Poruchy cyklu

Nie jedna z nás už trpela menštruačnými poruchami. O aké poruchy ide, prečo vznikajú a aké typy liečby sú najúčinnejšie, čítajte v článku. Zdalo by sa, že užívanie antikoncepcie vyrieši všetky problémy s poruchami rytmu, dĺžky krvácania, intenzity, chýbajúcej ovulácie a pred menštruačného syndrómu (PMS). 

diagnoza_shutterstock19

Opak je však pravdou, pretože po vysadení antikoncepcie pri pretrvávajúcich problémoch, sprievodné javy sa len zvýraznia a to z toho dôvodu, že sa neliečili.

Endometrióza sa prejavuje silnými menštruačnými kŕčmi a bolesťami v bedrovej a chrbtovej časti. Pri tomto ochorení sa nachádzajú ložiská sliznice maternice buď v iných tkanivách maternice alebo mimo dutiny maternice (vajíčkovod, vaječník alebo v rôznych iných orgánoch tela). Ochorenie postihuje ženy hlavne v reprodukčnom veku a akútne prípady sa liečia operatívnym odstránením ložísk endometriózy.

Kvasinka - Candida albicanis
Ide o kvasinkovú hubu, ktorá sa často usadzuje na zdravej koži alebo sliznici. Môže spôsobovať poruchy menštruačného cyklu. Ochorenie kandidóza sliznice pošvy sa vyskytuje často u žien v plodnom veku, počas tehotenstva a žien trpiacich na diabetes. Sprevádzané je sčervenaním a opuchnutím sliznice vagíny. Sprievodným javom je silné svrbenie a belavý, drobivý výtok. Na liečbu sa používajú antimykotiká a maste určené pre partnera. Počas pretrvávajúcich problémoch sa odporúča konzumovať biely nízkotučný jogurt a vysadiť potraviny s obsahom cukru. Z toho dôvodu, že kvasinky „obľubujú“ vlhké, teplé a sladké prostredie.

Menštruačné poruchy

Amenorea - vynechanie menštruačného krvácania u pohlavne zrelej a plodnej ženy.
Primárna amenorea – ide o prvú menštruáciu, ktorá sa nedostavila do 18. roku života.
Sekundárna amenorea - vymiznutie krvácania už predtým menštruujúcej ženy.
Príčiny - stres, mentálna anorexia, zápaly, nádory, poruchy funkčnosti hypotalamu alebo hypofýzy.

Dysmenorea - bolestivá menštruácia, spôsobená nerovnováhou nervovej sústavy alebo vývojové vady, či choroby maternice. Spravidla sa lieči medikamentózne,v ťažších prípadoch chirurgicky.

PMS predmenštruačný syndróm – prejavuje sa fyzickými (bolesti hlavy, napätie v prsiach, opuch končatín, problémy s pleťou...), ale aj psychickými obtiažami (depresie, únava, úzkosť...). Objavuje sa šesť až osem dní pred menštruáciou. Medikamentózna liečba nie je vždy jednoduchá, hlavne pri psychických problémoch. Pri rôznych „chutiach“ a „vlčom hlade“ pomôže, jedlo rozdeliť na viac častí, pevná vôľa a predovšetkým pozitívne myslenie.

Popri medikamentóznej hormonálnej liečbe u rôznych porúch menštruačného charakteru pomôže aj alternatívna medicína, akupunktúra a homeopatia. Pri závažnejších ochoreniach však lekári pristupujú ku chirurgickým zákrokom.

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.