Trpíte unavenými očami?

Skúste zrakovú gymnastiku! Väčšina z nás trpí bolesťou zraku, červenými a uslzeným očami. Vďačíme za to počítačom, mobilným telefónom, televíznej obrazovke, ako aj dlhému čítaniu. 

woman comp1200x800

Pritom zrak patrí na tretie miesto v rebríčku svalovej záťaže v našom tele. Oči sa po srdci a pľúcach najviac namáhajú, a z okolia preberajú viac než 90 percent informácií. Pri jednostrannej záťaži sa prirodzene objavujú zdravotné problémy. Okrem spomínaného počítača, telefónu, televízie a knihy; problém so zrakom môže vzniknúť pri prievane, v klimatizovanom v prostredí a v miestnosti  so suchým vzduchom, pri nevhodnom umelom osvetlení či ostrom slnku.  Ďalším sprievodným javom unavených očí je znížená koncentrácia na prácu a okolie, zápal spojiviek či pravidelné bolesti hlavy. 

2 minúty pre vaše oči

Po dlhej práci na počítači a intenzívnom čítaní zaraďte očné uvoľnenie - tzv. zrakovú gymnastiku. Podľa odborníkov, postačujú 2 minúty a v ideálnom prípade toto cvičenie robte jedenkrát za 20 až 30 minút, alebo každú hodinu.
1) Postavte sa a vedome relaxujte spôsobom, že sa na chvíľu zahľadíte do diaľky, najlepšie do prírody. Zelená farba a tlmené tóny zrak upokojujú.
2) Pohybujte očami rôznymi smermi; začnite hore a dole (10x), doľava a doprava (10x), v smere aj v protismere hodinových ručičiek.
3) Po skončení, oči na chvíľku zavrite a priložte na ne zľahka dlane.

Prvá pomoc

Na opuchnuté oči je vhodný studený obklad. Prikladať môžete uhorkové kolieska, ktoré odporúčajú ak kozmetičky, gélové obklady, studené čajové  vrecká rumančeka a zo zeleného čaju, ktoré si zakaždým prikladáte nové a studené.  Nezabúdajte na očné kvapky  (tzv. "umelé slzy"), ktoré by mali byť povinnou výbavou ľudí, ktorí každodenne pracujú s počítačom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.