Prvá pomoc pred chrípkou v open space

Chrípka obvykle útočí v dvoch fázach na začiatku zimy a na jar. Ide o vírusové ochorenie, ktoré spôsobuje vírus (Orthomyxoviridae), ktorý má niekoľko typov A,B,C, pričom najbežnejší je typ A vyskytujúci sa u ľudí aj zvierat.

computer people19

Typ B najčastejšie postihuje malé deti ako aj zriedkavý typ C , ktorý prebieha najmiernejšie. Chrípkové pandémie, ktorými sme ohrozovaní má na svedomí chrípkový vírus typ A. Okrem chrípky sa v zimnom období objavujú aj rôzne iné vírusové infekcie, ktoré sa podobajú príznakom chrípky – vysoká teplota, zimnica a horúčka. 

Práve chrípku sprevádzajú vysoké teploty, ktoré pri dlhšom pretrvávaní vyčerpávajú organizmus. Ďalším sprievodným javom je bolesť svalov, kĺbov, celého tela a hlavy. Zväčšenie uzlín je badateľné na celom tele. Bolesť hrdla, opuchnuté sliznice, kašeľ, nádcha a opuchnuté oči nastupujú ihneď po prvých príznakoch. Menej častým príznakom je nutkanie na zvracanie či zvracanie. 

-      Chrípka obvykle trvá 7 až 10 dní.

-      Nebezpečenstvo chrípkového vírusu tkvie v jeho mnohých podobách a schopnosti sa spojiť so zvieracím. 

-      Ochorenie niekedy môže zostúpiť  až na pľúca a spôsobiť ich zápal.

-      Baktéria Streptoccocus pneumoniae– pneumokok napáda dýchacie cesty postihnuté chrípkou. Spôsobuje zápal dutín a stredného ucha. Je typickým sprievodcom aj zápalu pľúc a dokáže sa dostať  aj do lebky, a tým spôsobiť hnisavý zápal mozgových blán. 

Zásady práce v kancelárii počas chrípkového obdobia

VETRANIE – pravdepodobnosť rozšírenia vírusov a baktérií zaženiete pravidelným vetraním.

KLIMATIZÁCIA – klimatizačná jednotka je „semenišťom“ pre množenie mikroorganizmov, preto je nutné pravidelne vymieňať špeciálne filtre, ktoré mikroorganizmy zachytia.

HYGIENA – ruky si treba častejšie umývať, prípadne používať aj dezinfekčný prostriedok.

PREDMETY V KANCELÁRII A SPOTREBIČE KUCHYNKE – v období chrípky nepožičiavajte svoj mobil ani nepoužívajte cudzí telefón, nedotýkajte si zbytočne tvár po použití kopírovacieho stroja, mikrovlnky, chladničky či kávovaru. 

2 komentárov

  • Komentár 4590 %PM, %02 %800 %2023 %18:%nov napísal 4590

    Excellennt bet ! I wissh too apprentice while yyou amend
    your site, how coluld i subscrkbe for a blog website?
    Thhe account helped mme a acceptable deal. I haad been a little bitt acquainted of this your
    broadcast pprovided brioght clesr idea

  • Komentár Monika %AM, %20 %430 %2019 %09:%jan napísal Monika

    Treba jesť veľa vitamínov, ktoré sa nachádzajú v zelenine a v ovocí. Ja si vždy v chrípkovom období, resp. na jeseň a v zime naordinujem ešte aj wobenzym, ktorý mám odskúšaný a viem, že moja imunita ma nezradí.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.