Ako sa stať dobrovoľníkom

Každý kto má chuť spraviť niečo pre spoločnosť, už určite uvažoval nad tým, že by začal nezištne pomáhať druhým. Jedným zo spôsobov ako na to, je stať sa dobrovoľníkom. Táto pomoc sa dostane priamo tam, kde ju treba a zároveň máte dobrý pocit z toho, že ste niekomu pomohli.

dobrovolnictvo

Čo môžem ponúknuť?

Aj keď môžete mať pocit, že nemáte čo ponúknuť a že nie ste v ničom dobrý, práve opak môže byť pravdou. Skúste sa zamyslieť nad tým, aké sú vaše silné stránky, aké sú vaše záujmy a aké sú vaše časové možnosti. 

Ak napríklad chcete pomáhať skrášliť okolie, pravdepodobne máte radi záhradkárčenie a máte blízko ku environmentálnym problémom. Keď máte zase radi zvieratá a ich osud vám nie je ľahostajný, tak sa zas hodíte na pomoc útulkom a azylom pre zvieratá. 

Tiež sa treba zamyslieť nad tým, či plánujete túto pomoc dlhodobú, ale iba jednorazovú. To závisí od vašich časových možností. Ak nemáte čas na pravidelnú pomoc, tak sa určite nevzdávajte. Aj malá pomoc sa cení. Vždy lepšie, ako zostať ľahostajným. 

Ako na to?

Dobrovoľníkom sa môže stať každý, stačí chcieť a porozhliadnuť sa okolo seba. Najviac dobrovoľníkov sú z radov študentov, mamičiek na materských, dôchodcov a nezamestnaných ľudí. 

Čím ďalej tým viac je taký trend, že sa dobrovoľníctva zúčastňujú celé oddelenia firiem. Títo ľudia, aj napriek tomu, že sú zamestnaní, majú takúto dobrovoľnícku činnosť, ako vítanú zmenu v každodennom pracovnom kolobehu.

Najväčšie možnosti máte, ak sa obrátite na nejakú mimovládnu organizáciu, ktorá sa väčšinou zaoberá pomocou druhým. Takéto organizácie sa volajú aj tretí sektor. 

Keď už máte zistené, akej oblasti sa chcete venovať, tak je pravý čas osloviť konkrétnu organizáciu. Najvhodnejší čas je práve na začiatku školského roka, alebo na začiatku kalendárneho roka. Vtedy sa väčšinou začínajú rôzne projekty, na ktoré treba dobrovoľníkov. 

Čo za to?

Niektorí ľudia si môžu povedať, že prečo si na takúto prácu nenájdu organizácie platených ľudí. Ale je to práve preto, že organizácie ktoré sa zaoberajú pomoci druhým, nemajú dosť finančných prostriedkov, aby ľudí zaplatili, preto hľadajú dobrovoľníkov.  

Dobrovoľníkom sa ale ponúkajú rôzne možnosti, napríklad cestovanie, rôzne nefinančné dary, samozrejme dobrý pocit, ale aj veľké plus do budúcna. Mnohí zamestnávatelia vedie oceniť, ak vo svojom životopise máte, že ste dobrovoľníkom. 

Ak ešte rozmýšľate nad dobrovoľníctvom, tak neváhajte. Za pokus nič nedáte a dobrý pocit, vás bude sprevádzať mnoho chvíľ.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.