Sedem variantov fotovoltických panelov s batériami

Vzhľadom na rastúci dopyt  po novostavbách a po rekonštrukciách rodinných domov prichádza spoločnosť Enbra Slovakia so siedmimi rôznymi cenovo zvýhodnenými fotovoltickými setmi pre tieto typy stavieb.

foto_enbra_1122

Zdroj foto: Enbra

Majiteľom domov by mali uľahčiť rozhodovanie medzi veľkým množstvom riešení, líšia sa pritom predovšetkým v množstve fotovoltických panelov a k nim príslušných batérií.

Výrazný rast popularity fotovoltických elektrární (FVE) sa v posledných mesiacoch týka najmä novostavieb a tiež starších domov po rekonštrukcii a zateplení. Z hľadiska domácností si toto riešenie najčastejšie vyberajú rodinné domy so šikmou strechou, z veľkej časti aj vďaka tomu, že inštalácia FVE nevyžaduje nijako zložitú administratívu. Stavebné povolenie totiž nie je vo väčšine prípadov potrebné, postačuje len ohlasovacia povinnosť.

„Pri väčších zariadeniach je síce správne rozhodnutie nutné, no rodinných domov sa táto vec spravidla netýka. Pri všetkých typoch inštalácií je povinnosťou oznámiť ju prevádzkovateľovi distribučnej siete a následne s ním uzavrieť zmluvu o pripojení do distribučnej sústavy,“ povedal Martin Prísečan zo spoločnosti Enbra Slovakia, ktorá sa zaoberá predajom fotovoltických systémov. V súčasnosti pritom podľa neho rozhodne neplatí, že by sa fotovoltické panely mali inštalovať iba na strechy s orientáciou na juh. „Čokoľvek okrem severnej orientácie má zmysel. Je možné kombinovať východnú a západnú stranu, pričom FVE s výkonom 10 kWp znamená plochu zhruba 48 metrov štvorcových strechy,“ doplnil Martin Prísečan.

Sedem setov panelov s batériami a meničom napätia

Samotné množstvo vyrobenej energie potom závisí nielen od zmienenej orientácie strechy a celkového výkonu, ale aj od umiestnenia budovy či sklonu strechy. Celkovo je však možné povedať, že v Slovenskej republike vyrobí FVE s výkonom 1 kWp priemerne okolo 1 000 kWh elektriny za rok. Na fotovoltickú elektráreň je, samozrejme, možné čerpať dotácie a výrazne tak urýchľujú celkovú návratnosť investície. Maximálna výška príspevku je od 1 500 eur do 3000 eur podľa typu a kategórie dotácie.

„Vzhľadom na vysoký dopyt domácností po fotovoltike sme sa rozhodli okrem jednotlivých komponentov ponúkať aj zvýhodnené balíčky, ktoré používateľovi maximálne zjednodušia a uľahčia rozhodovanie medzi rôznymi variantmi,“ oznámil Martin Prísečan. Spoločnosť Enbra Slovakia v tomto smere ponúka celkovo sedem rôznych setov fotovoltickej elektrárne vrátane meniča napätia, líšiacich sa iba množstvom panelov a k nim adekvátnym počtom batériových úložísk. „Ak by sme vzali ako príklad elektráreň s výkonom 10 kWp, tá vyrobí asi 10 MWh energie ročne,“ doplnil Martin Prísečan.

Úspora na ohreve vody v menšom bojleri

Elektrická energia vyrobená pomocou FVE môže byť využitá rôznymi spôsobmi. Tým najprirodzenejším je priamy odber v domácnosti, či už ide o prevádzku domácich spotrebičov, alebo osvetlenie. Pokiaľ je však odber nižší, než koľko FVE vyrobí, smeruje energia do batériového úložného systému. Odtiaľ sa dá následne využiť v momente, keď elektráreň nedokáže pokryť spotrebu aktuálnej energie, typicky v noci. „Pokiaľ je výroba energie dostatočne veľká a aj pri dobíjaní batérií a odbere v domácnosti stále niečo zostáva, odporúčame energiu presmerovať do bojlera na ohrev teplej úžitkovej vody,“ uviedol Martin Prísečan.

V prípade bežného menšieho bojlera s objemom 160 litrov je na ohriatie tohto množstva vody z 5 °C na 55 °C potrebných 9,5 kWh energie. „Zjednodušene sa dá povedať, že bojler je najlacnejší akumulátor pre akúkoľvek fotovoltiku,“ povedal Martin Prísečan.

Vzhľadom na to, že panely nemajú žiadne pohyblivé časti a zanedbateľné množstvo elektroniky, je pravdepodobnosť poruchy veľmi malá. Fotovoltický systém, ktorý je správne nainštalovaný, nepotrebuje prakticky žiadnu ďalšiu údržbu. Je vhodné dbať na pravidelné čistenie fotovoltických panelov, aby bola zaručená dlhodobá účinnosť inštalácie. „Aj preto na výkon fotovoltických panelov poskytujeme záruku 25 rokov,“ uzavrel Martin Prísečan.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.