radiátor pred koróziou.

Liatinové radiátory

Liatinové radiátory sú v dnešnej dobe uprednostňované u ľudí s retro štýlom, pretože ich pôvodný dizajn sa za dlhé roky skoro nezmenil. Za výhodu je možné považovať ich dlhú životnosť, stabilitu a odolnosť voči korózií. Liatinové radiátory majú tiež vysokú tepelnú kapacitu a pomalšie sa zohrievajú ako radiátory z ocele. To znamená, že dokážu dlhšie udržiavať teplotu v miestnosti aj po vypnutí kúrenia, čo umožní ušetriť energiu.

Naopak, mínusom je ich povrchová teplota, ktorá je o 4°C nižšia ako teplota vykurovacej vody v systéme. Z tohto dôvodu sa liatinové radiátory veľmi nedoporučujú pre nízkoteplotné vykurovanie.

Hliníkové radiátory

Ak máte záujem o radiátory, ktoré vynikajú svojou úspornosťou, tak hliník je tá správna možnosť. Jedná sa o výbornú alternatívu k oceľovým vykurovacím telesám a sú tak moderným spôsobom vykurovania domácností či budov.

Výhodou inštalovania hliníkového kurenia je jeho relatívne nízka hmotnosť a vysoká tepelná vodivosť, ktorá umožňuje rýchle a efektívne prenosy tepla. Tieto vodiče vynikajú ešte v tom, že sú odolné voči korózií a oxidácií, čo znamená, že hliníkové radiátory nevyžadujú častú údržbu či prípadnú opravu.

Výhody využívania radiátorov

Radiátory ako tradičný spôsob vykurovania v sebe zahŕňajú niekoľko výhod. Potenciálni zákazníci sa určite potešia zisteniu, že radiátorové kúrenie vyžaduje relatívne nízke investičné náklady. Platí to samozrejme aj pri inštalácií, ktorá je podstatne menej finančne náročná a hlavne jednoduchšia ako pri kvalitnom podlahovom kúrení.

Veľkým pozitívom sú aj krátke nábehové časy, a to v zmysle zvyšovania, resp. znižovania teploty, pretože sa nachádzajú priamo v miestnosti a dokážu tak teplý vzduch distribuovať takmer okamžite.

Ďalšou výhodou je aj jednoduchá montáž pri rekonštrukciách kúrenia. V prípade poruchy radiátorov, je možné problém relatívne ľahko odstrániť, a to aj bez potreby demontáže celého systému.

Okrem iného sa radiátory dodávajú v rôznych veľkostiach a štýloch, aby vyhovovali potrebnému tepelnému výkonu a ladili so zvyškom interiéru. A v poslednom rade sa jedná o rokmi preverený vykurovací systém, ktorý je okrem domácností vhodný ako pre hoteli, tak aj pre administratívne budovy.

Nevýhody radiátorov

Prvou nevýhodou využívania radiátorov je to, že radiátory musia byť fixne pripevnené na stene, čím v podstate diktujú celkové usporiadanie miestnosti. Tým, že radiátor je v miestnosti situovaný na jednom konkrétnom mieste, dochádza k tomu, že teplo nie je rovnomerne rozložené po celej miestnosti. Je teda zrejmé, že teplota hneď pri radiátore je podstatne vyššia, ako na opačnej strane miestnosti.

Bežné radiátory majú taktiež negatívnu vlastnosť, a tým je zavzdušňovanie. Ide o situáciu, kedy sa v radiátoroch zachytí vzduch a výsledkom je to, že radiátory ostávajú v hornej časti studené a v dolnej naopak teplé.

V poslednom rade býva u radiátorov častým problém hlučnosť a suchý vzduch. Radiátory môžu produkovať určitý šum, najmä ak sa jedná o staršie radiátory, čo môže byť vo výsledku rušivé. Taktiež radiátory svojou činnosťou prispievajú k vysušovaniu vzduchu v miestnosti, čo neprospieva hlavne alergikom alebo pokožke.

Hrá umiestnenie radiátora veľkú rolu? 

Je asi každému jasné, že umiestnenie radiátora hrá svoju rolu. Má totiž veľký vplyv na výsledný tepelný výkon. Tepelným výkonom rozumieme schopnosť radiátora uvoľňovať teplo do miestnosti, pričom táto schopnosť je podstate ovplyvnená tým, kam radiátor umiestnime. 

Aká je ale správna vzdialenosť radiátora od podlahy a parapety? Je nevyhnutné, aby správna vzdialenosť radiátora od parapety a podlahy bola dodržaná. Parapetná doska sa musí nachádzať nad radiátorom v minimálnej výške 17 cm. Naopak vzdialenosť radiátora od podlahy by mala byť väčšia ako 10 cm.

Podlahové kúrenie

Podlahové kúrenie je typické tým, že môže byť aplikovateľné v ktorejkoľvek miestnosti domu. Princíp fungovania podlahového kúrenia spočíva v tom, že sa teplo šíri cez podlahu a umožňuje tak vyhrievať miestnosť. Dnes sa tento spôsob vykurovania považuje za čoraz viac populárnejší.

Rozlišujú sa celkovo tri druhy systémov, na ktorých môže byť podlahové kúrenie založené. Jedná sa o elektrické, vodné a vzduchové. V súčasnosti je najbežnejším typom práve vodné podlahové kúrenie, ktorého fungovanie je založené na tom, že teplá voda sa čerpá cez hadice, ktoré sú umiestnené pod podlahou. Teplota vody sa následne reguluje prostredníctvom termostatu, čím sa zabezpečí konzistentná teplota v miestnosti.

Tip: Ako si poradiť pri výbere podlahového kúrenia?

