Teplo v interiéri počas jesene a zimy

Aj keď teploty nie sú ešte také nízke, vykurovacia sezóna sa v mnohých mestách začala. Nočné teploty klesajú v nížinách až k bodu mrazu a očakávať nejaké zmeny v nasledujúcich týždňoch nemôžeme. V zemepisnej šírke je jeseň a za pár týždňov máme zimu.

shutterstock_larisaduka_krb

V týchto ročných obdobiach si dávame záležať na tom, aby sme mali v interiéri počas jesene a zimy teplo.

Tepelná izolácia

Veľký vplyv na udržanie tepla v interiéri má tepelná izolácia. Používa sa pri stavbe rodinných domov, ale využívajú ich aj paneláky ako efektívnu ochranu pred únikom tepla do exteriéru počas vykurovacej sezóny. Ak ste zaznamenali unikanie tepla cez steny, pravdepodobne vám chýba tepelná izolácia. Tepelná izolácia býva často podceňovaná, no jej kvality oceníte už pri prvej zime. Tepelná izolácia sa používa na šikmé strechy, fasády, priečky, ploché strechy, ale aj podlahy, či stropy. Vybrať kvalitnú tepelnú izoláciu nie je problém.

Udržiavanie optimálnej teploty a správne vetranie

Počas vykurovacej sezóny, čiže na jeseň a cez zimu nesmiete zabúdať ani na vetranie. Príliš vyhriate miestnosti spôsobujú únavu a ťažkosti s dýchaním najmä alergikom. Ak chcete mať teplo v interiéri, skôr, ako začnete kúriť, by ste mali vyvetrať všetky miestnosti. Ak bývate v rodinnom dome a kúrite na tuhé palivo, nejaký čas potrvá, kým sa všetky radiátory zahrejú.

Ak bývate v byte a radiátory máte nastavené tak, aby vykúrili len na vopred stanovenú teplotu, kúrenie vypnite, aby sa vám pri vetraní automaticky radiátory nenahrievali.

Teplo v izbách udrží aj dobrý sadrokartón, avšak netreba to s kúrením preháňať.

Počas jesene a zimy budete mať teplo v interiéri. Nezabúdajte ale popri kúrení aj vetrať. Čerstvý vzduch musí byť v interiéri aj počas vykurovacej sezóny. Aby ste ale nebránili prenikaniu  teplého vzduchu z radiátorov do miestnosti, nedávajte žiadne prekážky pred radiátory.

Zdroj obrázka: Autor:  LARISA DUKA  / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.