Majte cukrovku pod kontrolou I.

Stručný prehľad všetkého, čo potrebujete vedieť o cukrovke 2. typu. Nepochybujeme o tom, že máte o cukrovke 2. typu viac ako dostatok informácií, ktoré sú dnes k dispozícii v najrôznejších tlačených formách aj na webových stránkach. 

diabetes 19

Väčšina pravidiel, ktoré treba pri liečbe tohto ochorenia dodržiavať, je tiež známa: úprava životného štýlu (predovšetkým stravovania), pravidelné pohybové aktivity, zníženie telesnej hmotnosti a pod. Ak budete dodržiavať desatoro správneho stravovania, urobíte v boji s cukrovkou dôležitý krok.

Všeobecné desatoro správneho stravovania pacienta s cukrovkou 2. typu

1. Vyhýbajte sa všetkému sladkému.

2. Vyhýbajte sa tučným jedlám, dajte prednosť rastlin-
ným tukom.

3. Dôležitá je pestrosť stravy, zabudnite na módne a jednostranné rýchle diéty. Vo vašom jedálnom líst- ku nesmie chýbať zelenina – okrem vlákniny, vitamí- nov a stopových prvkov prispeje aj k pocitu sýtosti a bezproblémovému vyprázdňovaniu. Nepreháňaj- te to s konzumáciou ovocia – je plné jednoduchých cukrov.

4. Lekár vám odporúča pre vás vhodné denné množ- stvo sacharidov (t. j. 120 g, 150 g, 175 g, 225 g, prí- padne iné množstvo). Toto odporúčanie dôsledne dodržiavajte.

5. Pamätajte si, že vaša strava obsahuje okrem sacha- ridov aj tuky a bielkoviny. Ak dodržíte aj dostatočný denný príjem bielkovín (mäso, tvaroh, tvrdé syry), nebudete mať hlad (zhruba 1 g bielkovín na 1 kg hmotnosti).

6. Alkohol je pre vás ako pre pacienta s diabetom ne- vhodný, celkom sa mu vyhnite, vášmu pankreasu to len prospeje.

7. Vyhnite sa diapotravinám, obsahujú síce umelé sla- didlá, ale aj tie vám glykémiu zvýšia.

8. Dôležitý je spôsob spracovania potravín – upred- nostnite varené, dusené a pečené jedlá bez prida- nia tuku.

9. Vyprážané jedlá sú chutné, ale nezdravé (a to aj vy- prážaná zelenina, ako napr. karfiol či brokolica).

10. Na jedlo si vždy urobte čas – nejedzte za pochodu, pri jedle nepozerajte televíziu, nečítajte a vyvarujte sa priebežného „zobkania“ jedla počas dňa. Nepra- videlné jedlo a nadbytočné množstvo jedla zbytoč- ne preťažujú váš pankreas!

Pravidelné cvičenie je len jednou z foriem pohybových aktivít, ktoré sú pre náš organizmus tak potrebné. Ako dobehnúť glykémiu?

Stačí si vybrať nejakú pohybovú aktivitu, ktorá je vám blízka – pokojne to môže byť napr. len chôdza, ktorá je ostatne najprirodzenejšou formou pohybu. Len je potrebné chodiť pravi- delne, napr. aspoň časť cesty do práce a späť, samozrejme neuškodia prechádzky alebo výlety. Primerané (a tiež dlhodobé) pohybové aktivity pomáhajú predchádzať celému radu ochorení, priaznivo ovplyvňujú kardiovaskulárny systém, spevňujú kostrové svalstvo a u pa- cientov s cukrovkou sú osobitne dôležité, pretože zvyšujú citlivosť k vlastnému inzulínu a tým zlepšujú vychytávanie glukózy tkanivami (predovšetkým vo svaloch). Výsledok je po- tom jasný: budete sa cítiť oveľa lepšie!

Čo pacientovi s cukrovkou najviac prospeje

√ Typ a intenzitu pohybovej akti- vity, ktorá je konkrétne pre vás najvhodnejšia, vám vyberie lekár.
√ Okrem chôdze sa najčastejšie odporúča jazda na bicykli (aj na rotopede či páse) alebo plávanie.
√ Pokiaľ nezvládnete cvičiť den- ne, nájdete si aspoň 45 minút trikrát týždenne.

Odborná spolupráca: doc. MUDr. Alena Šmahelová, Ph.D. a MUDr. Vladimír Uličiansky

Nabudúce pokračovanie... Liečba cukrovky 2. typu 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.