Prvá pomoc pri bolesti hrdla

Prepadla vás náhla bolesť hrdla? Alebo cítite začínajúce zachrípnutie? Neváhajte a začnite so samoliečbou. Na tieto i mnohé iné problémy existuje účinné riešenie. 

hydro pastilky18

Príčinou bolestí v krku a zachrípnutia sú najmä vírusy. Najčastejšie sa jedná o vírusové zápaly sliznice hltana a hrtana. V poslednej dobe sa tešia veľkej obľube lokálne antibiotiká, ktoré však účinkujú len pri bakteriálne podmienených zápaloch. Voľnopredajné prípravky s obsahom antibiotík vám preto pri vírusmi podmienených zápaloch veľmi nepomôžu. Pri riešení problémov s hrdlom odborníci v súčasnosti preferujú koncept zvlhčenia, ochrany a regenerácie sliznice v oblasti ústnej dutiny, hltana a hrtana. Na tento účel sú mimoriadne vhodné hydro pastilky. Ich výhodou je, že neriešia iba symptómy, ale príčinu problémov. 

Novinka medzi zdravotníckymi pomôckami obsahuje jedinečný komplex látok, ktoré pomáhajú hneď pri niekoľkých problémoch: bolesť, škriabanie a pálenie v hrdle, zachrípnutie, dráždenie na kašeľ, namáhané hlasivky a suchosť sliznice v ústnej dutine. Vo všetkých prípadoch predstavujú nové hydro pastilky inovatívne riešenie. Je to vďaka unikátnemu hydrogél komplexu, ktorý na podráždenej sliznici vytvára ochranný a zvlhčujúci film. Ten chráni sliznicu pred prienikom vírusov aj baktérií a pred prípadným šírením infekcie. V hydrogél komplexe prítomná kyselina hyalurónová vysušenú sliznicu intenzívne zvlhčuje. Pastilky obsahujú aj panthenol, ktorý zabezpečí regeneráciu podráždenej sliznice.

1. Prvá pomoc na škriabanie, pálenie a rezavú bolesť v krku je teplý nápoj s citrónom a medom, napríklad bylinkový čaj. V lekárňach je dostupné nepreberné množstvo, siahnite po tých s protizápalovým účinkom. Na dostatočný príjem tekutín treba klásť obzvlášť veľký dôraz.

2. Na hrdlo je vhodné aplikovať teplo – napr. v podobe šálu alebo nahriatej šatky.

3. Pri zachrípnutí je nutné dodržiavať hlasový pokoj – v závislosti od hlasovej indispozície. Pokiaľ ste hlas stratili úplne, podľa možností ani nešepkajte, hlasivky sa tým ešte viac namáhajú.

4. Odporúča sa aj inhalovanie vhodnými prípravkami, napr. soľným roztokom alebo liečivou minerálkou, vhodnou na inhaláciu. Bežne ju zoženiete nielen v lekárni, ale aj v predajniach potravín.

5. Pokiaľ kašlete a kýchate, je vhodné chrániť iných ľudí vo svojom okolí pred kvapôčkovou infekciou. Nehanbite sa preto nosiť rúšku na ústa.

6. Sliznice potrebujú v prvom rade zvlhčenie! Nemyslí sa tým len prísun tekutín vo forme čajov, ale najmä v podobe špeciálnych látok, ktoré podráždenú sliznicu hydratujú, chránia, a zároveň regenerujú. Nie všetky bežne dostupné cmúľacie pastilky spĺňajú toto kritérium.

7. Pri výbere voľno predajného prípravku na bolesť hrdla, zachrípnutie a dráždenie na kašeľ nesiahnite automaticky po lokálnych antibiotikách v domnienke, že sú „silnejšie“ a pomôžu vám rýchlejšie či účinnejšie vyriešiť zdravotný problém, hovorí MUDr. Irina Šebová, CSc., MPH, prednostka DORLK LF UK a NÚDCH v Bratislave.

3 komentárov

  • Komentár ella %PM, %21 %977 %2020 %22:%jan napísal ella

    sto pro pomaha vyluhovany cibulovy caj a halset sprej - dokonca je to fajn aj na bolave prehltanie tam to hrozne rychlo ulavi co je fajn (:

  • Komentár Najlekaren %AM, %28 %354 %2019 %07:%máj napísal Najlekaren

    mne sa jednoznačne oplatil na začínajúcu bolesť hrdla cibuľový čaj, je pomerne nechutný ale pomáha :) stačí len zaliať do jednej šálky pol pokrájanej cibule a nechať vylúhovať, ochutiť medom a hotovka :)

  • Komentár Melinda %AM, %28 %478 %2018 %10:%okt napísal Melinda

    Ľudia podceňujú imunitu, rýchlo prechladnú a potom sa sťažujú na teploty, bolesť v hrdle a pod. Treba počúvať svoj organizmus, dopriať mu potrebné vitamíny a zlepšiť jeho obranyschopnosť. My celá rodina pred aj počas chrípkovej sezóny užívame wobenzym a sme všetci zdraví ako ryba. Ja osobne som nebola chorá už min dva roky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.