Ako sa starať o bazén?

Bazén je na leto neodmysliteľnou súčasťou, najmä pokiaľ máte obrovskú záhradu, kde ho môžete umiestniť. Napriek tomu, že si vyžaduje údržbu, odvďačí sa vám príjemnou službou počas horúcich dní a spríjemní vám pobyt na záhrade počas celého letného obdobia.

shutterstock_pool921

Ako sa starať o bazén, aby vydržal dlhšie a aké vychytávky vám môžu pomôcť pri starostlivosti a udržiavaní vášho bazéna počas leta?

Bežná údržba bazéna

Bazény vo všeobecnosti rozdeľujeme na nafukovacie, s konštrukciou a vírivky. Rovnako môžu byť obdĺžnikové, kruhové alebo oválne. Veľkosť a rozmery sú tiež rozličné, no všetky rozmernejšie si vyžadujú aj používanie filtrácie a chémie. V prípade, že sa budete o vodu v bazéne náležite starať, môže vám vydržať počas celého leta a vylejete ju až na konci sezóny.

Medzi najdôležitejšie aspekty samotnej starostlivosti patrí filtrácia. Menšie bazény si vystačia s kartušovým variantom, ale pre väčšie bazény je nevyhnutná piesková filtrácia. Investícia do kvalitnej filtrácie je vhodná aj preto, že vám vydrží niekoľko rokov. Vždy treba vyberať takú filtráciu, ktorá je vhodná pre daný objem bazéna.

Aby bazén vydržal naozaj dlho, mal by mať aj vhodné umiestnenie. Výber je na vás, dôležité však je aby bol na rovine a tiež na priestore, ktorý ho nepoškodí. Veľmi dobrou pomôckou je aj bazénová podložka, ktorá ochráni dno bazéna. Rovnako si môžete zadovážiť zastrešenie, ktoré vodu ochráni pred väčšími nečistotami, hmyzom a tiež môže spôsobiť aj lepší ohrev vody.

Pre veľké bazény je takmer nevyhnutné aj používanie bazénovej chémie. Najbežnejšie sa používa chlórová chémia, pričom množstvo chlóru vo vode by sa malo pohybovať v rozmedzí okolo 0,5 mg/l. Pre starostlivosť o čistotu bazéna vo väčšom bazéne je vhodné využívať aj bazénový vysávač. V súčasnosti na trhu nájdete mechanické, poloautomatické aj robotické modely.

Tipy na lepšiu kúpaciu sezónu

Skvelým tipom, ktorý dokáže úplne zmeniť vaše domáce kúpanie je solárny ohrev. Vďaka nemu si  môžete výrazne ohriať vodu v bazéne a pritom využívate len slnečnú energiu. Solárne panely sa umiestňujú mimo bazéna na miesto, kde dopadá množstvo slnečného žiarenia. Takto môžete bazén využívať omnoho dlhšie a naplno si užiť kúpaciu sezónu.

K bazénu neodmysliteľne patria aj lehátka a letné sedenie. Na toto určite nezabudnite, pretože najmä pokiaľ máte deti, pri bazéne budete nonstop a tak si budete môcť aspoň pohodlne oddýchnuť. Rovnako ak sa v bazéne kúpu deti je dobré zaručiť aj chládok, aby ste predišli úpalu. Doplňte celý tento postup skvelými letnými drinkami s ľadom a skvelá kúpacia sezóna je pred vami.

Zdroj obrázka: Davizro Photography / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.