Miniatúrne rozmery, obrovský účinok

Len čo na jar začne všetko kvitnúť a bzučať, mnoho ľudí čaká ťažké obdobie plné kýchania, červených očí a problémov s dýchaním. Ibaže alergia je jediný negatívny účinok peľu. Inak je to naozaj ohromujúci dar prírody.

pelove zrna 1200x800

Aby bolo hneď od začiatku všetko s kostolným poriadkom, treba povedať, že peľ alergiu nespôsobuje, ale môže obsahovať látky, na ktoré organizmus niektorých ľudí odpovedá neprimerane, teda alergickou reakciou. Kým však alergie sú nepríjemnou daňou za životný štýl ostatných desaťročí, peľové zrná sú tu milióny rokov a keď sa dozviete, čo všetko obsahujú, budete príjemne prekvapení.

Vo Švajčiarsku však prišli na spôsob, ako narušiť odolný obal peľového zrnka a jeho obsah stopercentne využiť. Vyrába sa z neho napríklad výživový doplnok, ktorý pomáha ženám zvládnuť nie vždy ľahké obdobie klimaktéria. „Plazmatický extrakt z peľového zrna obsahuje okrem iného L-tryptofán, ktorý sa v tele zmení na serotonín – jeho nedostatok môže napríklad za výkyvy nálad, podráždenosť, depresie, poruchy termoregulácie. Serotonín v organizme metabolizuje na melatonín, ktorý je dôležitý pre náš spánok. Práve melatonín môže zmierniť návaly tepla a potenie, navodiť dobrú náladu, potlačiť depresie a zlepšiť spanie,“ vysvetľuje gynekológ
MUDr. Jozef Španka. Až neuveriteľné, že peľové zrno môže mať aj takéto účinky.

Samozrejme, nie je to všeliek a tak ako pri všetkom, aj pri menopauze alebo pri liečbe virózy sladkým medom platí, že dôležitá je aj životospráva.„Vždy treba dbať na pestrú stravu, dostatok pohybu aj spánku. Pokiaľ ide o ženy v prechode, okrem extraktu z peľových zŕn, ktorý sa dá užívať dlhodobo, odporúčam dopĺňať vápnik a horčík,“ radí lekár.

Elixír zdravia, mladosti a krásy

Pohlavné bunky rastlín sú malé rozmerom, ale obrovské svojím obsahom. Keby sme vedeli stráviť tuhý obal, ktorý ich chráni, zrejme by sme sa nimi vo veľkom živili, pretože peľové zrná sú doslova superpotravina. Veď 100 gramov včelieho peľu sa obsahom všetkých dobrých látok a živín vyrovná pol kilu hovädzieho mäsa alebo siedmim vajíčkam!

S tuhým obalom si však naše telá nedokážu poradiť. Preto by sme mali byť vďační včelám, ktoré rastliny nielenže opeľujú, čím zásadným spôsobom vplývajú na zachovanie kolobehu života, ale zároveň zbierajú peľové zrniečka a v úľoch ich premieňajú na potravu pre svojich potomkov a aj pre nás. V plástoch totiž prebiehajú procesy, počas ktorých peľové zrná fermentujú, ich obal sa naruší a cesta k bohatému obsahu sa otvorí!

Včelí peľ je kráľ antioxidantov, nič lepšie a väčšie sa v prírode nenachádza. Obsahuje prírodné antibiotiká, ale aj esenciálne aminokyseliny, minerály, zdravé tuky, vitamíny, proteíny. Je to unikátny koktail živín, ktorý sa využíva v zdravej strave, ale aj vo farmaceutickom či kozmetickom priemysle, pretože v sebe naozaj ukrýva zdravie, mladosť aj krásu.

Sladký život

V bežnom živote využívame peľ najmä na osladenie si života. Teda, ak používame pravý včelí med. Pre alergikov je zase vhodný med, ktorý včely nazbierali v lese. Medová maska dokáže zregenerovať pokožku. Pár kvapiek medu pomôže rýchlejšie zahojiť ranu a zabráni aj prípadnému zápalu. Čo robíte, keď máte popraskané pery alebo úplne vysušené ruky? Aj vtedy je med efektívnym pomocníkom, ktorý pracuje rýchlo a na prírodnej báze. A určite ste už počuli o medovej masáži, ktorá zvonku telu pomôže tým, že hydratuje a zvláčňuje pokožku a zároveň pomáha zvnútra odbúravať toxíny, ktoré vďaka medu dostaneme von cez póry. Kombinácia medu, ktorý má sám osebe liečivé účinky, a špeciálnych masérskych hmatov dokáže dostať z telesných útrob naozaj veľa neporiadku. „Odporúčam ju ako prevenciu civilizačných chorôb, pri nervových poruchách, pri problémoch s potenciou a plodnosťou a mnohých ďalších ťažkostiach, ktoré súvisia s moderným životným štýlom,“ hovorí Alena Tóthová, vedúca wellness v hoteli Malvázia pri Prievaloch. Unikátnou stránkou včelieho peľu je aj to, že sa nedá vyrobiť synteticky. Skúšali to mnohé laboratóriá mnohými spôsobmi. A nič! Príroda si svoje tajomstvo dobre chráni.

Na čo všetko je dobrý peľ?

• Na zlepšenie chuti do jedla a na rekonvalescenciu po diétach
• Na spomalenie procesu starnutia
• Na zvýšenie imunity, má antibiotické účinky, pomáha pri chorobách pečene, čriev, pri problémoch s prostatou, pri klimakterických ťažkostiach, pri chudokrvnosti, pri ochoreniach štítnej žľazy
• Pozitívne vplýva na psychiku a duševnú kondíciu
• Podporuje pamäť a nervovú činnosť

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.