Kupujeme nový rošt do postele

Tretinu života prespíme a približne druhú tretinu venujeme práci, rodine a priateľom, strave a odpočinku v pasívnej či aktívnej forme. Na prvý pohľad sa zdá, že posteľ až tak veľmi nevyužívame, ale opak je pravdou.

Dĺžka spánku je individuálnou vecou, ale malé deti prespia viac než osemnásť hodín denne a dospelému človeku vo všeobecnosti prospieva osemhodinový spánok. Dnešná doba laptopov umožňuje mnohým z nás pracovať z lôžka aj vďaka ergonomickým príslušenstvám k počítačom. Nie je to však len vecou súčasnosti, mnohí umelci vytvorili svoje slávne diela práve v posteli, alebo politici, ako Winston Churchil mal predpoludním „úradne hodiny“ z postele.

Posteľ má ale hlavne slúžiť pre načerpanie nových síl, ktoré získame počas dobrého spánku. K tomu potrebujete aj kvalitné lôžko, aby po prebudení nenastúpili bolesti hlavy a obtiaže s krčnou chrbticou.

Lamelové rošty
Ak vyberáte rošty, informujte sa na počet, šírku a hrúbku lamiel. Pri lamelových (pružných roštoch) sa zamerajte sa na hustotu lamiel, ktorá môže byť rôzna v oblasti hrudníka a bokov. V týchto miestach pružné rošty majú tenšie lamely, tzv. zóny tvrdosti rozložených lamiel pre optimálnu polohu pri spaní. Odborníci odporúčajú ideálne okolo 30 lamiel. Kvalitné rošty majú lamely potiahnuté protišmykovým materiálom. Tvarované a pružné lamely roštu predstavujú oporu pre vašu chrbticu, odvetrávajú matrac a odparovanie vlhkosti.  Špeciálnou kategóriou sú tanierové rošty. Tanierový rošt obsahuje anatomické zóny a ideálne podporuje rozloženie hmotnosti tela na matraci. Konštrukcia pružných tanierov v troch smeroch zaistí bodové pruženie po celej dĺžke a šírke roštu.

Polohovaterľné rošty kúpite mechanické alebo s elektormotorom. Pre staršie osoby sú vhodnejšie tie s elektromotorom, ale ich cena je vyššia. Majú masívny lamelový rošt, kde je polohovanie zabezpečené elektromotorom.

Pri rozhodovaní berte do úvahy nasledujúce parametre, podľa, ktorých vyberete najlepšie.

Vek - čím je človek starší, potrebujete pevnejšiu podporu v oblasti krížov. Pre staršie osoby je vhodný nastaviteľná opierka hlavy.
Zdravotný stav – pri problémoch s dolnými končatinami, sa zamerajte na polohovateľný rošt, ktorý extra podporuje nohy a umožňuje ich nadvihnutie.
Pre náročných sú k dispozícii polohovateľné lamelové rošty s rôznymi funkciami, vďaka ktorým sa dá nastaviť ergonomická poloha roštu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.