Len 15 % Európanov vie, ako využívať umelú inteligenciu v každodennom živote

Výskum, na ktorom sa zúčastnilo 11 000 dospelých respondentov, ukázal, že 90 % ľudí umelú inteligenciu do istej miery chápe, ale len 15 % ju vie v bežnom živote používať. Podľa používateľov by sa umelá inteligencia mala zamerať predovšetkým na zábavu, upratovanie a šetrenie času.

inteligent_home20

Len zlomok Európanov verí, že dokáže využívať umelú inteligenciu v bežnom každodennom živote. Dokazujú to výsledky nového prieskumu, ktorý dnes zverejnila spoločnosť Samsung Electronics.

Výskumu sa zúčastnilo viac ako 11 000 respondentov v desiatich európskych krajinách. Podľa výsledkov viac ako polovica ľudí (53 %) túži po tom, aby im umelá inteligencia uľahčila každodenné fungovanie, vylepšila možnosti zábavy a celkovo zvýšila kvalitu života.

Len 15 % Európanov však uviedlo, že vedia využívať výhody umelej inteligencie v každodennom živote a 38 % sa v súčasných debatách o umelej inteligencii podľa vlastných slov príliš neorientuje.

Na otázku, do akej miery novú technológiu chápu, odpovedali s najväčšou sebadôverou respondenti v Poľsku (23 %), zatiaľ čo najmenšiu sebadôveru dali najavo Briti (11 %). To svedčí o výraznom vplyve kultúrneho prostredia a vzdelania na prístup obyvateľov.

Závery prieskumu publikované v článku Intelligent Living: How AI is Enhancing Everyday Experiences tiež naznačujú, že si ľudia všeobecne prajú, aby umelá inteligencia vylepšovala a obohacovala každodenný život. Z prieskumu je jasné aj to, v akých oblastiach by si používatelia predstavovali pomoc umelej inteligencie.

Z umelej inteligencie sa v poslednej dobe stáva bežná súčasť mnohých aspektov bežného života, od algoritmov, ktoré ovplyvňujú naše voľby v oblasti zábavy, až po inteligentné zariadenia predvídajúce naše domáce potreby. Viac ako polovica Európanov (53 %) by si priala, aby im technológie AI uľahčovali život, predovšetkým prostredníctvom fyzických úkonov, napríklad upratovaním. Na ďalších miestach sa ocitla okrem iného pomoc s úsporou nákladov na domácnosť (21 %). 

Nádejným predstavám však príliš nezodpovedá nadšenie používateľov pre nové technológie – len niečo cez tretinu respondentov (38 %) uviedlo, že na rastúcu úlohu umelej inteligencie pozerajú so skutočným záujmom. 

Dr. Chris Brauer, riaditeľ pre inovácie na Goldsmiths University of London a hlavný riaditeľ pre inovácie v spoločnosti Symmetry, to komentoval slovami: „Skutočný prísľub umelej inteligencie spočíva v tom, že dokáže zmeniť naše rutinné pracovné povinnosti tak, aby sa stali jednoduchým doplnkom činnosti, ktorá nás naozaj baví a nezaberali nám väčšinu času. Umelá inteligencia sa stáva súčasťou mnohých prístrojov a používatelia budú jej prínos hodnotiť podľa toho, ako veľmi uľahčuje bežnú každodennú prácu a zvyšuje kvalitu života, namiesto toho, aby ho komplikovala.“

Umelá inteligencia v domácnosti

Podľa prieskumu je pre Európanov veľkou prioritou konektivita – 42 % respondentov uviedlo, že by umelá inteligencia mala prispieť k lepšiemu prepojeniu prístrojov v domácnosti. Rovnaký počet ľudí (42 %) sa domnieva, že im umelá inteligencia domáci život vylepší a skoro štvrtina (24 %) považuje za najdôležitejšiu vlastnosť AI riadenie inteligentnej domácnosti.

  • Od umelej inteligencie ľudia očakávajú predovšetkým pomoc pri upratovaní a vysávaní – 33 % respondentov vyjadrilo záujem o inteligentné riešenia, ktoré by tieto práce zastali za nich.
  • Okrem toho sa 28 % respondentov zaujíma o umelú inteligenciu, ktorá by pomáhala s čistením kuchynských spotrebičov a 25 % hľadá pomoc s umývaním riadu.
  • 23 % respondentov má záujem o inteligentné funkcie pri varení a nakupovaní.
  • Tieto funkcie majú v predstavách používateľov prednosť pred tradičnejšími úlohami, ku ktorým patrí napríklad správa rodinných účtov a financií – tam by pomoc umelej inteligencie privítalo len 21 % respondentov.

