Bolesti ucha

Ten, ktorý už raz zažil bolesť v uchu, určite potvrdí, že ide o veľmi bolestivú a nepríjemnú záležitosť. Najviac sú touto bolesťou však postihnuté deti. Najčastejšie túto bolesť spôsobuje zápal stredného ucha alebo opuch vonkajšieho zvukovodu.

bolest_ucha20

Infekcia sa dostáva do stredného ucha Eustachovou trubicou, ktorá spája stredné ucho s nosohltanom a zároveň slúži k jeho drenáži. Zápal blokuje túto trubicu pri nádche, kde sa množia v strednom uchu baktérie a vytvára sa hnis, ktorý tlakom na bubienok vyvoláva silné bolesti.

Príznaky

- trhavá alebo pulzujúca bolesť v uchu alebo pri ťahu na boltec
-svrbenie alebo tlak v uchu
-zhoršenie sluchu, zalahnutie, praskanie
-krvavý, hnisavý alebo číry výtok
-horúčka

Príčiny

Bolesť ucha spôsobuje zápal vyvolaný vírusmi, baktériami alebo plesňami vo zvukovode. Vhodným prostredím sú alergie, zápal horných ciest dýchacích a vlhkosť vo zvukovode. Podráždenie zvukovodu môžu spôsobiť aj chemikálie pri odfarbovaní vlasov aj dlhodobé vystavenie zvukovodu chlórovej vode.

Liečba

V prvom rade je nutné navštíviť lekára, ktorý podľa stavu zápalu predpíše lieky. S antibiotikami je možné užívať aj niektoré doplnkové prípravky na hojenie zápalu ucha. Na prírodnej báze sú osvedčené kvapky, vyrobené z cesnakového oleja, ktorý sa však neužíva pri nadmerne silných bolestiach, znížení sluchu a hnisavom výtoku. Cesnakový olej, levanduľový olej sa aplikujú pri menších problémoch a zmierňujú bolesť. Pri zápale stredného ucha skúste inhalovať pary s eukalyptovým olejom, ktoré pomôžu uvolniť Eustachovú trubicu a znížiť tlak v strednom uchu.
K zmierneniu bolestí pri zápale zvukovodu pomôže teplý obklad z vonku, pri zápale stredného ucha zase studený obklad. Nikdy nekvapkajte do ucha peroxid vodíka, pretože môžete poškodiť zvukovod.

Na záver
odľa posledných, štúdii deti fajčiarov sú v 85% náchylnejšie k infekciám stredného ucha ako deti nefajčiarov. Fínska štúdia zase zvažuje, či môže xylito – typ prírodného cukru, brániť mikroorganismom v nosohltane vnikať do ucha, čo je najčastejšia príčina infekcie stredného ucha. Zaoberá sa tým na základe štúdie, ktorá poukázala, že deti žuvajuce žuvačku s týmto typom cukru, majú o polovicu menší výskyt ušných zápalov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.