Pri problémoch s predražením hypotéky konajte hneď

K rastu bankrotov Slovákov môžu onedlho prispieť aj drahšie hypotéky, najmä pre tých, ktorým končí fixácia. Rastu rizika neschopnosti úver splácať sa však dá predísť. Toto sú podľa odborníka možnosti, ako riešiť situáciu a aké kroky podniknúť čo najskôr.

freepik_money_comp_23

Počet osobných bankrotov Slovákov rastie, pričom faktom tiež je, že Slovensko má v súčasnosti štvrtú najvyššiu úroveň úrokových sadzieb v eurozóne. Nárast úrokových sadzieb tak predstavuje problém nielen pre žiadateľov o úver, ale aj pre terajších dlžníkov, ktorým končí fixácia a ktorí sa môžu práve pre neschopnosť splácať úver s novými podmienkami dostať do existenčných problémov. Ako upozorňujú odborníci, situáciu treba riešiť čo najskôr. „Jednoznačne odporúčam, aby túto situáciu riešil klient s dostatočným predstihom, a to pokojne 6 - 12 mesiacov pred koncom fixácie,“ hovorí Marek Sokol, garant pre sektor úverov UNIVERSAL maklérsky dom. Tá patrí k najväčším maklérskym spoločnostiam pôsobiacim na slovenskom trhu. Čím neskôr situáciu začnete riešiť, tým budete mať menší manévrovací priestor a vyššie bude riziko rastu nákladov na riešenie situácie s bývaním.

Nárast v stovkách eur

Aktuálne je skutočne dôležité, aby sa klienti, ktorým v najbližšom období končí fixácia, vopred pripravili na výraznú zmenu. Ak si, povedzme, brali hypotekárny úver pred 3 rokmi, kedy boli úrokové sadzby približne na úrovni 0,80 % p. a., dnes ich čakajú sadzby výrazne vyššie, a to aj cez 4 % p. a.,“ podotýka Marek Sokol. V praxi to znamená, že úver vo výške napríklad 100 000 eur mal pred tromi rokmi mesačnú splátku na úrovni 313 eur. „Dnes, v dôsledku zvýšenia úrokovej sadzby, by sa mesačná splátka pri zostatkovom úvere vyšplhala až na vyše 430 eur, pokiaľ by sme rátali so 4 % sadzbou p. a. V prípade vyšších úverov tak vie mesačná splátka vzrásť aj o ďalšie stovky eur,“ upozorňuje odborník.

Riešte situáciu s predstihom

Podľa dostupných štatistík by budúci rok mala končiť viazanosť výhodného úroku až 30 percentám hypoték, o rok neskôr dokonca 40 percentám. Najmä v prípade zmenených životných situácií preto treba konať okamžite. Vo všeobecnosti, aj vzhľadom na vývoj trhu,  odporúča odborník riešiť problém s dostatočným predstihom, a to aj 6 až 12 mesiacov pred koncom fixácie. „V takomto prípade si klient dokáže s dostatočným predstihom vopred zafixovať aktuálne platné úverové podmienky, a to aj napriek tomu, že má v súčasnosti stále platný úver v inej banke,“ vysvetľuje dôvod Marek Sokol. 

Mimoriadna splátka či odklad?

V prípade, ak už nastane zhoršenie vašej finančnej situácie a ako dlžník jednoducho nebudete schopný splácať vyššiu splátku, je podľa odborníka opäť najväčšou zbraňou čas. Ten je však v prípade nekonania zároveň aj najväčším rizikom. „Ideálnym riešením pri každom klientovi by bolo vopred sa pripraviť na prichádzajúcu situáciu, a to napríklad odkladaním si určitej sumy peňazí, ktorá by rozdiel dokázala pokryť – aj keď len čiastočne. Pokiaľ má klient možnosť uskutočniť aj mimoriadne splátky, to je tiež jeden zo spôsobov, prostredníctvom ktorého si dokáže optimalizovať mesačnú splátku,“ hovorí o možnostiach Marek Sokol. V takomto prípade musí mať podľa neho klient finančné prostriedky „bokom“.

Najčastejším riešením, pokiaľ je to možné, je predĺženie doby splatnosti tak, aby natiahnutím doby splácania úveru došlo k dostatočnému zníženiu mesačnej splátky. V takomto prípade však klient preplatí na úvere výrazne vyššiu sumu,“ upozorňuje s tým, že dlžník častokrát ani nemá na výber a musí prijať túto verziu.

„Je veľmi dôležité citlivo a individuálne posudzovať každého klienta podľa jeho možností a aktuálnej situácie, s čím dokáže pomôcť práve finančný sprostredkovateľ, ktorý okrem iného vie pomôcť ohľadom komunikácie s jednotlivými bankami a nájsť tak správne riešenie pre klienta,“ podotýka odborník UNIVERSAL maklérsky dom.

Nová fixácia

V najbližšom období sa ešte očakáva mierne navýšenie úrokových sadzieb, no následne by sa podľa Mareka Sokola už trh mohol zastabilizovať, a to v časovom horizonte približne 2 rokov. Na druhej strane je však plánovanie takýchto predikcií podľa neho veľmi ťažké, nakoľko to závisí od množstva ekonomických faktorov.

Z tohto pohľadu je preto nesmierne dôležité, aby sa hlavne v eurozóne podarilo zastabilizovať úroveň inflácie, čoho následkom by mohlo byť uvoľňovanie tzv. slučky na úrokových sadzbách,“ dodáva na záver garant pre sektor úverov UNIVERSAL maklérsky dom Marek Sokol.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.