Zabudli ste sporiť študentovi? Pôžičky majú svoje pravidlá

Máte maturanta, ktorý sa chystá na vysokú školu, dokonca do zahraničia? Sporenie na štúdium má veľké výhody, no začať treba čo najskôr, inak sa možnosti zužujú. Hoci mnohí študenti už účty v bankách majú, kde dostávajú od rodičov vreckové...

pexels_2_30123

... alebo im tam chodí príjem z brigád a pod., len málokedy to stačí na pokrytie študijných nákladov - internát, škola, učebné pomôcky, cestovanie, strava a pod. Ako sa však zhodujú odborníci, rodičia si to často uvedomia, až keď dieťaťu balia kufre na internát. Výsledkom je významný zásah do rodinného rozpočtu, vo väčšine prípadov nevýhodné zadlženie. Pri nízkopríjmových rodinách hraničiace s nezvládnutím. Hoci sa tomu dá predísť.

Najlepšie je sporiť

„Samozrejme, závisí prioritne od finančných možností domácnosti, no v každom prípade platí, že začať so sporením pre dieťa je najideálnejšie už pri jeho narodení. Tak si vytvorí domácnosť dostatok času, počas ktorého sa peniaze môžu zaujímavo zhodnocovať, a vytvárať tak potrebný majetok na financovanie či už ubytovania, cestovania alebo štúdia,“ konštatuje Marek Sokol, garant pre sektor úverov a kapitálového trhu spoločnosti UNIVERSAL maklérsky dom, ktorá je jednou z najväčších maklérskych spoločnos pôsobiacich na slovenskom trhu. Výška sporenia závisí od vopred stanoveného cieľu, investičného horizontu, či povahy investora. „Vo všeobecnosti však platí, čím viac času máme k dispozícii, tým nižšiu sumu nám stačí mesačne odkladať. Napríklad, ak by sme dieťaťu chceli odovzdať sumu 20 000 eur k 18. narodeninám, potrebovali by sme sporiť iba približne 40 eur mesačne,“ spresňuje odborník.

Sporenie na bežnom účte z pohľadu investovania nemá absolútne žiadnu výhodu, nakoľko sa peniaze časom znehodnocujú v závislosti od výšky inflácie, pričom tieto účty bývajú častokrát ešte aj spoplatnené mesačným poplatkom. „Samozrejme, ak by sa jednalo o príliš krátke investičné obdobie, napríklad do jedného roka, tak pokojne si môžeme peniaze odkladať aj na bežný bankový účet. V opačnom prípade jednoznačne odporúčam využiť investičné produkty, ako sú napríklad ETF podielové fondy, ktoré dosahujú zaujímavé výnosy a z pohľadu poplatkovej štruktúry sú naozaj výhodnou alternatívou,“ prízvukuje Marek Sokol.

Štipendium či pôžička?

Ak však začínate riešiť náklady na štúdium až po prijatí svojho dieťaťa na vysokú školu, do úvahy spadajú najmä dve možnosti - štipendium, prípadne pôžička. „Ideálna situácia by bola v prípade, že by sa podarilo získať na takéto financovanie štipendium, ktoré poskytne samotná škola. Na to sa však uplatňujú prísne podmienky, a teda štipendium nie je jednoduché získať,“ hovorí Marek Sokol. Na druhej strane, niektoré školy, ako aj iné finančné inštitúcie majú k dispozícii aj tzv. študentské pôžičky, ktoré sa poskytujú za zvýhodnených podmienok. „Ďalšou alternatívou je bankové financovanie, napríklad prostredníctvom spotrebiteľského úveru, pri ktorom treba rátať s vyššími úrokmi,“ podotýka.

Výhoda tzv. študentskej pôžičky ponúkanej napríklad samotnou univerzitou spočíva hlavne vo zvýhodnenej úrokovej sadzbe oproti bankovým inštitúciám, pričom najväčšia výhoda je v tom, že túto pôžičku môže študent začať splácať až po ukončení štúdia, a teda sa môže naplno venovať vzdelávaniu. „Ďalšou alternatívou sú bankové pôžičky, avšak v tomto prípade je nevyhnutné, aby do úverovej zmluvy vstúpila aj osoba, ktorá dosahuje overiteľný príjem, aby bolo úver vôbec možné poskytnúť,“ konštatuje. V takomto prípade, ak sa jedná napr. o spotrebiteľský úver, je to vo väčšine prípadov bez dokladovania účelu. „Prostriedky tak môžu byť použité na čokoľvek, v tomto prípade na financovanie štúdia, a to bez ohľadu na to, či bude študent študovať doma alebo v zahraničí,“ dodáva garant pre sektor úverov a kapitálového trhu UNIVERSAL maklérsky dom Marek Sokol.

Zdroj foto: Pexels

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.