Citlivosť prsníkov počas tehotenstva

Pociťujete nepríjemnú bolesť v prsníkoch počas gravidity? Pozrime sa spolu na to, kedy bolesť začína, ako dlho trvá a aké možnosti máte, aby ste tento nežiadúci  a absolútne normálny symptóm zmiernili.

pregnance 30818

Hlavnou štruktúrou prsníka je mliečna žľaza, ktorú tvorí ju 15 až 20 lúčovito usporiadaných lalôčikov, ktoré sú uložené v tukovom tkanive. Samotná mliečna žľaza je obklopená tukovým tkanivom, ktoré určuje celkovú veľkosť a tvar prsníka. Ten je ovplyvnený vekom a hormonálnymi zmenami. V strede prsníka sa nachádza prsný dvorec, ktorého centrum tvorí prsná bradavka. Dvorec i bradavka sú výrazne pigmentované, na rozdiel od kože na povrchu prsníka. Prsný dvorec má na povrchu drobné hrbolčeky, na ktorých povrch ústia rudimentárne mliečne žľazy. Nachádza sa tu i menší počet potných a mazových žliazok. Dvorec i bradavka obsahujú bunky hladkého svalstva - v dvorci sú usporiadané lúčovito, v papile špirálovito a upínajú sa do kože - pri podráždení sa preto dvorec zmenšuje a bradavka výraznejšie vyklenuje nad jej povrch.

Prílišná citlivosť prsníkov, ktorá niekedy prechádza do bolesti v tehotenstve je jedným z prvých signálov, ktoré ženy zaznamenajú. Bolesť prsníkov na začiatku tehotenstva je jedným z prvých príznakov, ktoré mnohé ženy hlásia. Samozrejme, predtým, ako sa začnete radovať či panikáriť, pamätajte si, že napätie a bolesť prsníkov môžu byť tiež spôsobené príchodom menštruácie. Pri tehotenstve sa začínajú prsníky zväčšovať, rovnako aj  prsný dvorec, ktorý zároveň stmavne. 

Kedy sa objaví bolesť?

U každej nastávajúcej mamičky je to individuálne, ale prvé príznaky sa môžu vyskytnúť už prvý alebo druhý týždeň od počatia. Ako sme spomínali, prsníky sú v rôznej intenzite citlivé na dotyk, prsný dvorec a bradavky stmavnú dôsledkom hormonálnych zmien, ktoré pripravujú telo  ženy na dojčenie. 

Ako dlho citlivosť pretrváva?

Citlivosť prsníkov na začiatku tehotenstva, ktorú ženy zaznamenajú niekoľko týždňov po počatí, by sa mala trochu znížiť okolo druhého trimestra, aj keď, ako už bolo uvedené, situácia sa veľa mení od ženy k žene. Často potom bolesť prichádza a odchádza, rovnako ako všetky príznaky tehotenstva, vrátane nevoľnosti. Navyše od tretieho trimestra môžu bradavky začať vylučovať žltkastú a hustú látku, ktorou je kolostrum  (mledzivo), ktorá vzniká v prvých hodinách po pôrode. Ak je bolesť prsníkov veľmi výrazná, môžete vyskúšať niektoré prírodné lieky, alebo striedanie teplej a studenej vody počas kúpeľa. Vyhnite sa podprsenkám, ktoré sú nepohodlné a zvoľte kvalitnú tehotenskú podprsenku.  Vyhýbajte sa prudkým pohybom, natriasaniu a spaniu na brušku.  Počas tehotenstva ženy často rýchlo naberú objem, pričom koža sa týmto zmenám nedokáže prispôsobiť bez následkov. Predchádzať trhlinkám a striám môžete pravidelným natieraním prsníkov vhodným telovým krémom, mliekom či olejom. 

4 komentárov

  • Komentár Peta menstruacny kalendar %PM, %28 %656 %2020 %14:%sep napísal Peta menstruacny kalendar

    Skust pozriet v tomto clanku, je to dobre zhrnute kedy moze ist o tehotenstvo a kedy o pms niekedy sa to dost podoba https://www.menstruacny-kalendar.sk/predmenstruacny-syndrom-alebo-tehotenstvo su tam aj dalsie priznaky. Ale naj je urcite spravit test a ist k doktorovi

  • Komentár Moni %PM, %01 %969 %2020 %22:%jún napísal Moni

    Čo tak si urobiť test a ísť k doktorovi?

  • Komentár Zuzka %PM, %06 %877 %2020 %20:%feb napísal Zuzka

    Pomozte mi ak mi meška menštruacia 2 mesiace tak mozem biť tehotna je mi rano aj večer na zvracanie a kuštik bolesti v prsnikoch

  • Komentár Žaneta Kováčová %AM, %09 %266 %2019 %05:%dec napísal Žaneta Kováčová

    Som asi mesiac tehotná mam bolesti prsníkov, podbrušku, dosť papám a skúšala som si tlačiť bradavku a tieklo mi trosku zlteho mazivá je to príznak tehotenstva? Poraďte mi prosím.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.