Ako sa stať elitným vojakom? Prinášame vám pár tipov, ako si splniť detský sen.

Napísal Kristína Chudá 11. jún 2023

Keď sa spýtate malého chlapca, čím chce byť až vyrastie, povie vojak, smetiar či hasič. Martin Chropovský z Prietrže sa stal elitným vojakom a jeho detský sen sa premenil na realitu. Podarilo sa mu dostať do armády, dostať funkciu gulometníka a takisto aj okúsil afganské peklo.   

freepik_soldier-23

No čo všetko musí chlapec alebo muž splniť, než sa stane elitným vojakom? Martin nám poskytol pár rád, ako na to.

1. Mať kondičku

Prvým a dôležitým bodom ako uspieť vo svete vojenčiny, je milovať šport. Bez športu totiž nemáte šancu. Pohyb je kľúčový pre udržanie správneho fyzického ale i psychického fungovania ľudského tela. Nedostatok správneho pohybu dokáže vo veľkej miere poznačiť zdravotný stav človeka. „A keďže sa bavíme o ozbrojených silách Slovenskej republiky, človek, ktorý sa nerád hýbe tu nemá čo robiť,“ povedal Martin.

2. Podmienky prijatia

Človek, ktorý sa rozhodne vstúpiť do profesionálnej armády musí spĺňať špecifické parametre. Vzdelanie nie je až také rozhodujúce, dôležitejšia je fyzická a psychická odolnosť, motivácia, vnútorné presvedčenie a samozrejmosťou je aj oddanosť krajine. A aké sú teda podmienky profesionálnych vojakov Ozbrojených síl Slovenskej republiky? Musíte mať minimálne 18 rokov a maximálne 30 rokov. Pre štúdium na Akadémii ozbrojených síl M. R. Štefánika je maximálny vek 25 rokov. A vzdelanie? Maturitu k vojenčine vôbec nepotrebujete, no čo potrebujete, je spoľahlivosť, bezúhonnosť, zdravotná a psychická spôsobilosť, fyzická zdatnosť a  nesmiete byť členom politickej strany, politického hnutia, podnikať alebo robiť inú samostatne zárobkovú činnosť.

3. Verte len sám sebe

Ak vás vyberú, nasleduje množstvo psychotestov, fyzických testov. Ak toto všetko zvládnete, bude vás čakať sedem týždňov výcviku. A keď zvládnete aj ten, gratulujeme, stali ste sa profesionálnym vojakom. „A ak vás pošlú na misiu do Afganistanu, nebojte sa toho! Vraví sa, že v Afganistane je „niečo“ vo vzduchu. Zomrelo tu veľmi veľa ľudí a ešte aj veľa zomrie. Možno to bude znieť tvrdo, no realitou je, že v deťoch už odmalička pestujú nenávisť a nevraživosť. Každý, kto nie je Afganec a je v ich krajine je votrelec a zlý. Sami v sebe si vytvárajú všetku tú nevraživosť voči ľudom. Ak ste raz vojakom, musíte byť vojakom telom a dušou. Áno, môžete tam zomrieť a to každý deň, no toto je údelom elitných vojakov,“ vraví Martin.   

4. Bežný deň elitného vojaka nie je až taký bežný

Dobré ráno vojaci. Každé ráno sa vstáva okolo 6 hodine a ide sa behať či cvičiť. Štyrikrát do týždňa sa behá 5 kilometrov do kopca a naspäť. Skončí rozcvička a nasledujú raňajky, na ktoré máte len pol hodinku. Po raňajkách prichádza vytúžená sprcha. A denný program? Ten je vždy napísaný na rote. Na denno-dennom poriadku sú streľby, útoky, technika, pochodovanie, pochod v teréne, čítanie z mapy, angličtina, topografia, spojovacia príprava cez vysielačku alebo zdravotná príprava. Ani jeden deň nie je rovnaký.

Byť dobrým vojakom je náročné, takisto ako lekárom, policajtom, právnikom, či spisovateľom. Nikto na vás nikde nečaká, preto si treba ísť za svojimi snami bez ohľadu nato, čo si ostatní myslia.

Zdroj foto: Ilustračná fotka Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.