Vyspovedali sme riaditeľku obchodného domu IKEA Bratislava pani Luciu Klečkovú

Napísal Michela Conzarová 04. august 2023

Opýtali sme sa na jej skúsenosti  s nábytkom Ikea, čo nové chystajú v sfére recyklácie, bio, eko poradenstva a , či plánujú rozširovať po SR obchodné domy IKEA alebo menšie pobočky.

ikea_rozhovor_1

femme: Niekoľko rokov ste riaditeľkou Obchodného domu IKEA Bratislava. Nedá mi opýtať sa jednu osobnú otázku. Máte Váš byt zariadený nábytkom a doplnkami IKEA? Ak áno, tak preto, že treba, alebo k tomu máte citový vzťah?

Lucia Klečková: Mám, a nielen byt, ale aj chatu. Pravdou je, že IKEA bola pre mňa riešením pri všetkých dôležitých životných posunoch alebo situáciách. Narodenie detí, presťahovanie sa do väčšieho bytu, keď išli deti po prvýkrát do školy, neštandardná dispozícia chaty... IKEA mala pre mňa vždy riešenie. Moja IKEA kuchyňa či nábytok v spálni majú už 18 rokov, javia len minimálne známky opotrebovania a ešte sa mi nezunovali.

femme: IKEA je veľmi progresívna. Stále prichádza s novinkami v sfére recyklácie, bio, eko poradenstva. Čo nové, príťažlivé chystáte v tomto roku?

Lucia Klečková: Aktuálne máme v predaji bezdrôtové LED solárne osvetlenie SAMMANLÄNKAD, s ktorým ušetríte energiu a znížite dopad na životné prostredie. Lampy na solárny pohon sú ideálnym spoločníkom napríklad na aktuálne letné stanovanie či kempovanie.
Intenzívne sa venujeme aj osvete v oblasti renovácie a cirkulácie použitého IKEA nábytku. V rámci služby Druhý život nábytku, ktorú ponúkame online aj v našom obchodnom dome, môžete za odplatu vrátiť použitý IKEA nábytok, alebo si nejaký kúpiť z druhej ruky za zvýhodnenú cenu.

Ešte počas leta predstavíme jednu veľmi zaujímavú novinku z portfólia IKEA Food, na ktorú sa môžu naše zákazníčky a naši zákazníci tešiť už v polovici augusta. Určite sa zastavte v našom IKEA Švédskom bistre :-).

ikea_rozhovor_2

Už štvrté Vianoce v poradí budeme v Bratislave a okolí, kde sídli náš obchodný dom, zbierať použité vianočné stromčeky, ktorým dáme druhý život a vyrobíme z nich knižnice Billy. Minulý rok sa nám v spolupráci s Hlavným mestom Bratislava, spoločnosťou OLO, spoločnosťou BUČINA EKO a Komunálnym podnikom podarilo vyzbierať viac ako 43 000 kusov stromčekov, s ktorých sme vyrobili knižnice Billy. Prvých 150 z nich sme venovali organizáciám, ktoré sa venujú deťom, seniorom či ľuďom bez domova. Bratislavské centrum opätovného použitia (KOLO) ich doplnilo o množstvo kníh.

femme: IKEA dáva miesto mnohým dizajnérom z celého sveta. Sú medzi nimi aj Slováci? Čo navrhli?

Lucia Klečková: V IKEA sa iniciatíve, kreativite a dobrým nápadom medze nekladú. Preto pokiaľ interiérové dizajnérky a interiéroví dizajnéri, a platí to pre všetky profesie v IKEA, chcú spolupracovať na medzinárodných projektoch, majú tú možnosť a radi ju využívajú. Vývoj samotných produktov prebieha na globálnej úrovni. Na limitovaných kolekciách IKEA spolupracujú dizajnéri svetových značiek ako napríklad Lego®, Marimekko alebo kolekcia MARKERAD navrhnutá v spolupráci s kreatívcom a návrhárom Virgilom Ablohom či kolekcia KARISMATISK z dielne Zandra Rhodes.

Pevne verím, že Slovensko má v sebe veľký náboj vynaliezavosti, napríklad ako prvý v IKEA svete sme založili webovú stránku IKEA. Tá bola síce po čase nahradená globálnou verziou, ale Slovensky a Slováci určite vedia priniesť svetu niečo nové a hodnotné. Alebo spomínaná iniciatíva recyklácie vianočných stromčekov, tento nápad je tiež celosvetový unikát v IKEA svete a iní sa od nás inšpirujú.

femme: Mienite rozširovať po SR obchodné domy IKEA alebo menšie pobočky?

Lucia Klečková: V IKEA sa prostredníctvom rôznych obchodných formátov snažíme neustále približovať k našim zákazníčkam a zákazníkom. Tento rok sme otvorili Plánovacie štúdia IKEA v Žiline a Košiciach. Máme Výdajné miesto IKEA v Banskej Bystrici. Zároveň vnímame veľkú príležitosť v online prostredí, ktoré neustále zlepšujeme, napríklad aj navyšovaním počtu Parcel shopov a odberných miest po celom Slovensku.

Zdroj foto: IKEA


O IKEA
IKEA ponúka funkčné a dostupné bytové zariadenie vysokej kvality, ktoré vyrába s ohľadom na ľudí aj životné prostredie. Pod značkou IKEA funguje niekoľko rôznych spoločností s rôznymi vlastníkmi. Všetci si ale kladnú za cieľ vytvárať lepší každodenný život pre čo najviac ľudí. IKEA bola založená vo Švédsku v roku 1943.

O Ingka Group
S obchodnými domami IKEA v 32 krajinách je spoločnosť Ingka Group najväčším maloobchodným predajcom IKEA a jej predaje predstavujú približne 90 % maloobchodných tržieb IKEA. Ingka Group zamestnáva viac ako 170 000 zamestnancov a na konci finančného roku 2021 vykázala IKEA tržby vo výške 37,4 miliardy eur. Je strategickým partnerom pre rozvoj a inovácie podnikania IKEA a pomáha definovať spoločné stratégie spoločnosti IKEA. Spoločnosť Ingka Group vlastní a prevádzkuje predajné kanály IKEA na základe franšízových zmlúv so spoločnosťou Inter IKEA Systems B.V. Má tri obchodné oblasti: IKEA Retail, Ingka Investments a Ingka Centres. Viac sa dočítate na Ingka.com.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.