Kedy pristúpiť k osobnému bankrotu

Mať dlhy, nie je vôbec príjemná záležitosť. Pri rozmýšľaní nad pôžičkou, si vždy treba zhodnotiť, či budete schopný tieto peniaze splácať a neprídete pri tom o svoj životný štandard. 

money 06 1100x800

Niekedy sa splácanie pôžičky môže narušiť, napríklad dlhodobou chorobou, smrťou partnera, alebo prepustením z práce. Vtedy sa treba zamyslieť nad tým, ako pôžičku naďalej splácať. Ak splácanie z rôznych dôvodov je náročné, ba až nemožné, treba si dobre premyslieť, ako túto situáciu vyriešiť.

ČO JE OSOBNÝ BANKROT?

K osobnému bankrotu, môžu pristúpiť fyzické osoby, alebo aj fyzické osoby, ktoré podnikajú. Toto riešenie je vhodné pre všetkých ľudí, ktorí už nie sú schopný splácať svoje dlhy, alebo ich dlhy sú väčšie, ako ich majetok a majú nariadeného súdneho exekútora.

Existujú dve formy osobného bankrotu

1. konkurz- tento spôsob je najvhodnejší pre ľudí, ktorí buď nemajú žiadny majetok, alebo sa chcú vzdať svojho majetku, výmenou za svoje dlhy.

2. splátkový kalendár- je vhodný pre ľudí, ktorí majú svoj majetok, ale nechcú sa ho vzdať. Táto osoba musí mať dostatočný príjem, aby bola schopná splatiť svoj dlh, podľa splátkového kalendára, do stanovenej doby. Počas plnenia splátkového kalendára, sa zo zákona zastavia všetky exekúcie, voči tejto osobe.

Podmienky na vyhlásenie osobného bankrotu

• Musíte byť neschopný splácať svoj dlh
• Musíte mať aspoň jedno exekučné konanie
• Byť schopný zaplatiť poplatky za vybavenie osobného bankrotu
• V prípade výhry, dedenia, alebo iného náhleho zbohatnutia, musíte odškodniť aspoň polovicou týchto peňazí svojich veriteľov. 

NA KOHO SA OBRÁTIŤ?

Osobný bankrot sa realizuje pomocou Centier právnej pomoci. Dlžníkovi pomôže priamo toto centrum, alebo právnik určený týmto centrom. Ak sa obrátite na niekoho iného, kto ponúka vybavenie osobného bankrotu, môžu vám z toho vzniknúť len problémy a ešte väčšie dlhy.

Centrum právnej pomoci môžete nájsť po celom Slovensku, v 12tich kanceláriách a 16tich konzultačných pracoviskách.

Ak máte veľké dlhy a neviete čo s tým, vyskúšajte sa obrátiť na Centrum právnej pomoci a prediskutovať možnosť osobného bankrotu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.