Váš domov podľa Feng Shui (Feng Šuej) - harmonizácia priestoru a človeka

Napísal Kristína Chudá 02. február 2024

Feng Shui znamená VIETOR a VODA. Princíp je: Vietor vytvára pohyb, nový impulz, novú myšlienku či nápad, ktorý rýchlosťou blesku vyletí do sveta. Voda ho zachytí, rozvinie a dá mu hĺbku a smer.

feng_shui_21

Metóda Feng Shui je založená na rytme vesmíru. Číňania pozorovali chod vesmíru a zistili, že tento rytmus životnej energie má určité pravidelnosti. Tento rytmus je zachytený vo vzájomnom pôsobení 5 prvkov: drevo, oheň, zem, kov a voda.

Ako zariadiť vchod a predsieň?

Škála farieb piatich elementov podľa Feng Shui

voda – odtiene modrej a čiernej

drevo – všetky odtiene okrem zelenej a svetlomodrej

oheň – červená, ružová, fialová

zem – oranžová, žltá, marhuľová, všetky odtiene hnedej

kov – biela, strieborná, šedá, zlatá

Farby vo Feng Shui

Červená, biela, čierna a zlatá sú štyri najobľúbenejšie farby vo feng shui. Používajte preto ich kombinácie kedykoľvek a kdekoľvek sa vám zachce a môžete si byť istí, že tak svojmu bytu len prospejete. Správna voľba farieb je jednou z najjednoduchších možností ako v miestnosti zaistiť správne rozloženie energie.

Energia čchi sa nachádza vo všetkom a všade. Nemožno ju vidieť, no predsa existuje. Harmonizuje energie domova tak, aby pracovali v prospech vás a pomáhali plniť naše sny. Vytvára šťastný domov, ktorý je vašim útočiskom.

Pred domom

Feng shui kladie veľký dôraz na to, aby bola cesta k vašim dverám "čistá". Všetky objekty, ktoré sú v jej blízkosti - živé ploty, kvety a kvetináče - by mali byť v perfektnom stave. Takisto chodníček k vášmu domu by nemal byť nijako znečistený ani poškodený. Zároveň by mal byť kvalitne osvietený, tak aby návštevníci dobre videli na cestu. Aj pre umiestnenie vstupných dverí platia isté pravidlá: predovšetkým by nemali byť umiestnené proti lampe alebo stromu, čo by negatívnym spôsobom ovplyvňovalo tok Čchi. Súčasne by hlavné dvere nemali byť naproti spálni, kuchyni alebo toalete.

Domov

Neporiadok je prvou a najdôležitejšou vecou, na ktorú sa v dome pozeráme. Často sa stáva, že je všade, kam sa pozriete a je ťažké sa mu vyhnúť. Koľko máte doma šuplíkov plných vecí, ktoré nikdy nepoužívate?

Aby ste podporili hladký tok Čchi, odstráňte všetky formy neporiadku - batohy, odpadky, staré oblečenie, časopisy atď. To isté platí pre emocionálne neporiadok. Zbavte sa starých fotografií, ktoré vám pripomínajú ex priateľa alebo niekoho, kto vás zranil. Všetky tieto "staré čačky" nahraďte čerstvými rastlinami alebo kvetmi - rezané rastliny nie sú príliš ideálne, pretože z nich uniká Čchi a sušené rastliny v sebe nemajú energiu žiadnu a iba lapajú prach. Najvhodnejšou voľbou nie sú ani rastliny s dlhými špicatými listami, namiesto toho voľte rastliny so zaguľatenými listami, ktoré vyzerajú ako peniažky.

Okná

Ak chcete vo svojej domácnosti vytvoriť dobré feng šuej, pravidelne čistite a umývajte okná. Jasné a čisté okná prepúšťajú viac slnečného žiarenia. Slnečné svetlo prirodzene energizuje, prebúdza a žiarivo vykresľuje všetky farby a objekty. Ako bonus používajte netoxické čistiace prostriedky vždy, keď je to možné. Vyrobte si čistiaci prostriedok z bieleho octu, vody a niekoľkých kvapiek éterického oleja a budete prekvapení. Ak máte v oknách závesy, potom dbajte vždy na to, aby boli starostlivo stiahnuté k stranám a nebránili tak prieniku svetla. Na noc závesy naopak vždy zaťahujte, pretože otvorené okno do noci je považované za pôvodcu smoly. Pre závesy platí, že by mali byť vyrobené z viacerých materiálov, zapadať do seba a mali by byť udržiavané čisté, aby neslúžili ako lapače prachu.

Osvetlenie

Vyhnite sa ostrému osvetleniu a obnaženým žiarovkám, tlmené osvetlenie je vo feng shui oveľa lepšie. Zrkadlá by mali byť čisté, umiestnené vo výške hlavy a najlepšie oválne a jednoduché bez zbytočných ozdobných prvkov.

Vchod a predsieň

Prvé, čo nás víta na ceste do domu sú vchodové dvere. Tie sú veľmi dôležité, pretože práve dverami vstupuje energia do príbytku. Od kvality vstupujúcej energie záleží, či domom bude prúdiť priaznivá a harmonizujúca energia.

Predsieň musí byť priestranná, svetlá a voňavá. Zbavte sa všetkého, čo by vám prekážalo. Pri vstupe do predsiene by ste rozhodne nemali zakopávať o topánky, tašky či kabelky. Predsieň preplnená rôznymi zbytočnosťami neposkytuje miesto na to, aby sa v nej usadila vstupujúca energia a vytvára prvotný stres. Snažte sa preto topánky vždy upratovať do botníka alebo šatníka. To platí i pre tašky s nákupmi, kabelky či školskú tašku Vašich detí. Ak sa vo Vašej predsieni nachádza niečo prasknuté, poškodené či zájdené treba to hneď vymeniť.

Pokiaľ chcete do predsiene umiestniť zrkadlo, platí jedno zásadné pravidlo – zrkadlo nikdy nedávajte oproti vchodovým dverám, odráža vstupujúcu energiu späť. Pokiaľ zvolíte dve zrkadlá stojace oproti sebe z predsiene si vytvoríte pingpongovú loptičku. V predsieni tak vznikne napätie a zmätenosť. Zrkadlo sa dá umiestniť po diagonále od vchodu na protiľahlé alebo na priľahlé steny. Vhodné sú zrkadlá v celku. Vyhýbajte sa preto zrkadlám, ktoré vás opticky rozrezávajú na niekoľko kúskov (z malých štvorčekov a pod.) Nepriaznivé je aj okno, druhý východ  alebo schodisko umiestnené oproti vstupným dverám.

Nezabúdajte že prvá vec, ktorú zbadáte po vstupe do Vášho domu významne ovplyvní to, ako sa budete v ňom cítiť. Skrášlite preto svoju predsieň kvetmi, sviečkami, vonnými tyčinkami, obrazmi, skrátka použite čokoľvek, čo je Vám milé. Ak necháte sviečky horieť, budú k vám vábiť dobrú energiu. Dobrá energia by ďalej mala pokračovať do obývacej izby, jedálne alebo pracovne. Nasmerovať ju správnym smerom môžete za pomoci svetla, pekného obrazu či kvetináča tak, aby ste od vchodu šťastenu nalákali dovnútra. V zásade preto platí – predsieň je vizitkou celého príbytku.


https://essenziale-hd.com/2020/09/25/feng-shui-tips-to-help-improve-your-hallway/

https://www.thespruce.com/improve-feng-shui-of-long-narrow-hallway-1274946

https://www.thespruce.com/create-good-feng-shui-in-your-home-1275057

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.