Prvá pomoc domáca

Raz za čas sa každému z nás prihodí drobná nehoda a k slovu sa dostanedomáca lekárnička a naše amatérske znalosti prvej pomoci. Poradíme pri čo robiť pri pľuzgieroch, popálenií časti kože, modrinách, mdlobe ...

freepik_firsrt_aid_kit_23

Pľuzgiere (malého rozsahu), ktoré vzniknú v dôsledku alergickej reakcie, omrznutia, popálenia či poleptania nikdy neprepichujte, pretože obnažená koža pod nimi by sa mohla ľahko infikovať. Pľuzgiere stačí umyť vodou a prelepiť rýchloobväzom.

Modriny si nikdy nemasírujte. Približne 10 minút po poranení si na ne prikladajte vrecko s ľadom, aby sa nezväčšovali. Ak máte modrinu na nohe, vyložte si ju na vyvýšené miesto.

Popálenú časť kože si dajte ochladiť pod studenú tečúcu vodu alebo na ňu priložte mokrý obklad, kým bolesť neustúpi. Vzniknuté pľuzgiere ničím nenatierajte, popálené miesto iba zľahka previažte čistou suchou gázou alebo plátnom.

Zlomený zub si nechajte ihneď ošetriť u zubára, pretože sa vám do neho môžu dostať baktérie a spôsobiť infekciu. Vyrazený zub sa môže opäť prichytiť ku kosti, no zubár ho musí vsadiť na pôvodné miesto a podoprieť do 2 hodín po úraze: Zub očistite vodou, vložte späť do zubného lôžka a pridŕžajte na mieste prstami zabalenými do vreckovky. Okamžite vyhľadajte zubného lekára.

Mdlobu môže vyvolať prudká bolesť, stres, strach, ale môže vzniknúť aj pri dlhom státi alebo náhlom postavení sa. Ak sa dá, ľahnite si zo zdvihnutými nohami, ak nie, sadnite si a hlavu skloňte medzi kolená, až kým sa nezačnete cítiť lepšie. Potom si uvoľnite odev a otvorte okno.

Pri vniknutí cudzieho telieska do oka si nikdy oko netrite! Stiahnite si nadol najskôr dolnú mihalnicu a keď teliesko nenájdete, pretiahnite si hornú mihalnicu cez dolnú. Ak teliesko nenájdete a nevyplaví sa ani pri opakovaných pokusoch, vyhľadajte lekára.

Krvácanie z nosa je pomerne bežné, môže ho zapríčiniť napríklad aj veľmi suchý vzduch v miestnosti. S hlavou v miernom predklone si pevne stlačte nosové dierky a vyčkajte, kým sa vytvorí krvná zrazenina, ktorá uzavrie poškodené cievy. Ak krvácanie trvá dlhšie ako 20 minút, alebo vám krv začala tiecť po údere do hlavy (môže to svedčiť o zlomenine lebky), poraďte sa s lekárom.

Ak niekto dostane vo vašej prítomnosti epileptický záchvat, odstráňte z jeho blízkosti všetky predmety, neobmedzujte jeho pohyby a nič mu nedávajte do úst. Uvoľnite postihnutému pri krku odev a keď zášklby ustanú, počkajte, kým príde k sebe a potom ho nechajte oddychovať na tichom mieste. Lekára zavolajte v prípade, že záchvat trvá dlhšie ako 5 minút alebo sa vzápätí začne druhý.

Pokazený žalúdok si dáte do poriadku prostredníctvom "živočíšneho uhlia" a diéty, ktorá by mala pozostávať zo suchárov a tmavého čaju, prípadne varených zemiakov alebo ryže.

Pri hnačkovom ochorení sa odporúča "čierne uhlie" a diéta pozostávajúca z horkého čaju, varenej mrkvy, banánov, čučoriedkového kompótu a ryže.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.