Brať či nebrať hypotéku? Odborníci radia toto

Oplatí sa v súčasnosti zadlžiť hypotékou, prípadne refinancovať, alebo radšej treba s kúpou bytu počkať? Ako na hojdačke. Hypotéky sú drahšie, staršie nehnuteľnosti lacnejšie, no nové nepribúdajú, lebo developeri vyčkávajú, aby nemuseli znižovať ceny.

couple_new_flat_23

Záujemcovia o bývanie sú tak na vážkach, či čakať tiež, alebo predsa len kupovať. A ak áno, novú či starú nehnuteľnosť? Prípadne, oplatí sa stále kúpa ako investícia? „Či už sa bavíme o cenách nehnuteľností, úrokových sadzbách, výške inflácie a pod., všetky tieto ekonomické ukazovatele sú vzájomne prepojené, resp. majú na seba veľmi úzky vplyv,“ hovorí Marek Sokol, garant pre sektor úverov a kapitálového trhu spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom, ktorá je jednou z najväčších maklérskych spoločnos pôsobiacich na slovenskom trhu. Aj preto je veľmi ťažké, až nemožné nájsť ideálne obdobie. Čo teda odporúča tým, ktorí zvažujú kúpu nehnuteľnosti?

Vhodné obdobie na kúpu

Zjednodušene platí, ak máme na trhu vysokú infláciu, dochádza k zvyšovaniu úrokových sadzieb, čo sme mali možnosť sledovať práve v posledných rokoch, a v tejto nadväznosti zároveň dochádza k poklesu cien nehnuteľností, nakoľko financovanie domácností sa stáva náročnejšie. Akonáhle sa však začne situácia obracať, a teda Európska centrálna banka začne úrokové sadzby znižovať, bude dôležité sledovať aj trend našich komerčných bank,“ vysvetľuje Marek Sokol. Ak by aj naše komerčné banky začali postupne znižovať úrokové sadzby, dá sa očakávať opačný efekt pri cenách nehnuteľností, a teda ich zvyšovanie, čo opäť bude komplikovať situáciu pre kupujúcich. „Podľa môjho názoru je teraz ešte stále vhodné obdobie na kúpu relatívne lacnejšej nehnuteľnosti, nakoľko takáto úroková sadzba sa fixuje, povedzme, iba na obdobie 3 rokov s očakávaním, že po tomto období už budeme mať sadzby o niečo nižšie,“ konštatuje.

S kúpou nového bytu opatrne

Ak máte v hľadáčiku kúpiť nové bývanie, treba brať do úvahy fakt, že ceny novostavieb sa aj napriek vyšším úrokovým sadzbám neznižovali, resp. stagnovali. „Developeri sa rozhodli radšej počkať s výstavbou, a to aj na úkor neskoršieho predaja, aby nemuseli ceny znižovať,“ podotýka Marek Sokol. Takýto trend má výrazný vplyv na kupujúceho, ktorý má v spojení vysokých úrokových sadzieb a vysokej ceny nehnuteľnosti výrazne sťaženú pozíciu na trhu. „Aj preto sa môže zdať, že kúpa staršej, či nedokončenej nehnuteľnosti je viac dostupnejšia alternatíva pre väčšinu domácností, ktoré si ju následne budú v etapách zhodnocovať,“ radí.

Byt ako investícia

Samozrejme, sú aj takí, ktorí chcú kúpiť nehnuteľnosť ako investíciu. „Pokiaľ sa na kúpu nehnuteľnosti pozeráme z hľadiska investičného zámeru, dôležité je sledovať, aký výnos dokáže táto nehnuteľnosť generovať,“ vysvetľuje. Ideálnym obdobím na kúpu investičnej nehnuteľnosti bolo podľa neho nedávne obdobie s nízkymi úrokovými sadzbami. „V praxi to znamenalo, že ja ako investor som mal až príliš „lacné“ a dostupné financovanie z banky, často pod 1 % p.a., pričom prenájom z tejto nehnuteľnosti mi dokázal generovať ďaleko viac percent,“ hovorí. Na druhej strane, nehnuteľnosti, hlavne tie staršie, sú dnes ešte stále v znížených cenách, čo vytvára možnosť ich kúpy ešte pred očakávaným zdražovaním. „Dokonca aj výška prenájmu je aktuálne vyššia, a to práve v dôsledku vyšších úrokových sadzieb, resp. ťažšie dostupného úverového financovania,“ upozorňuje. Domácnosti podľa neho aktuálne nemajú až taký jednoduchý prístup k úverom, a práve to vytvorilo priestor na mierne zvýšenie ceny nájmu, a teda väčší potenciál zisku z investičnej nehnuteľnosti. 

V jednoduchosti zhrnuté, je potrebné si zvážiť, či výška prenájmu bude vyššia ako mesačná splátka na úvere, a teda aký zisk z nehnuteľnosti som ako investor schopný z nej dosiahnuť. Samozrejme, je potrebné do toho zahrnúť aj vynaložený čas spolu s vedľajšími výdavkami,“ dodáva na záver garant pre sektor úverov a kapitálového trhu spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom Marek Sokol. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.