Prírodná lekáreň

Už pradávno vedeli naši predkovia využiť liečivé vlastnosti rôznych byliniek, a prírodných produktov zo záhrady... Zabojujte proti s cibuľou a cesnakom. Ak aj vy inklinujete skôr k prírodnej liečbe pred liekmi, skúste si s nami pripraviť niekoľko receptov na zahnanie chrípky, bolesti hrdla, kašľa či reumatizmu.

cibula_cesnak1200x800

Orechy
Pomocou orechových škrupiniek z vlašských orechov môžete bojovať preventívne proti chrípke a infekčným chorobám. Týka sa to hlavne obdobia pred vypuknutím chrípkovej epidémie v zime a na jar.

Potrebujete si pripraviť orechový odvar, na ktorý potrebujete 10 škrupiniek vlašských orechov, ktoré rozdrtíte na najmenšie časti. Potom ich varíte v pól litri vody asi 40 minút. Následne odvar scedíte do pól litrovej nádoby a to čo sa vyvarilo dolejte studenou vodou. Ako prevencia sa odporúča tento liečivý odvar piť po dobu 10 dní.

Cibuľa
Nachladnutie a kašeľ ľahko zmiernite vhodnými receptmi z cibule a zároveň sa vám zlepší nálada. Surová cibuľa povzbudzuje trávenie, dezinfikuje ústnu a nosnú dutinu, pomáha pri nádche, pretože rozpúšťa hlieny a tlmí bolesť v krku.

Na cibuľový sirup proti kašľu potrebujete 1 cibuľu a med. Cibuľu nasekáte na jemno a premiešate s troma veľkými lyžicami medu. Tí, ktorí sú alergický na med použijú práškový cukor. Potom túto zmes necháte niekoľko hodín odpočívať v uzavretej nádobe. Sirup užívajte ráno a večer po jednej lyžici, pokiaľ sa kašľa nezbavíte.

Na cibuľový čaj pri nachladnutí potrebujete 2 cibule, med alebo cukor na osladenie. Nadrobno nakrájané cibule povaríte v pól litri vody asi 20 minút, odvar scedíte, osladíte podľa chuti a pijete niekoľko krát počas dňa.

Ak trpíte reumatickými bolesťami, pripravte si odvar z celej cibule.  Potrebujete 3 cibule, ktoré neolúpete, nakrájate na plátky a povaríte vo vode 15 minút. Potom vývar sceďte a pite jednu šálku denne, ráno a večer na lačno. 

Cesnak
Cesnak je zdravý vo všetkých formách pretože ničí bacily. Vhodný je ako prevencia ako aj prírodné liečivo.

Cesnakový sirup
Potrebujete liter vody, 100 g kryštálového cukru, 1 PL anízu, 5 ks strúčikov cesnaku. Všetky ingrediencie varte spolu asi 30 minút, potom vývar sceďte a vlejte do fľaše. Sirup potrebuje izbovú teplotu, preto ho nedávajte na chlad a pite ho počas celého dňa v malých dávkach.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.