Zároveň používatelia prejavujú obavy o zabezpečenie nových technológií. Pre 37 % respondentov sú zásadnou požiadavkou pravidelné bezpečnostné aktualizácie, pre 34 % nepretržitý aktívny monitoring hrozieb a pre 27 % je najdôležitejšou funkciou umelej inteligencie kompletná ochrana, pokiaľ sa inteligentné systémy majú stať skutočnou súčasťou každodenného života. Z používateľského hľadiska je teda nutné, aby technológie s umelou inteligenciou neboli len inovatívne, ale aj bezpečné.

Timothy Hospedales, riaditeľ výskumného centra Samsungu pre umelú inteligenciu v Cambridge, vyhlásil: „V Samsungu sme presvedčení, že by nám umelá inteligencia mala uľahčovať každodenný život ako neviditeľný pomocník, ktorý za nás rieši niektoré úlohy a pritom nevyžaduje žiadnu pozornosť. Chceme aj naďalej vytvárať technológie, ktoré sú nielen účinné a výkonné, ale aj maximálne intuitívne, aby sa stali súčasťou každodennej rutinnej činnosti a používatelia sa tak mohli sústrediť na to, čo ich naozaj zaujíma.“

Umelá inteligencia, vďaka ktorej sa môžeme venovať tomu, čo máme radi

Zhruba dve tretiny (66 %) Európanov by chceli tráviť viac času činnosťami, ktoré ich bavia a tešia a 37 % z nich si myslí, že im v tom môže pomôcť umelá inteligencia. Pre 41 % je potom inteligentná technológia možnosťou, ako vylepšiť kreatívnu činnosť. 

Používatelia túžia po vylepšení obľúbených zážitkov, medzi ktoré patrí cestovanie, hranie alebo sledovanie televízie. To sa prejavuje aj vo výsledkoch prieskumu – medzi najžiadanejšie funkcie umelej inteligencie patrí prekladanie a tlmočenie v reálnom čase (23 %) alebo inteligentné režimy optimalizujúce rozlíšenie obrazu (27 %), prípadne umožňujúce odhaliť ruchy v pozadí a prispôsobiť tomu kvalitu zvuku pri sledovaní filmov či ďalšieho obsahu (27 %).

Dôležitým trendom je aj personalizácia, najmä v oblasti zdravia a wellness. Polovica respondentov (50 %) by radšej chorobám predchádzala, než ich následne liečila. Konkrétne 32 % respondentov prejavilo záujem o úpravu jedálnička na mieru pomocou umelej inteligencie, 24 % by si prialo personalizované plány cvičenia a 34 % túži po úprave životného štýlu na základe zdravotných údajov. Podobný počet ľudí (31 %) sa zaujíma o využitie umelej inteligencie pri sledovaní a vylepšovaní spánkových návykov. 

Napriek rastúcemu záujmu o zdravotné funkcie s umelou inteligenciou zostáva medzi ľuďmi, ktorí v súčasnosti inteligentné technológie nevyužívajú, istá skepsa – len 17 % z nich uviedlo, že uvažujú o využití zdravotných monitorovacích funkcií s umelou inteligenciou v každodennom živote. Podobne to vyzerá aj v oblasti domácej zábavy – napriek všeobecnému záujmu o inteligentné vylepšovanie obrazu a zvuku televízorov vyhlásilo 28 % respondentov, že ich žiadne funkcie umelej inteligencie v tomto ohľade nezaujímajú, čo zrejme svedčí o nedostatku informácií o potenciáli nových technológií. 

Tieto čísla svedčia nielen o význame neustáleho vývoja inteligentných technológií, ale aj o potrebe lepšej komunikácie o ich prednostiach a spoľahlivosti, najmä v zdravotnom odbore. Zároveň sa preukázal význam robustných bezpečnostných opatrení, pravidelných aktualizácií a transparentnej komunikácie, ktorá je nutná pri budovaní a udržiavaní dôvery zákazníkov.

Už spomínaný inovačný riaditeľ Chris Brauer zo spoločnosti Symmetry uzavrel svoj komentár slovami: „Budúcnosť umelej inteligencie závisí od toho, ako veľmi sa nám ju podarí nenápadne zapojiť do každodenného života – nielen v domácnosti, ale aj v mestskom prostredí. V ďalšom vývoji bude nesmierne záležať aj na etických aspektoch – umelá inteligencia nemá len podporovať spoločenskú rovnosť, ale aj vytvárať inteligentnejšie a udržateľnejšie prostredie pre každého. V celom odvetví by sme mali dôkladne počúvať zákazníkov, dbať na zabezpečenie, inkluzivitu aj praktické prednosti. Len tak sa umelá inteligencia môže stať skutočným katalyzátorom globálnych zmien.“

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.