Prírodný výplet...

...sa vďaka svojim úžitkovým vlastnostiam stáva čoraz obľúbenejším - je ľahký, vzdušný, odolný a jeho údržba je nenáročná.

>> Móda >> Aktuálne >> Prírodný výplet...

Nielen ľahkosť a odolnosť robia nábytok a predmety s prírodným výpletom atraktívnymi... Dôležitými faktormi sú tiež elegancia, široká škála odtieňov a cenová dostupnosť.

Bambusový výplet.
Keďže bambusové steblá sú duté, využiteľný materiál tvorí pevná a tvrdá kôra, hrubá 12-15 mm. Kôru možno štiepať alebo používať ako konštrukčný materiál na skelety, ktoré ponúkajú ľahkosť a ohybnosť. Bambus sa preto používa na stavbu domov a výrobu odolných podlahovín. Okrem toho sa z bambusu vyrába papier, rybárske prúty, košíky, rolety... Mladé bambusové výhonky sa tiež konzumujú (ako zelenina).
Ratanový výplet.
Ratan je názov lianovitej palmy, ktorej liany majú hrúbku 4-5 cm a dĺžku niekoľko desiatok metrov. Ide o pružný a dobre tvarovateľný materiál, ktorý disponuje značnou pevnosťou. Na výrobu nábytku sa používa lúpaný aj nelúpaný ratan. Pretože ratanová kôra dobre odoláva poveternostným vplyvom, nelúpaný ratan sa používa najmä na výrobu záhradného nábytku. Z lúpaného ratanu sa režú rôzne hrubé prútiky, ktorými sa vypletajú nosné časti nábytku. Ratan veľmi dobre prijíma farbu a pomocou špeciálnych technologických postupov získava charakteristický lesk a patinu.
Výplet z morskej trávy.
Morská tráva v sušenom stave sa pôvodne používala ako čalúnnický výplňový materiál, alebo sa zosúkavala do povrazov. Povrazmi sa v neskoršom období začali vypletať drevené a kovové nábytkové konštrukcie. Prelakovaná morská tráva je rovnako pevná ako ratan, ale o niečo drsnejšia - na dotyk aj na pohľad .
Vlákna kokosovej palmy.
Známa kokosová palma poskytuje nielen plody, ale aj pevné vlákna (tvoriace sa na oplodí kokosových orechov), ktoré sa využívajú na výrobu kobercov, tašiek, podušiek...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.