Inkontinencia moču u mužov nie je tabu

Problematika inkontinencie moču je jedným z najaktuálnejších problémov súčasnej urológie. Táto porucha postihuje v priebehu života až 16% európskej populácie, u mužov jej prevalencia stúpa s vekom až na 32%.

Vzhľadom na mimoriadne vysoký výskyt tohto ochorenia v populácii sa inkontinencii v posledných rokoch venuje zvýšená pozornosť. U mužov sa inkontinencia moču vyskytuje najčastejšie vo veku nad 65 rokov, ale môže sa objaviť aj v mladších vekových kategóriách.

U mužov, rovnako ako u žien, sa rozlišujú dve základné typy inkontinencie moču: urgentná a stresová.

Urgentná inkontinencia je únik moču pri náhlom a neodolateľnom nútení na močenie. Človek, ktorý trpí týmto typom inkontinencie často ani nestihne dobehnúť na toaletu. Urgentnú inkontinenciu urológovia bežne liečia farmakoterapiou, ktorá znižuje prenos vzruchov z močového mechúra do mozgu. Pomocou tejto liečby sa zvýši kapacita močového mechúra a zároveň zníži naliehavosť nutkania na močenie. Pacient tak získa viac času, aby vyhľadal toaletu. Jednou z príčin vzniku tohto ochorenia sú ochorenia nervovej sústavy, napríklad roztrúsená skleróza alebo stav po cievnej mozgovej príhode, ale ochorenie často postihuje aj diabetikov. „Ďalšou príčinou môžu byť i rôzne patologické stavy steny močového mechúra, počínajúc zápalom a končiac zhubným ochorením. Podľa toho sa toto ochorenie dá lepšie či horšie vyliečiť. V každom prípade takýto stav vyžaduje starostlivosť špecialistu – urológa,“ hovorí MUDr. Martin Romančík, PhD., lekár z urologického oddelenia FNsP sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

Muži môžu trpieť aj stresovou inkontinenciou moču, čo je únik moču pri zvýšení vnútrobrušného tlaku, napr. pri kašli, kýchnutí alebo pri zohnutí sa. Tento typ inkontinencie moču vzniká hlavne ako nežiadúci následok niektorých operačných zákrokoch na prostate.

Spoľahlivým riešením je implantácia umelého močového zvierača

„Po operácii nezhubného zväčšenia prostaty, t.j. po odstránení tej časti prostaty, ktorá bráni vyprázdňovaniu močového mechúra môže v ojedinelých prípadoch vzniknúť inkontinencia moču. Po operácii prostaty pre zhubný nádor, kedy sa odstraňuje celá prostata býva vznik inkontinencie moču častejší,“ vysvetľuje MUDr. Romančík a zároveň upozorňuje, že nezáleží na technike operácie (výskyt inkontinencie nie je menší po laparoskopických či robotických operáciách), ale predovšetkým na skúsenostiach operatéra. Porucha je väčšinou dočasná a intenzívnou rehabilitáciou sa v priebehu jedného roka od operácie spravidla úplne vylieči alebo výrazne zlepší. „Pokiaľ sa tak nestane, možno po dôkladnom vyšetrení a analýze príčin prísť do úvahy operačná korekcia stavu. Napriek tomu, že sú dnes, podobne ako u žien, k dispozícii rôzne metódy spojené s implantáciou umelej pásky, najspoľahlivejší a najlepší efekt má implantácia umelého zvierača močovej trubice,“ dodáva MUDr. Romančík.

inkontinencia man 1

Operácia zhubného ochorenia prostaty sa dnes stáva jednou z najčastejších príčin nechceného úniku moču u mužov. V posledných rokoch týchto operácií pribúda. Približne 1-2% mužov, ktorí podstúpili operáciu prostaty kvôli nezhubnému ochoreniu, trpí stresovou inkontinenciou. Bezprostredne po operácii zhubného ochorenia prostaty je výskyt inkontinencie zaznamenaný asi u 20% mužov. Ešte 1 rok po operácii je približne u 8-12% mužov inkontinencia natoľko závažná, že sú nútení vyhľadať odbornú pomoc.

inkontinencia man 2

Urologické oddelenie FNsP sv. Cyrila a Metoda v Bratislave disponuje komplexným vybavením na diagnostiku a liečbu inkontinencie moču u mužov a je jedným z akreditovaných pracovísk na vykonávanie implantácií umelých zvieračov močovej trubice v SR. Tieto operácie už pomohli viacerým mužom s touto závažnou poruchou.

1 Komentár

  • Komentár Justin %AM, %07 %241 %2019 %04:%júl napísal Justin

    Dobrý deň,ja sa občas počuram len počas spánku..,mám 42r..a tento problém,mám už veľmi dlho.., vie niekto poradiť?

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.