Hlavné dôvody, prečo je podlahové kúrenie vhodné pre vašu domácnosť

Podlahové kúrenie je dnes označované ako forma nízkoenergetického vykurovania. V porovnaní s radiátormi je podlahové kúrenie estetickejšie a v istých smeroch aj efektívnejšie. Predstavíme vám tie najpodstatnejšie:

●      Rovnomerné rozloženie tepla – pri pohľade na prierez systému podlahového kúrenia zistíte, že rúrky sú umiestnené po celej ploche miestnosti a je tak postavené na tzv. sálavom efekte. Pri tomto efekte dochádza najskôr k priamemu zohrievaniu stien, kde výsledkom bude rovnomerné rozloženie tepla v celej miestnosti.

●      Nedochádza k vysušovaniu vzduchu – určite ste sa už ocitli v miestnosti, kde bolo nadmerné teplo a znížená vlhkosť vzduchu. Aj to môže byť dôsledok vykurovania radiátormi. Pri podlahovom kúrení však takáto situácia nenastane. Vďaka svojmu rovnomernému kúreniu sa cítite v miestnosti oveľa príjemnejšie a nemôže nastať situácia, že by podlahové kúrenie vysušovalo a vírilo vzduch.

●      Nezavadzia – podlahové kúrenie je štýlovým spôsobom vykurovania, ktoré je jasným favoritom aj pri vykurovaní malého bytu. Nie je ho ani vidno, no ale aj tak ho cítite. Výhodou je hlavne to, že uľahčí rozhodovanie napríklad pri zariaďovaní kúpeľne, kde rozhoduje každý centimeter.

●      Nezáleží, akú máte podlahu – ako už bolo spomenuté, podlahové kúrenie je v podstate bezbariérové pri zariaďovaní interiéru. To isté platí aj pri výbere podlahy. Podlahové kúrenie ľahko kompatibiluje s keramickou, kamennou, linoleovou, vinylovou či PVC dlažbou.

Má podlahové kúrenie aj nejaké nevýhody?

Samozrejme platí, že nič nie je nikdy dokonalé, a platí to aj pre podlahové kúrenie.

Hneď na začiatku môžme uviesť pomerne vysoké náklady. Tieto náklady súvisia hlavne s počiatočnou investíciou a následnou inštaláciou. Aj z tohto dôvodu, značná časť ľudí od podlahového vykurovania upustí. Pre predstavu, je potrebné vykonať rôzne prípravné práce, akými sú napríklad príprava podkladu, vyrovnanie podlahy alebo inštalácia hadíc pod podlahou.

Ďalšou nevýhodou, ktorá súvisí s inštaláciou, je jej časová náročnosť. Samotné inštalovanie podlahového kúrenia môže trvať až niekoľko dní a vyžaduje tiež určitú mieru schopností a zručností profesionála.

V prípade, že nastane situácia resp. problém, ktorý vyžaduje nutnú opravu, je riešenie tohto problému podstatne náročné. Pri poruche podlahového kúrenia môže nastať situácia, že bude potrebné postupne odstraňovať celú podlahu, aby sa problém vyriešil, čo môže byť časovo ale aj finančne náročné.

V poslednom rade je potrebné rátať s tým, že podlahové kúrenie vyžaduje viac času na zvýšenie teploty v miestnosti, ako v porovnaní s bežnými radiátormi. Neexistuje teda možnosť podstatne rýchleho zvýšenia teploty.

Záverečné porovnanie

Po predstavení jednotlivých výhod a nevýhod môžme prejsť k zhodnoteniu toho najdôležitejšieho z pohľadu porovnanie radiátorov a podlahového kúrenia.

Prvým parametrom, ktorý častokrát zaujíma zákazníkov najviac, je cena. Je už jasné, že obstarávacia cena je pri radiátoroch podstatne nižšia. Zamerať sa ale treba aj na návratnosť investície podlahového kúrenia, ktorej môže byť dosiahnuté v ideálnych prípadoch už za 3 roky.

Zaistenie kúrenia v domácnosti je častokrát preberané v rámci komplexného riešenia, ako čo najlepšie zariadiť poprípade zrekonštruovať domácnosť. Je asi jasné, že rekonštrukcia domácnosti nespočíva len v nainštalovaní kúrenia, ale aj v ďalších mnohých veciach, akými sú rôzne opravy, úpravy a celkovo zmeny v interiéri, ktoré predstavujú značné finančné náklady.

Z hľadiska toho, kam sa ktorý spôsob vykurovania viac hodí, je radiátor vhodnejší skôr pre členitejšie objekty, kdežto podlahové kúrenie je ideálnym riešením pre nízkoenergetické rodinné domy.

Veľký rozdiel je hlavne v systéme vykurovania. U radiátorov sa teplo ohrieva vďaka prúdeniu vzduchu, pričom u podlahovky nie je žiadne vírenie vzduchu a ide tak o zdravšie teplo, ktoré nespôsobuje vírenie prachu.

Ďalšiu podstatnú vec hrá aj estetika. Podlahové kúrenie je prakticky neviditeľné a nezaberá žiadne miesto. To sa nedá povedať o radiátoroch, ktoré svojou veľkosťou zmenšujú voľný priestor v miestnosti a nemusia tak byť ani vhodným estetickým prvkom.

V poslednom rade je ešte vhodné spomenúť údržbu radiátorov a podlahových kúrení. U radiátoru je nevyhnutné, aby sa pravidelne zaisťovalo dopúšťanie vody do systému a taktiež by sa mali radiátory pravidelne utierať od prachu. U podlahoviek naopak stačí kontrola iba raz za 3 až 5 rokov a jedná sa konkrétne o kontrolu rozdeľovačov.

Michal Oravec, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

4 komentárov

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.