Štíhla figúra

Neraňajkujete, lebo chudnete? Robíte chybu. Sladíte menej škodlivým hnedým cukrom? Nerobte si ilúzie. Chýba vám selén? Pozor na predávkovanie.

figura schlank0917

Neraňajkujete s presvedčením, že keď človek nie je hladný, "ušetrí" nejaké tie kalórie? 

Robíte chybu, pretože výsledkom je presný opak vášho snaženia. Kto neraňajkuje, ponecháva vo svojom krvnom obehu tuky, ktoré sa postupne ukladajú v tkanivách. Ľahké raňajky by však tieto tuky dokázali "stráviť" a aj "uspávajúci" hormón melatonín by sa vďaka raňajkám rýchlejšie vytratil a nahradila by ho čulosť a výkonnosť.

Sladíte hnedým cukrom v nádeji, že je "zdravší"? 

Tieto ilúzie vám môžu iba uškodiť: cukor je cukor, hnedý sa od bieleho líši iba tým, že po rafinovaní v ňom ostali stopy sirupu. Oba typy sú však rovnako škodlivé: oberajú organizmus o vzácne látky, spôsobujú obezitu, devastujú chrup. Biely cukor má horšiu povesť preto, že spojenie škodlivý biely cukor (ktorý sa bežne používa) je viac "zažité".

So životne dôležitým selénom opatrne! 

V priemere obsahuje ľudský organizmus 10 - 15 gramov selénu (nachádza sa vo všetkých tkanivách, hlavne pečeni, slinivke a pľúcach), pričom optimálny denný príjem selénu predstavuje 60 - 220 mikrogramov. 
Optimálne množstvo selénu v organizme zvyšuje odolnosť proti infekciám, posilňuje cievy a srdce, mierni ťažkosti spojené s klimaktériom, spomaľuje starnutie buniek a tkanív, pôsobí preventívne proti nádorovým ochoreniam. Zistilo sa tiež, že muži potrebujú viac selénu ako ženy.
Nedostatok selénu u detí sa prejavuje poškodením srdca; u dospelých poškodením srdečných, svalových a nervových buniek, slinivky, pečene, žalúdka, očí a zastavením rastu vlasov. Špeciálne u mužov spôsobuje nedostatok selénu výraznú náchylnosť k infekciám a impotenciu.
Ale pozor! Dlhodobejší príjem selénu, ktorý prekračuje dávku 30 miligramov za deň, má karcinogénne účinky; pričom jednorazová dávka 300 miligramov je smrteľná.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.