Fotografie, ktoré zasiahli naše životy

Už od dávna, ako sa začalo prvýkrát fotografovať, fotky ovplyvňovali naše emócie a mnohé z nich tak robia dodnes.Prečítajte si o svetoznámej fotografke, ktorej fotografie realisticky zobrazujú danú dobu a ovplyvňujú nás aj v 21. storočí.

wikipedia_dorothea_lang_923

Lange v roku 1936 drží fotoaparát Graflex 4×5 na vrchole Fordu Model 40 v Kalifornii, ktorý odfotografoval jej asistent Rondal Partridge.

Dorothea Lange (1845-1965) – nemý svedok hospodárskej krízy 30-tych rokov

Narodila sa ešte v prvej polovici 19. storočia v meste Hoboken v štáte New Jersey. Fotografovaniu sa začala venovať na strednej škole, ktorú však opustila pred začiatkom 1. svetovej vojny. O štyri roky neskôr sa k fotke vrátila na kurzoch pod vedením Clarensa H.Whitea, ktorý sa venoval piktoralizmu, umeleckej fotografii zameranej na maľbu. Jej prvotiny sú ovplyvnené práve týmto štýlom, ale súčasne už poukazujú na sociálne cítenie autorky. Jej schopnosť identifikovať sa s vydedencami spoločnosti, pravdepodobne súvisí s jej čiastočným telesným postihnutím po prekonaní detskej obrny a rozvodom rodičov v ranom veku.
V roku 1919 sa usadila v San Francisku a zároveň otvorila fotoštúdio, v ktorom pracovala ako etablovaná portrétistka až do roku 1934. Vplyvom hospodárskej krízy sa menil objekt fotografovania a preto sa zamerala na dokumentovanie kočovných robotníkov a bezdomovcov v uliciach. Svetoznámou sa stala snímka The White Angel – pohľad na bezdomovcov čakajúcich pri výdajni jedla.

V súkromnom živote bola dvakrát vydatá a mala dve deti. Hospodárska situácia v tridsiatych rokoch ovplyvnila jej profesné zameranie. V roku 1935 sa stala jednou z angažovaných fotografov, ktorí mali zachytiť pre organizáciu Ressetlment Administration(RA) katastrofálny stav poľnohospodárskej Ameriky. Pre FSA (pôvodne RA), kde pôsobila do roku 1939, nafotila približne 170 000 negatívov a 70 000 originálov.

Sociálna téma chudoby a nezamestnanosti jej bola veľmi blízka. Paul Taylor -  jej druhý manžel, dostal za úlohu od spoločnosti Emergency Administrationpreskúmať situáciu sťahujúcich sa robotníkov. Dorothea Lang  ho sprevádzala k zberu hrachu do Nipomo v Kalifornii, kde sa zdržiavalo množstvo migrujúcich robotníkov s rodinami. V roku 1936, rok po prieskume, urobí Dorothea Lang v tomto tábore svoju najznámejšiu fotografiu, ktorú poznáme pod názvom Migrant Mother – Sťahujúca sa matka. Významnosť fotografie  Migrant mother (34,3 x 26,7 cm) sa prejavila aj jej vydražením v roku 1998 za 244 500 dolárov pre Múzeum Gettyho v Malibu.

 

Zdroj foto: Wikipedia

Prečo práve Migrant mother?

Vďaka šokujúcemu obrazu, po zverejnení série fotografií v San Francisco News, americká vláda okamžite poslala do postihnutej oblasti potravinovú výpomoc.
Fotografia zobrazuje sociálnu vydedenosť, biedu, utrpenie a nešťastie mladej matky so siedmimi deťmi rôzneho veku v tábore Nipomo. „Obraz mladej Florence Thompson: úzke pery, utrápenosť, pohľad uprený do diaľky, pozná skoro každý. Najneskôr od zverejnenia na výstave „The Family of Men“, ktorú koncipoval Edward Steichen (1955) a ktorú videlo viac než deväť miliónov ľudí, sa stal kolektívnou pamäťou.“ (Slavné fotografie - s. 29)
Vďaka Dorothea Lange vieme mnoho o žene na fotke, pretože si to poznamenala na vrub skorších kópií. Z iného zdroja sa dozvedáme o tom, že jedna z dcér Florence Thomson sa pokúšala súdnou cestou zabrániť publikovaniu fotiek ako aj o výzve z roku 1983 prispieť Florence na boj s rakovinou.

Informácie sme čerpali z knihy Slavné fotografie/ Hans-Michael Koetzle

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.