Youreko je nezávislý kalkulátor spotreby energie

Napísal Jana Dugasová 19. jún 2024

Koľko vám ušetria spotrebiče Whirlpool? S kalkulátorom Youreko to vidíte hneď. nezávislý nástroj Youreko na výpočet úspory energie spotrebiča a to v porovnaní so všetkými výrobkami na trhu, ktoré majú podobné parametre.

youreko_2_whirlpool

Výrazne vám to uľahčí výber: okamžite vidíte, ako si konkrétny model stojí na trhu oproti konkurencii a hlavne koľko vám ušetrí peňazí za dobu predpokladanej životnosti. Budete porovnávať nielen obstarávaciu cenu, ale aj náklady na prevádzku, resp. úsporu energie.

Youreko je nezávislý kalkulátor spotreby energie

Youreko je skvelý nástroj, ktorý vám pomôže sa lepšie rozhodnúť. „Ukáže vám, ako spotrebič, ktorý si práve prezeráte, obstojí medzi podobnými ponukami z pohľadu prevádzkových nákladov. Energetická náročnosť prevádzky po dobu životnosti je automaticky prevedená na to, čo vás najviac zaujíma – finančné úspory. Tento nástroj je zatiaľ dostupný pre práčky, sušičky, práčko-sušičky, umývačky, chladničky a mrazničky Whirlpool,“ vysvetľuje Darina Papáčová, odborná školiteľka spoločnosti Whirlpool.

Youreko vám veľmi jednoducho odpovie na základnú otázku, ktorú si kladiete pri výbere nového pomocníka do domácnosti: oplatí sa mi kúpiť lacnejší spotrebič, alebo ma nakoniec o trochu drahší spotrebič bude stáť za dobu očakávaného používania menej?

youreko_1_whirlpool

Ako kalkulátor Youreko funguje?

Nástroj denne načíta informácie z produktových listov všetkých spotrebičov, ktoré sú na trhu. Z týchto povinných údajov vypočíta náklady na spotrebovanú energiu pri priemernom využití, priemernej životnosti a priemernej tarife vrátane priemerného ročného nárastu tarify – tieto údaje sa preberajú z oficiálnych nezávislých zdrojov: Energy Saving Trust a Eurostatu. Výrobky sú potom automaticky zaradené do piatich pásiem s vypovedajúcim označením: Najlepší výrobok, Zlato, Striebro, Bronz a Vyplatí sa.

Ako najlepší výrobok je označený najúspornejší výrobok na trhu v danej kategórii s najnižšími prevádzkovými nákladmi – nič lepšie nenájdete. Zlatou medailou sú označené výrobky s prevádzkovými nákladmi na úrovni dolných 20 %, striebornú výrobky s prevádzkovými nákladmi v rozmedzí dolných 40-20 %, bronzovú výrobky s nákladmi v dolných 60-40 %. Poslednou kategóriou sú výrobky s označením Vyplatí sa – prevádzkové náklady sa pohybujú na úrovni horných 40 %, ale za túto cenu nie je v danej kategórii nič úspornejšie. Výsledné hodnotenie je vyjadrené graficky a veľmi zrozumiteľne.

Kalkulátor Youreko je ale navyše interaktívny. Vy sami si môžete zadať svoju skutočnú tarifu a očakávanú dobu používania spotrebiča. U práčok, sušičiek a práčko-sušičiek potom navyše aj to, ako často u vás doma periete a sušíte. Budete tak mať ešte presnejšiu predstavu o tom, koľko môžete so spotrebičom ušetriť pri vašom spôsobe života.

Porovnáva porovnateľné

Všetky úspory, hodnotenia a porovnania sú založené na podobných produktoch, čo je vo všeobecnosti veľkosť alebo kapacita produktu. Aby sme uviedli konkrétny príklad – práčka Whirlpool FFD 8469 BCV EE s kapacitou 8 kg vám počas 11 rokov priemernej životnosti pri praní 5.5 krát týždenne ušetrí parádnych 263 EUR oproti najhoršej 8kg práčke na trhu, počítané pri priemernej tarife 0,1943 €/kWh (k dátumu 14.6.2024). Pokiaľ periete menej často, počítate s dlhšou dobou životnosti alebo máte inú tarifu, môžete si ľahko náklady prevádzky aj úspory spresniť.

www.whirlpool.sk

Zdroj foto: Whirpool

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.